Šta se traži na razgovoru za odlično plaćeno radno mesto?
Foto: PR

Saveti za softverske inženjere

Šta se traži na razgovoru za odlično plaćeno radno mesto?

Edukacija -

Posao koji nudi priliku za ostvarivanje odlične zarade je nešto o čemu svi sanjamo, dok je za stručnjake u oblasti informacionih tehnologija to stvarnost. Neki od tih srećnika jesu i softverski inženjeri, koji spadaju među najtraženije stručnjake u regionu.

Velika tražnja na tržištu dovela je softverske inženjere u poziciju da u svakom trenutku imaju nekoliko konkursa na kojima mogu da potraže posao. Međutim, da bi do dobro plaćenog radnog mesta i došli potrebno je da prođu razgovor za posao i izbegnu sve potencijalne zamke poslodavca.

Kako biste se što bolje pripremili za intervju koji vam može promeniti život predstavljamo vam savete uz koje ćete ostaviti povoljan utisak na potencijalnog poslodavca.

Dokažite svoje znanje

Posedovanje korisnih znanja jeste preduslov za pronalaženje odlično plaćenog posla, ali ponekad to nije dovoljno. Da biste dokazali svoje veštine potrebno je da na razgovoru za posao poslodavcima predstavite svoj portfolio, koji će sadržati vaša najznačajnija ostvarenja.

Nekoliko propisno napisanih kodova kojima ćete potvrditi ono što ste naučili tokom školovanja uz vaše komentare dovoljno je da ostavite utisak osobe koja je spremna za rad u IT sektoru.

Pripremite se da govorite o svakom podatku iz vašeg CV-ja

Jedna od najvažnijih činjenica koja vas može izdvojiti od konkurencije jeste spremnost da se predstavite u što boljem svetlu tokom razgovora za posao. U tome ćete uspeti samo ukoliko se prethodno odlično pripremite.

Budite spremni da sa samopouzdanjem govorite o svakoj stavki koju ste naveli u biografiji, a ako u nešto niste potpuno sigurni, najbolje je da to izostavite iz CV-ja. Obavezno navedite i istaknite sve programske jezike koje poznajete i dokažite da prilikom pisanja kodova umete da koristite logiku.

Istaknite i druge vrline

IT stručnjaci često misle da je za dobijanja posla presudna isključivo tehnička stručnost, ali istina je da mnogo toga zavisi i od vrlina koje se ne uče tokom školovanja. Komunikacijske veštine, timski duh, ljubaznost i brojne druge karakteristike učiniće vas poželjnijim kolegom, s kojim svi žele da sarađuju. Bez ovih osobina čak i uz napredna znanja iz najperspektivnije oblasti teško ćete doći do posla.

Priznajte ako ne znate odgovor

Ako za vreme razgovora dobijete pitanje na koje ne znate odgovor, bolje je da to odmah i priznate. Improvizovanje se vrlo brzo da razotkriti, pa ćete samo ostaviti loš utisak, koji vam nipošto ne pogoduje.

S druge strane, poslodavci na razgovorima za posao često isprobavaju vaše strpljenje i pokušavaju na sve načine da vas izbace iz takta. Laganjem nećete izbeći neprijatnu situaciju, već ćete samo dokazati svoju slabost, dok će iskren odgovor kod poslodavaca stvoriti sliku o vama kao savesnom radniku za koga se zna šta može da se očekuje.

Obrazovanje – najznačajnija referenca

Da biste uopše došli u priliku da konkurišete za poziciju softverskog inženjera potrebno je da pre svega steknete kvalitetno obrazovanje u oblasti informacionih tehnologija. Korisna znanja koja usvojite tokom školovanja služiće vam kao alat za buduće građenje uspešne karijere, te je zato prilikom izbora odgovarajućeg obrazovanja veoma važno da donesete pravilnu odluku.

Obrazovna ustanova u kojoj se usavršavate odrediće početak vaše karijere, a veštine koje u njoj naučite koristićete celog radnog veka. Upravo stoga kao najsigurnije školovanje nameće se ono koje je već donelo uspeh mnogim stručnjacima u oblasti informacionih tehnologija. Zato i vi pronađite provereno mesto i prave mentore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track