KOLIKA JE PLATA U VOJSCI SRBIJE: Prosek 40.000, pilotima lovačke avijacije preko 80.000
Foto: Damir Dervišagić

Sistem plata bolje uređen nego u regionu

KOLIKA JE PLATA U VOJSCI SRBIJE: Prosek 40.000, pilotima lovačke avijacije preko 80.000

Društvo -
Profesionalna vojna lica i civilna lica u vojsci primaju i naknadu troškova za prevoz, a pojedini i naknadu za stanovanje

BEOGRAD - Prosečna plata u Vojsci Srbije iznosi 40. 616 dinara, bez poreza i doprinosa, što je nešto malo više od prosečne plate u Republici (39.285), izjavio je danas načelnik Uprave za budžet Ministarstva odbrane Saša Trandafilović.

On je kazao da ako se gleda po strukturi u VS, prosečne plate vojnih lica su u januaru iznosile 41. 501 dinara, a plate civilnih lica 38.346 dinara. Kako je kazao, platu profesionalnih pripadnika Vojske Srbije čini osnovna plata, određeni dodaci po osnovu vršenja specifičnosti vojne službe, i minuli rad.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Trandafilović je objasnio da profesionalna vojna lica i civilna lica u vojsci primaju i naknadu troškova za prevoz, a takođe, određen broj lica prima i naknadu za stanovanje koja iznosi od 4. 610 dinara za samca, do 13. 000 dinara. "Što je najbitnije ona se može iskoristiti za rešavanja stambenog pitanja, kao deo rate kredita", kazao je on. On je ukazao da je sistem plata u Vojsci bolje uređen nego u drugim zemljama regiona. Govoreći o pilotima, pošto je prethodnih dana bilo dosta reči o njihovim primanjima zbog samoubistva jednog pilota VS, on je rekao da su prosečne plate pilota lovačke avijacije preko 80.000 dinara, a da na to pilot dobija i troškove prevoza i naknade za rešavanje stambenog pitanja, ili za iznajmljivanje stana u mestu kome radi. Takođe one zavise i od više faktora, odnosno od čina koji ima, a postoji više kategorija i one su najsloženije plate u sistemu, kazao je predstavnik Ministarstva odbrane.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Najkompleksniji deo plate je letački dodatak koji zavisi od kategorije vazduhoplova na kojem pilot leti, stepena stručne osposobljenosti, godina provedenih u letačkoj službi. Letački dodatak iznosi između 12.000 i 35.000 dinara u zavisnosti od osnovne plate, a u proseku je to između 16.000 do 17.000 dinara u neto iznosu, bez poreza i doprinosa. Poslednji put plata pilotima VS povećana je u aprilu prošle godine, rekao je on.Upitan koji je broj profesionalnih vojnika koji nemaju stan, Trandafilović je naveo da ih je između 6.000 i 7.000.(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja