9 praktičnih saveta za programere

9 praktičnih saveta za programere

Edukacija -
Postoji mnogo programskih jezika i alata. Zahtevi tržišta se stalno menjaju. Zato je važno prilagođavati se brzo i stalno učiti

Za dobar kompjuterski program potrebno je mnogo razmišljanja pre prve linije koda. Svaki programer zna da je crtanje algoritma samo zagrevanje za mozganje pri programiranju. Da biste lakše i efikasnije stigli do cilja, nudimo vam nekoliko saveta. 1. Počnite da pišete kod tek nakon što ste analizirali problem i napisali algoritam (dijagram toka).2. Budite dosledni u „uvlačenju koda”. Najbolje je držati se uvek jednog stila, da biste kasnije mogli lakše prekontrolisati šta ste pisali. Ako radite u timu, onda se morate dogovoriti po kom principu ćete svi zajedno to raditi, jer će u suprotnom nastati veoma haotičan kod. 3. Izbegavajte previše komentara tokom pisanja koda. Umesto da objašnjavate svaku liniju koda, napišite rečenicu koja će objasniti nekoliko linija koje završavaju jedan kompleksan deo koda. 4. Ostavite prazan prostor radi bolje preglednosti. Pojedini zadaci zahtevaju nekoliko linija koda. To je ujedno i dobar razlog da svaki zadatak odvojite sa nekoliko praznih redova, radi k asnijeg lakšeg pregleda. 5. Previše nivoa uvlačenja koda se teže čita. Pokušajte da izmenite kod, ne bi li ostao čitak. 6. Ograničite broj karaktera u jednom redu. Lakše je čitati kod ako u jednom redu ima do 80 karaktera, da bi sve stalo na prvu stranu ekrana. U suprotnom, moraćete da skrolujete udesno.7. Organizacija fajlova i direktorijuma mora biti jasna. Iako ceo program možete napisati u jednom fajlu, to nikako ne preporučujemo. On bi bio glomazan i nepregledan, kako vama, tako i drugima. Nemojte strahovati od više fajlova i više direktorijuma. Kako napreduje pisanje programa, lakše ćete se organizovati. 8. Potrudite se da privremene promenljive, koje imaju istu vrstu uloge u kodu, nazivate uvek jednako. Tako ne morate previše razmišljati kako se koja promenljiva zove. 9. Menjajte postojeći kod, smanjujući broj karaktera, a zadržavajući funkcionalnost. Tako ćete smanjiti kompleksnost koda, olakšati čitljivost i poboljšati kasnije eventualno menjanje. Ako vam pređe u naviku da ispravljate to što ste napisali, videćete da je lakše raditi sa optimizovanim kodom.

Da podvučemo još jednom ključno: dobar programerski kod ima svoju strukturu, internu dokumentaciju i čitak je. Postoji mnogo programskih jezika i alata. Zahtevi tržišta se stalno menjaju. Zato je važno prilagođavati se brzo i stalno učiti. Ali dobru bazu ne može ništa da zameni. Ako pitate gde kod nas možete brzo i kvalitetno naučiti veštine programiranja, ITAcademy može biti pravo mesto za vas. Bez obzira da li ste iskusan programer, početnik ili tek razmatrate mogućnost karijere u ovoj sferi, ovih nekoliko saveta će vam olakšati posao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track