BAHATO: Više od 130 funkcionera u 35 gradova  Srbije primalo nezakonito uvećane plate
Foto: Shutterstock

Kontrola ministarstva

BAHATO: Više od 130 funkcionera u 35 gradova Srbije primalo nezakonito uvećane plate

Društvo -
Više od 130 funkcionera iz 35 gradova i opština, koje su poslednjih meseci kontrolisali upravni inspektori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, primalo je nezakonito uvećane plate za 30 odsto na ime vršenja funkcija

Funkcionerske plate nisu kontrolisane u 139 gradova i opština, među kojima su i oni najveći, poput Beograda, Novog Sada i Kragujevca.

Prema podacima ovog ministarstva, 28 lokalnih samouprava ispravilo je takve nedostatke, u Zaječaru, Jagodini, Somboru i Sremskoj Mitrovici "postupci izvršavanja rešenja" upravnih inspektora su u toku, a u Nišu, Pirotu i Kniću funkcioneri su uložili žalbe.

Kako Srbija ima ukupno 174 lokalne samouprave, to znači da funkcionerske plate nisu kontrolisane u još 139 gradova i opština, među kojima su i oni najveći, poput Beograda, Novog Sada i Kragujevca. Ukoliko takve kontrole bude, realno je očekivati da će broj onih koji godinama unazad primaju nezakonite "funkcionerske dodatke" biti znatno veći.

„Reč je o klasičnoj političkoj korupciji jer funkcioneri zloupotrebljavaju svoj položaj, ovlašćenja i moć da sami sebi obezbede uvećane zarade koje im po zakonu ne pripadaju. Biće zabrinjavajuće ukoliko Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ovo ne shvati kao ozbiljan problem, što nije činilo do sada, tim pre što predstoji racionalizacija u javnom sektoru. Sve ovo je još jedan dokaz da borbu protiv korupcije, koja je ovde sistemska, treba spustiti na lokalni nivo, gde se korupcija najbolje vidi, što je preduslov za njeno suzbijanje, kaže Zoran Gavrilović, direktor programa "Društvo protiv korupcije" Biroa za društvena istraživanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track