Kojim poslovnim lekcijama su nas naučili srebrni košarkaši?
Foto: Reuters

Učite od najboljih

Kojim poslovnim lekcijama su nas naučili srebrni košarkaši?

Edukacija -

Iako su Letnje olimpijske igre u Riju završene pre više od nedelju dana, radost zbog velikih uspeha koje su postigli naši sportisti još ne jenjava.

Od kada se Srbija odvojila od Crne Gore, sportisti iz naše države ostvarili su do sada najbolji uspeh na Olimpijskim igrama, s osvojenih osam medalja – dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane medalje.

S ovim bilansom, Srbija se našla na 15. mestu po broju osvojenih medalja među zemljama s malim brojem stanovnika. I pojedinačni i timski sportisti pokazali su se u pravom svetlu ove godine u Riju, ali iako je košarkaškoj reprezentaciji zlato uzela za mnoge najjača košarkaška ekipa na svetu, oni su naučili sve koji su ih gledali važnim poslovnim lekcijama.

Ovo su neke od njih.

Timski duh je od presudnog značaja

Teodosić, Bogdanović, Raduljica, Nedović, Jokić, Kalinić i ostatak ekipe koju je predvodio bivši košarkaš i proslavljeni trener Saša Đorđević dokazali su da je za dobre rezultate najvažniji timski duh.

Iako su srpski reprezentativci u prošlosti neretko bili ljuti protivnici na terenu (na primer, Bogdanović je nosio crno-beli dres, dok je Kalinić igrao za crveno-bele), kada se igra za reprezentaciju, sva prethodna rivalstva padaju u vodu. Uspeh naše muške košarkaške reprezentacije je nastao, između ostalog, i zbog skladnog odnosa koji među igračima vlada i na terenu i van njega. Isto je i pri pokretanju sopstvenog biznisa.

Što se bolje razvije odnos među zaposlenima, to uspešnije raste i njihova produktivnost. Kada radite u zdravom okruženju, poslovni uspeh vrlo retko može da izostane.

Mentalna snaga uvek odnosi prevagu

Borba u grupi A na Olimpijskim igrama bila teška i veoma neizvesna. Srbija je u nastavak takmičenja ušla kao čak četvrtoplasirana. U grupi s velikanima košarke, Australijom, SAD, Venecuelom, Francuskom i Kinom, Srbija nije imala jednostavan zadatak. Ali slabiji rezultati u grupi, netipični za našu košarkašku reprezentaciju, nisu sprečili pulene Saše Đorđevića da dođu do finala i srebrne medalje.

Čak i kada je bilo najteže, košarkaši su pod vođstvom kapitena Teodosića na terenu davali sve od sebe pokazavši da zahtevne utakmice ne dobijaju uvek oni koji su fizički snažniji, već da je mentalna snaga odlučujuća u najtežim trenucima.

Na njihovom primeru trebalo bi da uče svi preduzetnici koji se i dalje premišljaju da li je pokretanje biznisa, među jakom konkurencijom kakva postoji, pravi izbor za njih.

Čvrsti timski odnosi prkose brojnim izazovima

Olimpijske igre su završene i svaki sportista ima posebne planove za kratak predah do početka nove sezone u klubu iza čijih boja nastupa. Međutim, naši reprezentativci se nisu razdvojili ni nakon završetka najuglednijeg sportskog takmičenja na svetu.

Tako su se, na primer, Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić našli na istom odredištu za letnji odmor – Ibici. A nedugo nakon što je avion kojim su došli s Olimpijade sleteo u Beograd i posle svečanog dočeka na platou ispred Narodne skupštine, košarkaši su izašli u zajednički provod i time dokazali da su, pored posla kojim se bave, prijateljski odnosi ipak najvažniji.

Na njih bi trebalo da se ugledaju i zaposleni u mnogim kompanijama – od onih koje rade na lokalnom nivou do velikih multinacionalnih organizacija.

Najteže životne situacije uglavnom isklešu najizdržljivije i najjače borce, kao što su košarkaši. Međutim, ono što je zajedničko našim uspešnim sportistima i uglednim poslovnim ljudima jeste velika izdržljivost pri ostvarivanju ciljeva. Ako biznismeni uvek budu srčani kao što je bio Saša Đorđević dok je šutirao trojku u finalu Evropskog prvenstva u Španiji kada je Srbiju doveo do medalje, njihov uspeh će biti popločan brojnim uspesima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track