(VIDEO) UŽIVO: Dok učesnike Prajda razvoze maricom, na Terazijama ispred kordona ori se Bože pravde!
Foto: Kurir

Pratimo Prajd

(VIDEO) UŽIVO: Dok učesnike Prajda razvoze maricom, na Terazijama ispred kordona ori se Bože pravde!

Društvo -
Linije gradskog prevoza koje vode u centar grada su izmeštene i voze izmenjenim trasama, kao i privatna vozila. Muškarac je povređen oko 11.40 sati, oko 15 pripadnika policije izvelo je sredovečnog muškarca okrvavljene glave iz zgrade u ulici Svetozara Markovića 56
1 / 12 Foto: Tviter

BEOGRAD - Centar srpske prestonice bio je od ranog jutra pod blokadom pripadnika Žandarmerije, koji su pod punom opremom, kako bi učesnicima Parade ponosa omogućili neometanu šetnju, koja je počela i 12.45, i bez vrećih incidenata završena u 14 sati. Sve vreme na ulicama su bila policijska borbena vozila.

Evo kako su o Paradi ponosa sa lica mesta izveštavali reporteri Kurira.

14.10 - Policija maricama razvozi učesnike Parade ponosa, koja je završena bez većih incidenata.

14.04 - Kod Terazijske česme okupilo se oko 50 mladića i pevaju himnu "Bože pravde".

13.45 - Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je, obraćajući se učesnicima Parade ponosa ispred Skupštine grada Beograda, rekao da šetnja u okviru Parade ponosa predstavlja bitan korak u zaštiti osnovnih ljudskih prava u Srbiji. "Reč je o osnovnim pravima u kojima bi trebalo da uživaju svi građani, uključujući i LGBT zajednicu", rekao je Devenport i dodao da mu je drago što je došlo do ove, kako je naglasio, sjajne šetnje. On je naveo da je održavanja šetnje snažna poruka svima, pa i onima koji žele da koriste govor mržnje ili prete nasiljem da to nije prihvatljivo u Srbiji.

"Ovo je novi početak kad je reč o efikasnoj borbi protiv diskriminacije", istakao je Devenport, koji je zahvalio ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću na tome što je obezbeđeno održavanje parade bez incidenata. Prisutnima se obratio i ambasador Norveške Ragnar Kamsvag koji je poručio da je ovo dobar dan za različitost, demokratiju, toleranciju i za Srbiju. Istakavši da je važno što su podršku održavanju Parade pružile i parlamentarne stranke, a vlada omogućila da se ona dogodi, Devenport je čestitao pripadnicima LGBT populacije na uspešnoj šetnji. Ambasador Holandije Loren Stokvis poručio je da njegova država uvek podržava LGBT zajednicu u Srbiji, istakavši da će im Holandija biti partner u budućnosti.‚

http://www.youtube.com/watch?v=advv4mazj_M

"Ovo je dobar dan za toleranciju, demokratiju i budućnost. Prajd-normalno", rekao je ambasador, ističući ovogodišnji slogan Parade ponosa.Okupljenima su se obratili i ambasadorka UN u Srbiji Irena Vojackova-Solorano i član nemačkog parlamenta Volker Bek.

13.40 - Protivnici parade ponosa na uglu Njegoševe i Beogradske ulice formirala se veća grupa protivnika prajda koja je pokušala da krene prema koloni učesnika parade ponosa, u čemu ih je Žandarmerija sprečila. Više čitajte OVDE.

Foto Kurir
Foto Kurir

13.36 - Bez većih incidenata tokom Parade ponosa. Postoje pojedinačni incidenti, a grupice sa obeležjima navijača Partizana okuplja se kod Hrama Svetog Save, gde pokušavaju da se probiju do Terazijama.

13.22 - Učesnici parade Ponosa bez incitenata stigli od Skupštene grada. Očekuje se obraćanje organizatora i kraj parade. Kada je povorka prošla pored Vaznesenske crkve, oglasila su se zvona u vreme kada to nije uobičajeno.

13.10 - Na protestu protivnika gej parade pojavili su se brojni navijači. Među njima se nalaze i Ivan Bogdanov i Marko Vučković, vođe navijača Crvene zvezde. Podsetimo, oni su avgusta meseca bili hapšeni zbog pokušaja reketiranja.

12.59 - Kolona sa učesnicima Prajd stigla je do ugla Kneza Miloša i Kralja Milana. Šeta oko 1.000.

Foto Tanjug
Foto Tanjug

12.50 - U trenutku polaska povorke, počela su crkvena zvona sa Saborne crkve i Hrama Svetog Save.

12.45 - Učesnici Parade ponosa, posle okupljanja ispred Vlade Srbije, krenuli su u šetnju ka Skupštini Srbije ispred koje će im se predstavnici organizacionog odbora Parade i njihovi gosti obratiti. Podršku učesnicima parade pružili su zvaničnici Vlade Srbije i predstavnici stranih ambasada, među kojima su minstarka bez portfelja Jadranka Joksimović, državne uprave i lokalne uprave Kori Udovički, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić... Podršku učesnicima manifestacije pružio je i gradonačelnik Beograda Sinsisa Mali, a tu su i predstavnici Demokratske stranke - Borislav Stefavnović, Gordana Čomić i Balša Božović, lider LDP-a Čedomir Jovanović... Ispred Vlade došli su istaknute ličnosti kulturnog i javnog života poput Biljane Srbljanović i Srđana Dragojevića. Učesnici parade nose zastave duginih boja i transparente sa porukama mira, a ispred ulaza u Vladu postavljen je pano na kojem su svi zainteresovani mogli da ostave poruku Beogradu i Srbiji.

