VRAČARE VIŠE NEĆE NA ROBIJU: Plaćaće kazne ili ići na društveno korisni rad
Foto: Shutterstock

Izmene zakona o javnom redu i miru

VRAČARE VIŠE NEĆE NA ROBIJU: Plaćaće kazne ili ići na društveno korisni rad

Društvo -
Oni koji proriču sudbinu ili se bave magijom bili su zatvarani do 30 dana, a sada će plaćati kaznu do 50.000 dinara ili provoditi 120 sati u društveno korisnom radu

BEOGRAD - Vidovita Zorka, Milan Tarot, Vesna Rivas, Kleopatra i bilo ko drugi u zemlji Srbiji koji se bavi proricanjem sudbine ili bacanjem, odnosno skidanjem magije, više neće zbog toga ići u zatvor!Prema novom Predlogu zakona o javnom redu i miru, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, umesto dosadašnjih kazni do 700 dinara ili predviđene robije do 30 dana, vračare, magovi i vidovnjaci će plaćati kazne od 10.000 do 50.000 dinara ili će morati da provedu 120 sati u društveno korisnom radu.Prevaranti bezbedniBeli mag Lav Geršman kaže da bi od novih propisa trebalo da strepi jedino - vlast u Srbiji.- Ako se ovaj zakon usvoji, naša vlast je nadrljala zato što vara sve građane lažno proričući svetlu budućnost. Kada bi meni policija došla na vrata i kada bi me, ne daj bože, uhapsila, odmah bih tužio državu sudu u Strazburu.

U celom svetu, uključujući i Evropu, u koju toliko hrlimo, priznati su astrologija, numerologija i tumačenje tarota, samo se mi nešto pravimo pametni... Ja ne varam ljude, oni me posećuju svojom voljom kad iscrpe sve druge mogućnosti, od pravnika do lekara - kaže Geršman i dodaje da nikada nije imao problema sa zakonom.Novine će biti uvedene i za one koji prikupljaju dobrovoljne priloge bez obaveštavanja, što se neretko dešava poslednjih godina, posebno kada se vode raznorazne akcije da bi se obezbedila novčana sredstva za bolesne. Zbog mahinacija, nažalost, i oni kojima su ona zaista potrebna ostaju uskraćeni za pomoć javnosti, koja pomišlja da je u pitanju nova prevara. I za te ljude koji pokušavaju da na taj način obmanu narod predviđene su identične kazne kao za vračare, a i prethodnim zakonom su isto tretirani.U predlogu je navedeno da će zbog pretnji osuđeni ići u zatvor do 60 dana ili će platiti kaznu od 20.000 do 100.000 dinara. Advokata Nebojšu Milosavljevića smo pitali da li to znači da će svaka pretnja, makar upućena u afektu, povlačiti za sobom ovakve sankcije:Ozbiljne pretnje- Ne. Svi ovi prekršaji moraju biti jasno izraženi i dokazivi. To znači da pretnja, na primer, mora biti ozbiljna i više puta ponovljena da bi bila shvaćena kao prekršaj, a treba da postoje i svedoci koji će potvrditi da je izrečena.

ZatvorA PROSJACI IZA REŠETAKANovim predlogom zakona o javnom redu i miru pooštrene su i kazne za prosjačenje. Tako bi prosjaci morali da plate od 5.000 do 30.000 dinara ili da odleže 30 dana zatvora. Najveća novčana kazna od 150.000 dinara predviđena je za izazivanje i učestvovanje u tuči, nepristojno i drsko ponašanje, kockanje, prostituciju, vređanje službenog lica. Puštanje glasne muzike kažnjavaće se sa 5.000 do 30.000 dinara, a bacanje petardi od 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track