Najunosnije IT veštine za 2015. godinu

Najunosnije IT veštine za 2015. godinu

Edukacija -
Programiranje predstavlja najtraženiju veštinu današnjice.

Danas je već sasvim jasno da će naš vek obeležiti informacione tehnologije. U to da će IT profesije biti sve traženije više nema sumnje, a pri planiranju profesionalne budućnosti jedino što treba da se zapitate jeste koje će od njih ostati na ceni. Ključ pri pravom izboru karijere jeste predviđanje. Možda vam u razmišljanju o budućem zanimanju pomognu prognoze za 2015. godinu. Evo nekoliko najtraženijih IT zanimanja, koja će obeležiti narednu godinu.Programiranje

Za programere nema zime. Kao i u prethodne dve godine, programeri suvereno vladaju tržištem. I to ne samo tržištem u sferi IT-ja već uopšte. Programiranje predstavlja najtraženiju veštinu današnjice. Dokaz da i srpski poslodavci podjednako traže programere koliko i ostatak sveta jeste činjenica da je u toku 2014. preko 60 procenata oglasa u IT sektoru bilo upravo za ovu profesiju. Administracija mreža

Kao i većina IT veština, administracija mreža jeste univerzalno znanje koje ne poznaje granice. Trenutno je na globalnom nivou malo organizacija i kompanija koje nemaju zahtev za ovom profesijom. Kako se poslovanje seli na cloud sisteme, može se očekivati još veći porast potrebe za obučenim administratorima. Kao poželjeno zanimanje, administracija beleži rapidan rast u prethodne tri godine. Sa osmog mesta najpoželjnijih zanimanja u 2014. godini dospela je na treće, a po prognozama američkog magazina „Careers Builder”, u 2015. će biti druga najtraženija IT veština.Razvoj mobilnih aplikacijaIako najmlađe od svih IT polja, a možda baš zbog toga, tržište mobilnih aplikacija je najperspektivnije. Android operativni sistem se nalazi na više od 70% prenosivih uređaja širom sveta. Za opsluživanje ovolikog broja aktivnih korisnika i razvoj novih aplikacija potrebni su novi stručnjaci. Paradoks je u tome što tržište zahteva visoku stručnost i stalno prilagođavanje, a promene su brze i konstantne. Zadaci se stalno usložnjavaju. Iako još uvek ne postoji dovoljno dugo, u ovom poslu, nema „gledanja kroz prste”, ali, s druge strane, kada govorimo o zaradi – nebo je granica. Android svet će biti sve veći, Microsoft takođe planira da proširuje tržište mobilnih aplikacija, u kome trenutno zaostaju, a o kompaniji Apple ne treba posebno govoriti. Koliko se svakim danom broj korisnika iPhonea sa svojim operativnim sistemon iOS povećava baš ovih dana smo svedoci i na domaćem terenu.DizajnSam talenat za dizajn se možda teško naplaćuje, ali uz podršku IT-ja može doneti unosnu zaradu. Sve veći broj kreativaca iz domena vizuelnih umetnosti prebacuje se u sferu dizajna. Kao i programeri, dizajneri mogu raditi za koga žele i odakle hoće. U Srbiji se takođe može živeti od ovog posla. Podaci platforme Elance za prethodu sezonu pokazuju da su srpski frilens dizajneri po kvalitetu rada i obimu posla među najboljima u svetu. Njihov sat na tržištu vredi čak 20 dolara, a broj oglasa u kojima se traži poznavanje programa Ilustrator u odnosu na prethodnu godinu više je nego udvostručen. Slično je i sa poznavanjem rada u Photoshopu – traži se u 70% oglasa za posao, dok je tražnja za poznavanjem InDesigna čak šest puta veća.Tehnička podrškaJoš jedna od top veština koje se dobro drže jeste IT tehnička podrška. Vodeće IT firme konstantno proširuju ponudu uređaja i softvera, pa se, samim tim, širi i potreba za njihovim održavanjem. Brojka koja se ovih dana pominje jeste 30%. Čak jedna trećina kompanija na globalnom nivou tražiće stručnjake u oblasti održavanja računara.

Postavlja se pitanje da li se ove veštine mogu steći dovoljno brzo da je moguće ispratiti tehnološke promene, koje su u IT industriji konstantne. Problem sa formalnim obrazovanjem jeste što ono traje isuviše dugo za standarde ovog vremena. Međutim, postoje škole koje su prepoznale zahteve našeg doba. Svi koji planiraju da se obrazuju za IT profesije moraju pronaći mesto gde se dovoljno brzo može ovladati traženim veštinama. Takva je u Srbiji, na primer, ITAcademy, specijalizovana za brzo preuzimanje upotrebljivih znanja i sticanje međunarodnih sertifikata.

Kaže se da jedna godina u internet vremenu iznosi između pet i osam godina u stvarnom kalendaru. Toliko se brzo stvari pomeraju. Kako će se ovo tržište razvijati ostaje da se vidi, ali kako stvari stoje – klađenje na neke od pomenutih veština jeste siguran dobitak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track