Foto Tanjug
Foto Tanjug

12.22 - Grupa od 50 navijača prošla je Svetogorskom ulicom ka Takovskoj pevajući u "Boj krenite junaci svi", stihovi iz pesme "Marš na Drini". Policajci su ih pratili i nije bilo incidenata.

12.40 - Kordon policije kod Saborne crkve propustili su svatove koji su krenuli po mladu.

12.21 - Pripadnici Žandarmerije iz čista mira pretukli su Andriju Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića, i tri telohranitelja. Više čitajte OVDE

12.15 - Kod Tašmajdanskog parka oko desetak ljudi predvođeni sveštim licima nosili su transparente sa likom Isusa Hrista. Kretali su se ka Skupštini, ali ih je kordon policije zaustavilo.

12.10 - Ispred Vlade Srbije stigao je i Čedomir Jovanović koji se rukovao sa Majklom Kirbijem, ambasadorom SAD.

12.05 - Policija je privela dvojicu muškaraca u ulici Svetozara Markovića, posle desetominutnih pregovora, pošto je jedan od njih policiji pretio automatskom puškom.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

11.57 - Jedan muškarac je povređen oko 11.40 sati, oko 15 pripadnika policije izvelo je sredovečnog muškarca okrvavljene glave iz zgrade u ulici Svetozara Markovića 56, a još nije poznato ko mu je naneo povrede, niti da li to ima veze sa paradom.

11.55 - Nataša Kandić je htela da učestvuje u Paradi ponosi, ali je policije nije pustila.

11.50 - Petorica mladića privedena su oko 11 sati na Slaviji, javlja reporter Tanjuga. Pripadnici policije legitimisali su desetoricu mladića u parku na Slaviji, na uglu ulica Srpskih vladara i Beogradske, nakon čega su priveli petoricu. Mladići obučeni u trenerke, koji na sebi nisu imali vidljiva navijačka obeležja, do dolaska policije mirno su sedeli u parku.

11.46 - Reporter Kurira koji je ispred Vlade Srbije javio je da su ispred nje stigli gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ambasador SAD Majkl Kirbi i Goran Ješić, funkcioner DS. Njima se pridružio i gej aktivisa Boban Stojanović.

http://www.youtube.com/watch?v=o__xMrrlv0E

11.27 - Blokirana je i ulica kraljice Natalije, gde se nalazi porodilište Narodni front. Tu su postavljena dva kordona policije, nikome se ne dozvoljava da prođe osim trudnicama i bolnica normalno radi.

11.21 - Na Terazije su stigla petorica monaha SPC koji nisu ni novinarima ni policiji rekli zašto su došli jer nemaju dozvolu Patrijaršije.

11.20 - "U samoj povorci je nastao incident kada je jedan od učesnika nasrnuo na drugog koji je nosio transparent "Ne je.e te peder nego kapitalizam", javlja Tviter.

11.15 - Pojavio se i grafit u centru grada.

11.14 - Na uglu Balkanske i Admirala Geprata smešteni su pripadnici SAJ-a koji su sa maskama na licama i konjičke brigade.

11.02 - Građani preko društvenih mreža javljaju da je na ulicama Beograda izašla i vojska.

10.55 Oko 400 snimatelja, novinara i fotoreportera akreditovano je za Paradu. Na poslednjem spratu zgrade ( iz slike dole), instalirana je video kamera koja ima apsolutni pogled na Plato Skupštine Grada gde će se šetnja završiti.

10.53 - Na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter javljaju da je počelo okupljanje protivnici prajda kod Hrama Svetog Save na Vračaru.

10.50 - Za građane koji žele da učestvuju u Paradi ponosa biće otvorena tri ulaza na kojima će moći da se priključe šetnji. Prvi ulaz je u Nemanjinoj i to iz pravca Železničke, drugi je iz pravca Slavije i treći je kod Kneza Miloša kod Londona.

10.46 - Formirana je tampon zona prema maršuti kretanja od vlade Srbije do Skupštine, gde je kraj parade. Među okupljenim "prajdovcima" su uglavnom stranci koji su došli iz Rusije, Moldavije i Bosne i Hercegovine i drugih zemalja. Nezvanično saznajemo da će kolona krenuti u 12.30.

10.40 Policija legitimiše sve osobe koje su sumnjive ili bez razloga insistiraju da prođu kroz zatvoreni deo. Helekopteri neprestano nadleću centar grada.

