Evo kako da snimite profesionalni video

Ko kaže da korporativni video mora da bude dosadan?

Evo kako da snimite profesionalni video

Edukacija -
Naziv „korporativni video” mnoge ljude asocira na dosadan i statičan video-snimak u kome neharizmatična osoba govori nešto što nikoga ne zanima. Ova pretpostavka je donekle i razumljiva. Mnogi korporativni video-klipovi napravljeni su kao izuzetno beživotni i dosadni. Ipak, tako ne mora da bude i s vašim videom.

„Da biste se uverili da se vaši klijenti neće dosađivati, morate da dodate određene kvalitete u vaš video. To su takozvani kino-kvaliteti, odnosno elementi koji će vaš video učiniti filmičnijim“, navodi Džonatan Pol, nagrađivani reditelj, koji je radio marketinške kampanje za neke od kompanija s liste „Fortjun 500“. Pred vama je nekoliko njegovih saveta koji vam mogu pomoći da uspešno izrađujete korporativne video-spotove i reklame.

1. Snimajte u RAW formatu, sa 24 sličice u sekundi

Da biste dobili najbolju moguću sliku, ne kompresujte je pomoću kodeka. Umesto toga, snimajte u RAW formatu. To će vam omogućiti mnogo veću fleksibilnost u postprodukciji, to jest u obradi slike.

Takođe, koristite 24 fps (24 sličice u sekundi) umesto 30 fps, jer tako slika deluje glatko i filmično (svi veliki filmovi se snimaju sa 24 fps). Koristeći ove dve osnovne postavke bićete u velikoj prednosti još tokom snimanja materijala i imaćete kvalitetno snimljen materijal s kojim posle možete mnogo lakše da eksperimentišete i poigravate se u montaži i postprodukciji. Dobar primer koji ovo dokazuje jeste Eplov video „Perspective“.

2. Koristite dinamične pokrete prilikom snimanja

Dinamika sigurno nije reč koju većina ljudi povezuje s korporativnim videima. Korišćenje pokreta kamere ili foto-aparata jeste fantastičan način da pretvorite statične i monotone promotivne slike u dinamičan marketinški alat.

Možete da koristite razne filmske slajdere kao što je „doli”, stedikem, kran ili čak pokret kamere iz ruke. Ukoliko raspolažete malim budžetom, jednostavno napravite zamene za ove slajdere (na primer, aparat zakačen na kolica i slično), tehnike o kojima možete pronaći dosta na internetu.

Ključna stvar je da svaki pokret bude motivisan, odnosno da postoji razlog zbog kog se vaša kamera kreće i da taj pokret otkriva nešto novo i važno. Odličan primer korišćenja pokreta u korporativnom videu jeste primena pokreta u videu kompanije „Polimoda International Institute of Fashion Design & Marketing“.

3. Iskoristite dubinu prostora

Dodavanjem pokreta pojačaćete filmični doživljaj videa. Još jedan način za to jeste da iskoristite dubinu prostora. Setite se filmova koje ste gledali. Koja komponenta vizuelnog stila povezuje filmove kojih se lako možete setiti?

Osim pokreta, to su i trenuci u kojima imate osećaj dubine prostora, odnosno osećaj kao da ste zaista tamo. Takve kadrove ne možete snimiti uspešno širokougaonim objektivom, tako da ćete morati koristiti prime ili telefoto objektive.

4. Koristite dinamičko osvetljenje

Kao što bilo koji dobar snimatelj može da vam kaže, rasveta je ključ za snimanje lepih i filmičnih kadrova. Iako vam se upotreba rasvete može učiniti komplikovanom, zapravo je mnogo jednostavnije nego što mislite. Ne morate da budete stručnjak, ni da imate veliki budžet da plaćate skupocena rasvetna tela. Ponekad je sasvim dovoljno da imate neko od LED rasvetnih tela. Uz njih ćete moći da stvarate iznenađujuće mnogo različitih vrsta atmosfere u okruženju.

5. Montaža i obrada slike

Kada ste kvalitetno snimili svoj materijal, uz promišljenu montažu možete isti materijal da učinite još filmičnijim i dinamičnijim. Osim montaže, tu su i takozvana kolor korekcija i dodavanje efekata.

Postoji čitav niz programa koji vam u ovome mogu pomoći: Adobe Premiere, After Effects i razni drugi alati od istog proizvođača. Savladavanjem veština montaže i specijalnih efekata daće vam znanje potrebno da materijal koji niste sami snimali pretvarate u dobre korporativne videe i reklame. Mogućnosti postprodukcije su zaista brojne i zanimljive. A danas ne morate da idete na fakultet ili akademiju kako biste ih savladali, jer postoje brzi edukativni programi koji su dosta efikasni, jer su uglavnom usmereni na praktične vežbe.

6. Zvuk je važan koliko i slika

Još jedan od ključnih sastojaka bilo kog videa jeste zvuk. Zvuk (ili nedostatak zvuka) može da bude element koji će uticati na celokupan utisak koji vaš video ostavlja. Zvuk je, kao i sam video, moguće koristiti za stvaranje pravih, potpunih doživljaja. U obradi zvuka može vam mnogo pomoći program Adobe Audition.

Uvek razmišljajte i o muzičkoj podlozi, jer vam ona može olakšati uspostavljanje atmosfere i davanje tona celom videu. A to je svakako jedna od važnih stvari pomoću kojih ćete zadržati pažnju svoje publike.

Ako ste kreativni i želite da se bavite izradom reklama i korporativnih videa, sve potrebne veštine i znanja možete steći putem edukativnih programa koji postoje i kod nas. Jedan od takvih programa pokrenut je i na ITAcademy u Beogradu. Na smeru Video & Sound production možete savladati savremene metode video-montaže, postprodukcije reklama i uvodnih špica, naučiti da kreirate specijalne efekte i video-animacije, kao i obradu i produkciju zvuka. Polaznici ovog programa po završetku školovanja mogu se pohvaliti bogatim portfoliom prepunim realnih radova, koji predstavljaju kartu za buduće profesionalne angažmane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track