ISPRIČALI SU MU OVU PRIČU O BEOGRADU: Princ Čarls se oduševio i još više zavoleo Srbiju!
Foto: Dragana Udovičić

Šetnja Kalemegdanom

ISPRIČALI SU MU OVU PRIČU O BEOGRADU: Princ Čarls se oduševio i još više zavoleo Srbiju!

Društvo -
Princ Čarls nalazi se u dvodnevnoj poseti Srbiji i oni koji su imali tu čast da ga upoznaju kažu da je veoma neposredan i prirodan.

"On je veoma prirodan, neposredan, komunikativan, sve ga je zanimalo. Interesovao se najviše i oko izložbe o bombardovanju iz Prvog svetskog rata na šetalištu na Kalemegdanu", ispričala je Dubravka Stojanović.

Istoričarka Dubravka Stojanović imala je tu čast da bude lični vodič princu Čarslu i njegovoj supruzi vojvotkinji od Kornvola tokom šetnje Kalemegdanom. Ona je ispričala šta je to princa Čarlsa najviše zabavilo, čime je bio iznenađen, i šta to nije znao da se desilo.

Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Sava Radovanović

Princu Čarlsu govorila o istroji, geografiji i simbolima.

"Pričala sam o dinamičnoj istorji Beograda, šta se dešavalo i kako se sve menjalo. Pokazala sam mu ušće Save u Dunav i objasnila da je to mesto gde geografija objašnjava istoriju, da je to mesto prožimanja kultura, i koliko je ono suštinski važno za razumevanje istorije Beograda i Srbije uopšte", ispričala je istoričarka Stojanović.

Prema njenim rečima, princu je bila veoma zabavna priča o spomeniku “Pobednik” i tome kako je umesto na Terazijama završio na Kalemegdanu.

To je ona priča o tome da su beogradske dame bile veoma ljute i burno reagovale na ideju da golog muškraca visokog 14 metara gledaju usred centra grada.

Foto Dragana Udovičić
Foto Dragana Udovičić

"Govorila sam mu i o zgradi CK, odnosno današnjeg Ušća i to kako praktično kroz tu jednu zgradu može da se vidi čitav proces tranzicije Srbije", rekla je Stojanovićeva.

Ona kaže da princ nije znao da je Beograd šest puta bombardovan, pa sam mu je i tome pričala.

"Princ je veoma prirodan, neposredan, komunikativn, sve ga je zanimalo. Interesovao se najviše i oko izložbe o bombardovanju iz Prvog svetskog rata na šetalištu na Kalemegdanu", ispričala je istoričarka.

Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Sava Radovanović

blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track