10.36 - Prekršajni sud: Do sutra presude po hitnom postupkuPrekršajni sud znatno je povećao broj dežurnih sudija zbog mogućih manifestacija građana označenih kao visoko rizične, a sva lica koja policija bude privela dežurnom sudiji tog suda biće procesuirana po hitnom postupku. Sva lica koja policija bude privela dežurnom sudiji Prekršajnog suda biće procesuirana po hitnom postupku. na osnovu člana 308 Zakona o prekršajima. "Zakon o prekršajima u tom članu je vrlo jasan i svako lice koje je okrivljeno za teži prekršaj iz oblasti javnog reda i mira, ugrožavanja života i zdravlja građana ili ako to zahtevaju interesi opšte bezbednosti, a postoji osnovana sumnja da će okrivljeni ponoviti prekršaj, dežurni sudija će u presudi odrediti da okrivljeni i pre pravnosnažnosti pristupi izvršenju kazne", rekao je portparol Prekršajnog apelacionog suda Aleksandar Ilić.

10.34 - Zapaljene gume kod Arene. Čitaoci Kurira javljaju da je nekoliko guma zapaljeno na ulici kod Arene i da je saobraćaj zaustavljen.

10.32 - Knez Miloša i nemanjina su blokirane pred kojima je grupa od oko stotinjak učesnika Prajda. Novinarima omogućen prilaz samo od Železničke stanice.

10.20 - Ulice Balkanska i Narodni front zatvorene su za saobraćaj. Policija propušta samo službena vozila i ljude sa akreditacijama. U celom tom kraju iz predostroznosti uklonjeni su kontejneri, zbog opasnosti od paljenja, ukoliko eventualno dodje do nemira.

10.15 - Grupa učesnika Prajda već je zauzela pozicije u Nemanjinoj ulici, nose šarene balonei pištaljke u koje sve vreme duvaju.

http://www.youtube.com/watch?v=uCsDwMbPdag

10.10 - Ministarstvo zdravlja Srbije donelo je odluku da sve bolnice i domovi zdravlja danas u Beogradu. U saopštenju ministarstva se navodi da će, na taj način, građanima biti omogućen lakši pristup zdravstvenim ustanovama, jer neće morati da traže dežurnu ustanovu, već će medicinsku negu moći da dobiju u najbližoj zdravstvenoj jedinici.

10.05 - Helikopter nadleće Beograd.

10.00- Na kružnom toku na Slaviji potavljena su dva oklopna vozila Žandarmerije i vodeni top.

http://www.youtube.com/watch?v=6Hh72uWgg7o
8.10 1.10 0.42

Član organizaciong odbora Prajda Goran Miletić rekao je sinoć Tanjugu da taj odbor tokom večeri nije dobio informaciju da je na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti zabranjeno održavanje Prajda."Po zakonu u ponoć je istekao rok kada smo trebali da budemo obavešteni o zabrani, a pošto se to nije desilo Prajd će biti održan kako je i najavljeno", rekao je on.Miletić je objasnio i da u slučaju zabrane organizatori moraju biti pozvani da im se uruči rešenje o zabrani, i dodao da se to nije dogodilo.Organizatori Prajda su najavili okupljanje u 11.30 ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, a učesnici će moći da dođu iz tri pravca - iz pravca Slavije, iz pravca Kneza Miloša od Londona i iz pravca Železničke stanice gde će biti i ulaz za novinare.Povorka treba da se kreće ulicom Kneza Miloša, do Skupštine Srbije gde će skrenuti na Trg Nikole Pašića, a kod Gradske skupštine biće završeno okupljanje.Predstavnik Dveri Bosko Obradović rekao je Tanjugu da su prošle noći posle protesta protiv Prajda, pozvali ljude da se raziđu i da se okupe danas u 16 časova ispred hrama Svetog Save odakle će organizovati litiiju centralnim gradskim ulicama. Taj pokret sinoć je organizovao protest u centru Beograda koji su obezebđivale jake policijske snage.

Foto: Maja Mojsovski - Rašević
Foto: Maja Mojsovski - Rašević

Tokom protesta nije bilo većih incidenata, a zbog prekršaja, odnosno pokušaja održavanja neprijavljenog skupa, priveden je jedan monah.Prekršajni apelacioni sud od petka popodne do ponedeljka ujutro je u stanju pripravnosti, dok je Prekršajni sud znatno povećao broj dežurnih sudija zbog mogućih manifestacija građana označenih kao visoko rizične.Stanje pripravnosti je počelo u petak u 15.30 časova, a trajaće do ponedeljka do 07.30 časova, saopštio je prošle noći Prekršajni sud u Beogradu.Sva lica koje policija bude privela dežurnom sudiji Prekršajnog suda biće procesuirana po hitnom postupku na osnovu člana 308 Zakona o prekršajima."Zakon o prekršajima u tom članu je vrlo jasan i svako lice koje je okrivljeno za teži prekršaj iz oblasti javnog reda i mira, ugrožavanja života i zdravlja građana ili ako to zahtevaju interesi opšte bezbednosti, a postoji osnovana sumnja da će okrivljeni ponoviti prekršaj, dežurni sudija će u presudi odrediti da okrivljeni i pre pravnosnažnosti pristupi izvršenju kazne", rekao je portparol Prekršajnog apelacionog suda Aleksandar Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja