Simič: Poresku politiku ne menjati do 2015.
Foto: Fonet

Bez promene

Simič: Poresku politiku ne menjati do 2015.

Društvo -
Do kraja marta iduće godine preći ćemo na onlajn fiskalne kase, a 1. jula 2014. godine prelazimo na elektronsko poslovanje poreskih obveznika, kaže šef Poreske uprave

BEOGRAD - Poreska uprava Srbije ne želi promene poreske politike do kraja iduće godine, jer je u toku previše projekata koji će predstavljati veliko rasterećenje poreskih obveznika, izjavio je direktor te uprave Ivan Simič.

On je precizirao da Poreska uprava radi na projektima objedinjene naplate, odnosno jednom obrazcu za prijavu svih dohodaka fizičkih lica i jedanom uplatnom računu za sve poreze i doprinose.

"Zatim, tu je reorganizacija celokupne organizacione strukture Poreske uprave, koja će se izvesti do kraja ove godine. Do kraja marta iduće godine preći ćemo na onlajn fiskalne kase, a 1. jula 2014. godine prelazimo na elektronsko poslovanje poreskih obveznika", rekao je Simič. To su, kako je istakao, projekti koje Poreska uprava želi da izvedemo u roku kraćem od godinu dana, što bi u drugim državama radili godinama. "Zato bi svaka promena poreske politike, koja bi stupila na snagu pre početka 2015. godine, ugrozila, a možda čak i srušila planirane projekte", istakao je Simič. Direktor Poreske uprave Srbije je rekao da se slaže sa namerom da se smanji opterećenje na rad, ali je istakao da je pitanje koliko i koji deo opterećenja. "Porez na dohodak građana je već sada nizak i iznosi 10 procenata. Socijalni doprinosi su visoki, ali ako dođe do njihovog smanjenja, koje bi moralo biti veće ako želimo da govorimo o bitnom rasterećenju rada, onda se postavlja pitanje kako i gde nadoknaditi "ispad" tih socijalnih doprinosa", rekao je on. Budžet je, kako je ocenio Simič, "kao balon - ako uzmeš na jednoj strani, moraš da dodaš na drugoj". Na pitanje šta treba da sadrži poreska politika koja rasterećuje rad i podstiče zapošljavanje, on je rekao da će to predložiti predlagači nove poreske politike. "Lično nisam upoznat sa tim predlozima. Kada budem u prilici da vidim i pročitam takve predloge, onda ću moći da komentarišem njihov sadržaj i ciljeve", rekao je direktor Poreske uprave Srbije. Na pitanje da li je broj prijava imovine građana veće od 320.000 evra ispunio njegova očekivanja, on je rekao da jeste, jer je, kako je istakao, bilo za očekivati da mnogi neće prijaviti imovinu zato što misli da ih niko neće naći. "Međutim, mi smo samo u dva meseca nakon isteka roka za prijavu imovine našli 633 fizička lica koja nisu prijavila imovinu. To istraživanje se nastavlja i videćemo koji će da bude konačan broj", rekao je Simič.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track