CANE TEŠKO OPTUŽUJE: Jeremić i Tadić su mi iznuđivali pare!
Foto: Dado Djilas

Stanko Subotić prvi put pred sudom

CANE TEŠKO OPTUŽUJE: Jeremić i Tadić su mi iznuđivali pare!

Društvo -
Postupak protiv mene pokrenuli su tek pošto sam im u Fond za razvoj demokratije uplatio poslednju ratu od milion evra, rekao je Cane pred Specijalnim sudom

BEOGRAD - Ima para, ali nema džakova!Biznismen Stanko Subotić Cane optužio je juče pred Specijalnim sudom u Beogradu bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića, Borisa Tadića, Miodraga Rakića i Vuka Jeremića da su na njega vršili pritisak i ucenjivali ga navodnim švercom cigareta da bi od njega iznuđivali novac!- Maštali su valjda da je imam novac u džakovima! - slikovito je objasnio Subotić i detaljno opisao ulogu svakog od njih.

Česte posete političara- Tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović je 2002. godine pokrenuo istragu o krijumčarenju cigareta, a istovremeno je dolazio kod mene u Švajcarsku i Francusku da me ucenjuje i od mene iznuđuje veliki novac da se istraga ne sprovede. Tražio je 200, pa 500 hiljada, a onda i 20 miliona evra. Znate kako on muca kada govori, jedino ga možete razumeti kada traži novac - rekao je Subotić. Tadašnji prvi čovek policije pozivao se navodno i na druge ljude, čija imena Subotić nije pomenuo.- Rekao mi je: „Iako smo ti i ja zemljaci, ne mogu sam da ti rešim problem.“ Te ljude navodno je mogao da ubedi da me prihvate kao uspešnog poslovnog čoveka, ali samo ako platim. Pošto je shvatio da ne nasedam na njegove priče, slao mi je dokumenta iz istrage o „Mreži“ - dodao je Subotić.Imam dokaze za sveU posete u inostranstvu, kako je rekao, dolazili su mu i drugi političari s obećanjima da će da reše njegove probleme.- Predsednik DS Boris Tadić i njegovi najbliži činovnici znali su za moja poslovna ulaganja u Srbiju, ali su govorili da sam kriminalac. Postupak protiv mene su pokrenuli tek pošto sam im u Fond za razvoj demokratije uplatio poslednju ratu od preko milion evra - izneo je teške optužbe Subotić i napomenuo da je s Tadićem u inostranstvu nastavio da se viđa i kasnije, a da su sastancima prisustvovali i Miodrag Miki Rakić kao i Vuk Jeremić.- Imam dokaze za sve što govorim - rekao je Subotić, koji se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. iz Makedonije u Srbiju. Tako je, kako se navodi, na štetu budžeta grupa stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona dolara.REAGOVANJAMiodrag Rakić: Ispitati veze Subotića i ŠarićaPotpredsednik DS Miodrag Rakić istakao je da „za razliku od velikog broja političara u Srbiji“, Subotića nikad nije video.- Smatram da je prisustvo Stanka Subotića u Srbiji odlična prilika za istražne organe da utvrde finansijsku povezanost Darka Šarića i kompanija pod njegovom kontrolom koje su služile za pranje novca, sa Stankom Subotićem - naveo je Rakić u pisanoj izjavi i dodao da smatra da je pravi motiv Subotićevog dugogodišnjeg skrivanja od naših istražnih organa „upravo Subotićeva želja da se pomenuta činjenica sakrije“.Dušan Mihajlović - Nedostupan za komentarBoris Tadić Nije vršen pritisak na SubotićaPod krivičnom odgovorno-šću tvrdim da nisam primio nikakav novac od Stanka Subotića. Ni ja niti bilo ko od mojih saradnika nikad nije vršio politički pritisak na njega, a njegove navode o montiranju sudskog procesa besmisleno je i da komentarišem. Za svoja dva mandata na mestu predsednika nikad se nisam bavio montiranjem sudskih procesa.Vuk Jeremić - Nije imao vremena za komentar zbog primopredaje dužnosti predsedavajućeg Generalne skupštine UN

Pušić mi je uzeo dokumentaciju!Stanko Subotić objasnio je juče sudskom veću da je odlučio da ode iz Srbije 1997. godine, kada mu je policija nezakonito upala u firme i stan.- Neki pripadnik MUP, za koga danas verujem da je Bogdan Pušić, odneo je iz moje kancelarije pečate, lične beleške, blanko dokumenta i nikada mi ih nije vratio. To je isti čovek koji je 2003. vodio akciju „Mreža“ - objasnio je Subotić.

Mesečno zarađujem 60.000 franakaStanko Subotić rekao je juče da je srećan što je došao u Beograd i zbog toga što je dobio priliku da se brani. Iznoseći lične podatke rekao je i da mesečno zarađuje oko 60.000 švajcarskih franaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track