Žene, vreme je da pokrenete svoj IT biznis

Poruka za srećan 8. mart

Žene, vreme je da pokrenete svoj IT biznis

Edukacija -
Iako su pripadnice lepšeg pola na čelu nekih od IT giganata, mnogi su i dalje skeptični prema ženama preduzetnicama i IT liderima. Baš zbog toga je Sukinder Sing Kasidi, koja je osnovala kompaniju „Joyus“, odlučila da pokuša nešto da promeni.

Naime, Kasidijeva želi da pokuša da istakne sve priče o ženama koje su uspele u tehnološkoj industriji. Baš zato svim pripadnicama nežnijeg pola, uz najlepše želje, dostavljamo i podsticajne poruke i inspirativnu priču ove preduzetnice.

„Ljudi koji žive potpuno van sveta Silikonske doline često su me pitali kako izdržavam na tako strašnom mestu kao žena. Ali u stvari većina njih ne zna da su, kada je u pitanju IT industrija, žene zapravo najveći i najsnažniji preduzetnici", kaže ona.

Kasidijeva, koja je prethodno radila u Guglu i Amazonu, a takođe je i jedan od osnivača „Yodleea”, odlučila je da stupi u kontakt sa što više preduzetnica. U ispitivanju je učestvovalo oko 100 žena osnivača IT kompanija. One su govorile o svojim iskustvima, a rezultati su objavljeni u otvorenom pismu za Re / Code, časopis koji se bavi IT vestima.

Pismo je potpisalo 58 žena, uključujući i osnivače „One Kings Lane“, „Gilt“ i „Lynda.com.“. Tereza Gou, jedan od osnivača „Aspect Ventures“, koja je takođe potpisala pismo, kaže da se uključila u akciju sa nadom da će podstaći mlade preduzetnice. „Ono što me stvarno brine jeste da sledeća generacija neće posmatrati Silikonsku dolinu kao mesto na kom žele da budu", kaže Tereza Gou.

Istraživanja pokazuju: žene su uspele uprkos diskriminaciji

Istraživanje je pokazalo da su žene, bez obzira na seksizam i diskriminaciju koje postoje u IT svetu, ipak uspele. Većina žena osnivača, čak njih 67%, kažu da su doživele diskriminaciju, 35% njih je reklo da su seksualno uznemiravane, a 86% da nisu tretirane jednako kao muškarci. Bez obzira na sve, danas uspešno vode svoje kompanije.

Kasidijeva ističe da je važno da žene počnu da „razmišljaju o tome da budu preduzetnice". A cela njena inicijativa je pokrenuta kako bi im pomogla u savladavanju raznih prepreka na tom putu. U njenom istraživanju, 54% ispitanica je izjavilo da su imale u porodici nekog ko je bio preduzetnik, te da im je taj uzor bio veoma važan u karijeri.

Rezultati su pokazali i neke pomalo iznenađujuće činjenice. Iako se stalno pokreću inicijative da se žene školuju za karijere u IT industriji, čak 84% ispitanih osnivačica odgovorile su da nemaju univerzitetske diplome.

Jedna od osnivačica „Blog Her“, Lisa Stoun, ističe da ni sama nema diplomu, ali da veruje da su kreativnost i strast važnije od toga. „Open-source tehnologija omogućuje svakome ko je kreativan i ima želju za sticanjem znanja da se uključi na tržište i to bez velikih troškova za pokretanje posla", kaže Stounova.

Takođe je važno naglasiti i da nijedna od ispitanica nije zaposlena u nekoj velikoj kompaniji, već su sve preduzetnice i same su pokrenule svoj posao. Kasidi ističe da su univerzitetske diplome možda važne ako želite da radite u kompanijama kao što su Gugl ili Fejsbuk, ali ukoliko želite da pokrenete svoju kompaniju, to nije nužno. Važno je da znate kako da vodite posao.

Linda Rotenberg, izvršna direktorka i jedan od osnivača kompanije „Endeavor.org“, takođe je jedna od žena koje podržavaju ovu inicijativu. Roterbergova, koja ima bogato iskustvo rada sa najrazličitijim vrstama preduzetnika, ističe da je finansijske, kulturne i polne barijere možda teško savladati, ali da su one „unutrašnje“ barijere ono što je zapravo veći problem.

„Svi, a posebno žene, treba da dozvole same sebi da se opuste i slede svoje snove i ideje", kaže Rotenbergova. „Važno je da shvatite da ne morate da budete mlad muškarac da biste uspele u životu."

Kasidijeva navodi da je njena inicijativa doživela i neke kritike.

„Kritike koje sam čula uglavnom su bile usmerene na to kako žene treba da počnu da ističu svoje ideje, a ne to što su potcenjene. Ja mislim da žene treba da ističu i jedno i drugo. Ako želite da uspete, morate se boriti u postojećem sistemu i naučiti kako da se nosite sa svim preprekama“, navodi Kasidijeva.

Ova globalna inicijativa ima odjeka i kod nas. Sa ITAcademy i InternetAcademy u Beogradu ističu da se broj žena polako povećava na raznim IT smerovima i da se nadaju da će ih stalno biti sve više. Svesni problema sa kojima se žene susreću, kažu da su upravo zato odlučili da pokrenu i smerove poput preduzetništva u internet-prodaji.

Program E-commerce & Entrepreneurship stavlja podjednaki fokus na razvijanje i vođenje onlajn-prodavnica u korporativnom okruženju, okruženju malih i srednjih kompanija, kao i u sektoru startap kompanija, mikro preduzeća i preduzetnika.

Ako ste hrabri, želite da pravite karijeru u sektoru informacionih tehnologija, najbolji poklon za Osmi mart – kvalitetne obrazovne programe koji će vam omogućiti da steknete profesionalne sertifikate i svoj život uzmete u svoje ruke – možete pronaći ovde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track