Najnovije vesti

Danas vam se ne ide na posao? Evo kako da podstaknete motivaciju kad je nemate
Foto: PR

Da li i vi imate ovaj problem?

Danas vam se ne ide na posao? Evo kako da podstaknete motivaciju kad je nemate

Edukacija

Da li vam se ponekad dešava da nemate volje za odlazak na posao i najradije biste ostali kod kuće u pidžami? Osećate kao da vam nedostaje energije, nemate motivacije i razmišljate o tome da obavestite nadređene da ste se razboleli?

Svi ponekad imaju loš dan i nedostaje im podsticaja za rad, to uopšte nije retka pojava, a kako je raspoloženje samo trenutno stanje, bilo bi dobro da pronađete način da se oraspoložite i podstaknete sebe da pozitivnije razmišljate.

Ugodite sebi

Naučno je dokazano da hrana koju volimo utiče na proizvodnju endorfina – hormona sreće, zato počastite sebe omiljenom kafom ili slatkišem na putu do posla. Nakon toga, napravite planove za ceo dan koji uključuju aktivnosti kao što su; trening u prirodi ili u centrima za vežbanje, izlazak s prjateljima ili mirno veče kod kuće uz film i kokice.

Veoma je važno da se podsetite – sve ovo bolje je od osećaja nezadovoljstva. Vi sami utičete na vaše raspoloženje, zato uvek izaberite bolje.

Pronađite svoju mantru

Tuđe reči mogu biti inspirativne baš u trenucima kada je nivo vašeg entuzijazma u opadanju.  Pretražite na internetu motivacione citate i izaberite onaj koji najviše odgovara vašoj ličnosti.

Razmišljajte o značenju mantre koju ste izabrali celoga dana, a to će vam pomoći da saznate neke nove dobre stvari o sebi. Zapišite citat i ostavite ga na specifičnom mestu, tako da svakog dana to bude vaš mali podsetnik.

Olakšajte sebi

Rasteretite se obaveza koje vas frustriraju; odlazak po odeću s hemijskog čišćenja, kupovinu kućnih zaliha, plaćanje računa, regulisanja bankovnih obaveza i sve ostale slične obaveze – odložite za neki drugi dan.

Kada pođete na posao pozovite taksi umesto da idete autobusom, obucite nešto u čemu se osećate udobno, precrtajte neke obaveze s liste, zatražite podršku prijatelja ili porodice.

Radite lakši posao

Kada niste motivisani to nije najbolji trenutak da radite na važnim projektima. Ali imajte na umu da šta god da radite na poslu, ma kako bilo jednostavno, bolje je nego da ste ostali kod kuće. Kada vam je nizak nivo energije, bilo bi dobro da uradite posao koji ne zahteva mnogo koncentracije i razmišljanja, kao što je papirologija, planiranje sastanaka i tome slično.

U slobodnom vremenu možete se usavršavati u oblastima u kojim radite ili u kojim biste želeli da radite. To može biti knjiga ili video-predavanje, koji će vam skrenuti misli s negativnih tema dok stičete nova znanja.

Učinite usugu nekome

U danima kada se osećate neraspoloženo, ulepšajte nekome dan i videćete da će to i na vas uticati. Dovoljno je da nekome udelite kompliment ili osmeh, pridržite vrata, ponudite pomoć starijoj osobi, da jednostavno budete nekome podrška.

Uvežbajte zahvalnost

Umesto da razmišljate o tome da je dan loš i da je na poslu još gore (ružno vreme, dosadni sastanak itd), usredsredite se na dobre stvari: živi ste, zdravi ste, imate posao, imate vremena da pravite planove, da učite i stvarate. Na svetu postoji mnogo onih koji nemaju osnovne uslove za život i sanjaju o tome da mogu da imaju život kakav imate vi. Zahvalnost podstiče pozitivno razmišljanje i privlači dobru energiju.

Brinite o sebi

Živimo veoma brzo i ponekad toga nismo svesni, jer smo se navikli i nikada nismo naučili kako da o sebi brinemo na pravi način. Počnite da upražnjavate vežbe disanja i nekoliko minuta meditacije da biste se opustili.

Uzmite pauze na poslu kad god možete, izađite iz kancelarije i prošetajte se, omogućite sebi neki mali užitak, prošetajte se do biblioteke i izaberite dobru knjigu, ili jednostavno napunite kadu i opuštajte se u svom domu. Napunite svoje baterije, pripremite se za novi bolji dan i predstojeće uspehe.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...