KURIR OTKRIVA: Oko 2.000 zaglavljenih azilanata za sada ostaje u Srbiji
Foto: Fonet Ljiljana Stojanovic

Hoće na zapad

KURIR OTKRIVA: Oko 2.000 zaglavljenih azilanata za sada ostaje u Srbiji

Društvo -
Migranti koji su se u trenutku zatvaranje tzv balkanske rute zatekli u Srbiji za sada ostaju u našoj zemlji, saznaje Kurir.

Niko ne može konkretno da odgovori kako će i kada se rešiti sudbina ovih izbeglica.

- Njihov status se reguliše po Zakonu o azilu i Zakonu o strancima. Sprovešće se po hitnom postupku. I ko ispunjava uslove, a biće ih malo, dobiće azil. Ko ne ispunjava uslove dobija otkaz boravka i proterivanje. U pitanju je readmisija prema sigurnim državama odakle su došli ili potiču. To kaže zakon ali na terenu je drugačije. Oni svi odbijaju izbeglički status u Srbiji a neće ni da se vrate nazad. Dakle, u ovom trenutku oni ostaju u Srbiji a do kada, to niko ne zna... - priča naš sagovornik iz Vlade Srbije.

U međuvremenu, u Prihvatnom centru za izbeglice sa Bliskog istoka u Preševu u organizaciji UNHCR-a počela je sa radom i škola i obdanište.

Prema podacima UNHCR-a, u Srbiji je od ponoći kada su zatvorene granice za prolaz migranata na takozvanoj balkanskoj ruti ostalo oko 2.000 izbeglica sa Bliskog istoka, smeštenih u četiri prihvatna centra na jugu i severu zemlje.

Konkretno, u Prihvatnom centru za izbeglice sa Bliskog istoka u Preševu ima nešto više od 600 izbeglica, dok se više stotina nalazi i u prihvatnim centrima kod Šida i na autobuskoj stanici u Beogradu.

S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track