ADVOKAT VESELINA VUKOTIĆA O PRESUDI ZA UBISTVO HADRIJA: Zabrinjava nas njeno donošnje u odsustvu
Foto: Slađana Stojanović

Delo izvršeno pre 26 godina

ADVOKAT VESELINA VUKOTIĆA O PRESUDI ZA UBISTVO HADRIJA: Zabrinjava nas njeno donošnje u odsustvu

Društvo -

BEOGRAD - Ukoliko je tačna, zabrinjava vest iz Brisela o osuđujućoj presudi Veselinu Vukotiću donetoj u njegovom odsustvu za krivično delo navodno izvršeno pre 26 godina, saopštio je Zdenko Tomanović, advokat Veselina Vukotića.

On je u pisanom saopštenju naveo da je Vukotić tri i po godine proveo u pritvoru u Briselu zbog istog dela i pušten je na slobodu.

- Verujem da je tada sud imao u vidu da su glavni osnov Vukotićevog optuženja bili prisluškivani razgovori određenih lica iz 1990. godine, i okolnost da su ti navodni dokazi dostavljeni od strane Tribunala u Hagu. Po tadašnjem ustavu i zakonu o krivičnom postupku izjave u policiji nisu mogle da se koriste kao dokaz, a prisluškivani razgovori 1990. nisu mogli da se koriste kao dokaz pred sudom jer su tek kasnijom promenom Ustava dobili karakter dokaza, saopštila je advokatska kancelarija Tomanović i dodala :

DRAŠKOVIĆ ZA KURIR O PRESUDI ZA UBISTVO HADRIJA: Nemam veze s tim i ne znam zašto pominju moje ime

- Bez obzira što je po belgijskom pravu, dokaz slobodan, što znači da se sam sudija može osloniti na dokaze kojima sam dodeli dokaznu vrednost, okolnost da po belgijskom Zakonu o međunarodnoj uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima od 9. decembra 2004. godine se dokazi ne mogu koristi u postupcima u Belgiji ako su nepravilno prikupljeni u inostranstvu, i suprotno zakonu države u kojoj su dokazi prikupljeni, zahtevala je da sam Vukotić dokazuje pred sudom u Briselu nezakontiost i neverodostojnost dokaza protiv njega. I to je Vukotić i činio 3,5 godina i nakon toga pušten na slobodu. Međutim, dalje učešće u dokazivanju nespostojanja i nezakonitosti prikupljenih dokaza, sprečila je okolnost da Vukotić ne sme da napusti Srbiju po odluci srpskog suda već 8 godina i da se već 3 godine nalazi u kućnom pritvoru. Ta okolnost je morala da bude poznata sudu u Briselu, i time je i veća zabrinutost odbrane za ovakvu odluku koja je doneta bez učešća okrivljenog i nakon 8 godina od puštanja na slobodu, kaže se u saopštenju advokatske kancelarije Tomanović.

PRESUDA U BRISELU: Spasić, Drašković i Vukotić osuđeni za ubistvo albanskog emigranta?!

Kancelarija Tomanović je takođe naglasila da će Veselin Vukotić preko angažovanih advokata nastojati da grešku suda u Briselu otkloni i podseti na nepostojanje zakonitih dokaza koji ga dovode u vezu sa krivičnim delom i da će zatražiti od Ministarstva pravde Srbije da preduzme radnje da Belgija, ako u međuvremenu ne oslobodi Vukotiča, ustupi Srbiji ovo suđenje u skladu sa važečom među međunarodnom konvencijom.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track