Tompson: Na popisu kažite da ste Hrvati!

Nacionalistički istupi u BiH

Tompson: Na popisu kažite da ste Hrvati!

Društvo -
Hrvati i Bošnjaci utrkuju se u nacionalnom i verskom osvešćivanju pripadnika svog naroda pred prvi posleratni popis stanovništva, a Srbima se niko ne obraća

BEOGRAD - Jedva dočekali razlog da šire nacionalizam.Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini biće održan od 1. do 15. oktobra ove godine, a zbog toga što od ovog prvog posleratnog popisa zavisi kako će se formirati vlast u BiH, rasplamsavanje nacionalističkih strasti uveliko je počelo. Aktivni su i Hrvati i Bošnjaci, jedino Srbi zaostaju.Tompsonovi poziviTako se popisom pozabavio i pevač Marko Perković Tompson, koji je na koncertu na stadionu pod Bijelim Brijegom u Mostaru, pred 20.000 ljudi pevao pesmu „Geni kameni“, a onda prisutne pozvao da se odazovu popisu stanovništva u BiH.- Jako je važno da budemo na popisu stanovništva. Dođite svi na popis jer, kako kaže pesma „Lijepa li si“, neka vide da nas ima - rekao je Perković okupljenoj masi.Nacionalno je ostrašćen i bivši poglavar Islamske verske zajednice u BiH, a danas predsednik Svetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić, koji Bošnjake iz celog sveta poziva na popis da „potomstvu ostave jasnu poruku ko su i šta su“.- Reci im da dobro upamte i da tvrdo zapišu za sva vremena - ja sam Bošnjak po ocu i materi! Ja sam iz ovih bosanskih krajeva po dedovini! Vera mi je islam, a neki Bošnjaci mogu biti i druge vere ili bez vere, neka im je to po volji. Jezik mi je bosanski - poručio je Cerić u saopštenju povodom popisa.Srbi neorganizovaniSrbi zasad kasne u „popisnoj“ propagandi, ali nije isključeno da će se i oni priključiti.Drago Knežević, predsednik Udruženja ratnih zarobljenika opštine Derventa, kaže da je činjenica da niko od srpskog rukovodstva ne poziva Srbe na popis.- Niko Srbima ne daje uputstva kako da se organizuju u vezi s popisom, dok muslimani i Hrvati uveliko daju uputstva o tome. Ta uputstva mi mirišu na devedesete godine - kaže Knežević.

Popis traljavo pripremljenOsim nacionalističkih tenzija, popis u BiH obeležiće i ozbiljni organizaciono-tehnički problemi. Brojne gradske komisije nezadovoljne su zbog činjenice da su Agencija za statistiku BiH, ali i entitetski zavodi za statistiku mnoge stvari u vezi s popisom uradili vrlo traljavo i nestručno iako su imali pet godina za pripremu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track