Najnovije vesti

Tri aktivnosti sa tim bildinga koje će vaše kolege pamtiti

Saveti HR menadžera

Tri aktivnosti sa tim bildinga koje će vaše kolege pamtiti

Edukacija
13:16h
Bilo da radite u malom kolektivu ili velikoj kompaniji sa 50 i više zaposlenih, pravila koja važe su slična. Da bi sistem funkcionisao, svi članovi treba da sarađuju na projektima koji se u kolektivu sprovode. Međutim, nekada dolazi do konfliktnih situacija, neslaganja ili jednostavno sukoba interesa kada su u pitanju odnosi unutar grupe.

Kada se desi da se ove situacije ponavljaju, to je znak da nešto unutar tima ne funkcioniše kako treba. U tim trenucima, na scenu stupa HR menadžer, koji ima za cilj da reši ove probleme i pokuša da izgladi odnose među ljudima unutar grupe. Jedan od omiljenih alata koji se koristi u ovakvim situacijama, svakako je tim bilding.

Vrlo je jednostavno – ceo kolektiv se spakuje u autobus ili auto i ode na jedan ili više dana na neku destinaciju van grada. Na toj lokaciji se nekada održavaju interni seminari, obuke, predstavljanja nove kompanijske strategije i slično, međutim, ono što je uvek sastavni deo jesu različite aktivnosti koje imaju za cilj da se kolege međusobno upoznaju, izgrade poverenje, steknu motivaciju za rad i saznaju nešto više jedno o drugom.

Mi ćemo ovde nabrojati neke od aktivnosti koje HR menadžeri preporučuju kao dobar način za građenje kvalitetnih odnosa unutar tima.

Pitanje da probijete led

Jedna od efikasnih aktivnosti za početak komunikacije jeste i sistem „jednog pitanja”. Učesnici se podele na parove. Svaki par odredi temu koje će se ticati postavljeno pitanje. To može biti posao, brak, putovanje ili bilo šta drugo.

Svaki član ima pravo da postavi samo jedno pitanje po temi svom partneru, kako bi ustanovio da li je on odgovarajući za tu akciju. Dakle, pitanja se formiraju tako što, na primer, možete pitati svog partnera da li više voli aktivni ili pasivni odmor, i na osnovu njegovog odgovora ustanoviti da li vama odgovara kao saputnik. Na ovaj način, učesnici se upuštaju u razgovor, stiču poverenje, ali i saznaju nešto više o svojim kolegama.

Minsko polje

Ova igra ima jedan jednostavan cilj – da za kratko vreme izgradi poverenje i razumevanje među kolegama. Koncept je jednostavan: po prostoriji se nasumično rasporede različiti predmeti. Jedan učesnik ima vezane oči i kreće se kroz prostoriju, a drugi učesnik ga navodi kako da od početne tačke stigne do cilja. Uz ovu igru, tj. uz prave instrukcije i partnera koji je voljan da ih sasluša i isprati, moguće je unaprediti odnos kolega. Sa druge strane, ako se vežba pokaže kao neuspešna dosta se može naučiti iz tog iskustva i iskoristiti za neke buduće akcije.

Ko će preživeti?

Jedna od zanimljivijih igara koja uspeva da izvuče i obelodani različite tipove ličnosti, svakako su scenariji preživljavanja. Formira se grupa od, otprilike, petoro ljudi i da im se zadatak: Krenuli ste avionom na poslovni sastanak, formalno ste obučeni, vaš avion se ruši u sred šume prekrivene snegom.

Do najbližeg grada imate 30 kilometara. Morate odlučiti da li ćete da ostanete ili da krenete po pomoć. Šta god da odlučite, imate na raspolaganju 12 predmeta, od kojih treba da izaberete 5 koji će vam poslužiti u misiji dozivanja pomoći. Neki od predmeta su 2 table umotane čokolade, žica, pištolj, upaljač i slično.

Prvo što se definiše u ovoj grupi jeste tim lider, a do toga uvek dolazi spontano. Jedna osoba se uvek istakne sa predlozima i voljom da povede tim do spasenja. Dalje, učesnici moraju da igraju sve dok jednoglasno ne usvoje rešenje, tako da i ako usput dođe do konflikta, neće imati drugog izbora nego da ih reše i privedu igru kraju. Osim što se na ovoj način zaposleni dobro zabave, HR menadžeri kroz igru mogu zaključiti o posebnom potencijalu pojedinaca.

Ovo su samo neke od brojnih aktivnosti koje možete sprovoditi tokom tim bildinga. Kreativnost je bezgranična, u svakom trenutku možete osmisliti i neku igru u kojoj ćete svi zajedno uživati i koja će vam koristiti. Ako vam ovaj posao zvuči zanimljivo ili su vam potrebne nove ideje i sveža perspektiva, razmislite o studijama za HR profesionalca i postanete i HR menadžer, koji će članove svog tima voditi ka rešavanju svih internih problema.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja