Vilijamson: Za sada nema dokaza da su otetima na KiM vađeni organi
Foto: Beta

Tužilac Euleksa

Vilijamson: Za sada nema dokaza da su otetima na KiM vađeni organi

Društvo -
To što zasad nema dokaza, ne znači da ih neće biti. Ipak, postoje dokazi o umešanosti vrha OVK u etničko čišćenje Srba i Roma i verujem da ču moći da podignem optužnicu protiv nekih lidera OVK, naveo je glavni tužilac

BRISEL - Glavni tužilac za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, Klint Vilijamson rekao je danas u Briselu da nije nađeno dovoljno dokaza da su kidnapovanim licima na Kosovu 1999. godine nasilno vađeni organi, ali da postoje dokazi o umešanosti vrha OVK u etničko čišćenje.

"To što zasad nema dokaza, ne znači da ih neće biti. Mogu da kažem da lično verujem da je toga bilo, a bez obzira što je reč o relativno malom broju ljudi radi se divljačkim postupcima za koje nema opravdanja“, rekao je tužilac, predstavljajući rezultate trogodišnje istrage.

On je dodao da veruje da će moći da podigne optužnicu protiv nekih lidera OVK zbog učešća u etničkom progonu Srba.

Vilijamson je rekao da su nađeni dokazi o sistematskim zločinima protiv nacionalnih manjina na Kosovu a naročito protiv Srba i Roma.„Svi Srbi koji su hteli da ostanu na Kosovu posle rata, a to su uglavnom bili stari i bolesni ljudi, bili su mete napada“, ukazao je on.

"Elementi iz visoke komande OVK su nakon okončanja sukoba na Kosovu 1999. godine organizovali etničko čišćenje južno od Ibra, a zatim i eliminaciju političkih rivala", rekao je Vilijamson i dodao da nije reč o individualnim činovima, već o organizovanoj kampanji u kojoj je učestvovao sam vrh OVK.

Specijalni tužilac je naveo da je reč o zločinima protiv čovečnosti, uključujući ubistva, kidnapovanja i nehumano postupanje prema civilnom stavnovništvu, što je u skladu sa onim što stoji u Martijevom izveštaju. Vilijamson je naveo da će konkretna imena optuženih za ove zločine biti otkrivena kada bude formiran poseban sud u okviru kosovskog pravnog sistema, ali koji će biti ustanovljen van Kosova, i da će istom optužnicom biti obuhvaćeni svi optuženi.

„Mi smo u pravnoj situaciji bez presedana, jer imamo tim ovlašćen da podiže optužnice, ali još nemamo sud“, rekao je on, izrazivši razočarenje što se sa formiranjem suda kasni.

Vilijamson je istakao da je njegov tim imao veoma težak zadatak, jer se bavio zločinima koji su izvrešeni pre 15 godina u nekoliko država.

„Tokom tog vremena, mnogi svedoci su umrli, a neki su suviše krhkog zdravlja“, ukazao je on.Tužilac se posebno osvrnuo na sistematsko zastrašivanje svedoka, koje je predstavljalo problem i za ranije istrage o rukovodiocima OVK.

„Kako je naša istraga napredovala, klima zastrašivanja je bila sve prisutnija“, rekao je on i neimenovane kosovske „moćnike“ za ometanje pravde.„Sve dok nekolicina moćnika bude pokusavala da sakrije dokaze o zločinima, cenu će plaćati vladavina prava i kosovski narod“, upozorio je on.

Vilijamson se posebno zahvalio vladama Srbije i Albanije na podršci koju je njegov tim dobio tokom vođenja istrage.„Vlada Srbije je puno ucinila da nam olakša rad, a nije mešala u nezavisnost istrage“, istakao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track