STEFANOVIĆ U SKUPŠTINI: Ministru MUP drastično se smanjuju ovlašćenja
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Ministar obrazlaže predlog zakona o policiji

STEFANOVIĆ U SKUPŠTINI: Ministru MUP drastično se smanjuju ovlašćenja

Društvo -
BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odbacio je danas navode poslanika SDS da će predloženi zakon o policiji dovesti do dalje politizacije policije, navodeći da se tim rešenjima drastično smanjuju ovlašćenja i nadležnosti ministra.

"Ovaj zakon dramatično smanjuje ovlašćenja i nadležnosti ministra i propisuju dramatično veće nadležnosti direktora policije. Direktor policije radi apsolutno sve", rekao je Stefanović u raspravi sa šefom poslanika SDS Markom Đurišićem, posle njegove tvrdnje da će usvajanje tog akta dovesti do dalje politizacije policije.

U prilog svojoj tvrdnji Stefanović je naveo da aktuelni Zakon o policiji dozvoljava ministru da vodi predkrivični postupak. "Pa gde ćete veću politizaciju? Mi to sad pravo ukidamo ministru. Ministar po aktuelnom zakonu ima mogućnost vanrednog unapređivanja kako mu padne na pamet, bez ikakvih kriterijuma, sada to menjamo, nema mogućnosti za vanredno napredovanje u policiji. Ovim zakonom smanjena su drastična ovlašćenja ministru", rekao je Stefanović.

Đurišić je prethodno izneo niz kritika na račun predloženog zakona o policiji, navodeći da se ministru daju mnogo veća ovlašćenja, a samim tim i mogućnost uticaja na rad policije. "Smatramo da će rad policije biti pod još većim političkim pritiskom i da će se policija baviti ispunjavanjem očekivanja ministra, odnosno stranke iz koje ministar dolazi", rekao je Đurišić, koji je kritikovao i što se u predloženom zakonu ne pominje direktor policije i njegova ovlašćenja.

Prema njegovom mišljenju, loše je definisano pokretanje i vođenje disciplinskog postupka, što otvara mogućnost za pritiske na pripadnike policije. Djurišić smatra i da je loše što zakon ne prepoznaje i ne kažnjava "curenje" informacija u medije iz policijskih istraga, a ministra Stefanovića je pozvao da "iskoristi vidovnjačke moći" za razrešenje brojnih nerešenih slučajeva.

"Očigledno je da neke klasične policijske metode nisu dovele do razrešenja počinilaca, poput napada na novinara pre godinu dana, napada na članicu Saveta za borbu protiv kourpcije. Pozivam vas ministre da iskoristite vidovnjačke moći da možda na taj način razrešimo te slučajeve", rekao je Đurišić. Stefanović mu je odgovorio da nema odeljenja za vidovnjačke istrage, ali da ima posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije. Dodao je i da mu je žao što se ime ubijenog novinara Milana Pantića retko pominje u parlamentu i da je najveća sramota što do 2012. godine nije bilo zainteresovanosti režima da utvrde njegovog ubicu. Kako je dodao, ni osnovne istražne radnje nisu sprovedene.

"To je sramota i kada ti ljudi pričaju o pravima novinara i kada se oni zabrinu za novinare ja iskreno sumnjam u njihovu dobronamernost i da to rade iz bio kojih osim političkih razloga. Da su bili iskreni tražili bi pravdu i za Milana Pantića, ali nisu", rekao je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track