Čemu služe najpopularniji programski jezici

Demistifikujte programiranje

Čemu služe najpopularniji programski jezici

Edukacija -
Kaže se da čovek vredi onoliko koliko jezika govori. Svakim jezikom koji naučite, postajete bogatiji i osećate se bolje. A šta se dešava kada se taj odnos primeni na programere i njihove programske jezike? Zapravo, važi ista deviza – programeri koji se služe različitim vidovima koda su visoko cenjeni.

Ukoliko planirate da se bavite programiranjem, važno je da budete svesni i informisani o tome koji su najpopularniji programski jezici i za šta se zapravo svaki od njih koristi. Zato smo razgovarali sa profesorima Visoke škole za informacione tehnologije, koji su nam pojasnili ove odnose, pa smo u saradnji sa njima napravili listu koja može biti od koristi svim budućim programerima.

Java

Bilo da ste već iskusni programer ili potpuni laik, za ovaj programski jezik ste sigurno čuli. To nije slučajno, jer veliki broj programa na vašem kompjuteru radi upravo zahvaljujući njemu. Ukoliko ste ljubitelji video igrica, zahvalite Javi na tome što vam je to omogućeno. Takođe, ovaj način pisanja programa koristi se i prilikom kreiranja mobilnih aplikacija, zbog čega ga posebno vole programeri koji rade na Android platformama.

Princip WORA (Write Once – Run Anywhere), odnosno „napiši jednom – pokreći svuda”, po kom Java funkcioniše, zapravo znači da je možete pokrenuti sa gotovo svake platforme, jer je kompatibilna sa svim softverima.

Python

Neki stručnjaci tvrde da je ovo najlakši programski jezik za učenje, pa se tako u američkim školama gotovo svuda uči upravo on. Veliki broj poznatih aplikacija i sajtova koje svakodnevno posećujete, pisani su baš ovim kodom. Među njima su čak i Instagram i Pinterest, što, kao što pretpostavljate, znači da je Python takođe, kao i Java kompatibilan sa brojnim softverima i platformama.

Python je u poslednjih nekoliko godina postao posebno popularan, zahvaljujući tome što je Google prepoznao njegov potencijal i počeo da ulaže u razvoj i unapređenje njegovih mogućnosti. Jednostavno, tu sintaksu ćete uvek jednostavnije naučiti od nekih drugih, a koristićete je daleko češće.

C

Ovaj programski jezik nastao je davne 1978. godine, kao naslednik jezika, pogađate – B. Mnogi ga vole zbog njegove fleksibilnosti, pouzdanosti i efikasnosti. C se najčešće koristi za pisanje grafičkih programa, softvera za obradu teksta, kreiranje baza podataka i još mnogo drugih aplikacija i dodataka. I njegova prednost, takođe, leži u tome što je vrlo jednostavno primenljiv na različite platforme i formate putem kojih želite da ga pokrećete.

JavaScript

Verovali ili ne, ovaj programski jezik nema nikakve veze sa Javom, ali i dalje je izuzetno popularan, posebno sada u doba animacije i video sadržaja. Jednostavno rečeno, JavaScript omogućava programerima da na svoje sajtove ili u aplikacije ubacuju elemente multimedijalnih sadržaja i animiranih komponenti. Takođe, on zadržava određeni stepen interaktivnosti, pa je zbog toga posebno popularan širom interneta, gde se najčešće i primenjuje.

C#

Poznavaoci različitih programskih jezika, rekli su nam da je ovaj jezik izuzetno sličan Javi po načinju pisanja koda, tako da, ukoliko poznajete jedan od njih, neće vam biti teško da se u nekom trenutku prebacite na drugi.

Ono što je zanimljivo jeste da se C# koristi uglavnom za pisanje, sređivanje i kreiranje Microsoft aplikacija, koje se pokreću na Windows operativnom sistemu. Imajući u vidu pravac u kom je ovaj magnat počeo da se razvija, možda treba razmišljati o tome da je vreme da se nauči jezik kojim njegovi tvorci „pričaju”, jer to je mesto gde možete lansirati svoju karijeru u nebesa.

PHP

Za ovaj jezik ste verovatno čuli, a ukoliko razmišljate o karijeri u programiranju, onda bolje zavrnite rukave i bacite se na učenje. PHP se koristi za kreiranje velikih sajtova i aplikacija koje sadrže velike baze podataka i zahtevaju snažnu i moćnu podršku u programskom kodu. Ono što je dobro jeste i činjenica da ga nije teško naučiti, a takođe je besplatan, pa možete na internetu pronaći neke modele i iskoristiti ih za formiranje svog programa. Reći ćemo vam samo da se ovaj jezik nalazi iza ogromnih servisa kao što su WordPress i Facebook.

Mi smo vam dali spisak, a na vama je da počnete da učite. Ako počnete na vreme, brzo se možete usavršiti i početi da pravite različite programe, aplikacije ili internet sajtove. Ako upišete Visoku školu za informacione tehnologije, pored diplome ćete steći sva potrebna znanja kako biste što je pre moguće počeli da radite, a i bićete na izvoru novih informacija i trendova iz ove sfere. Isprogramirajte svoju budućnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track