Najnovije vesti

Četiri načina na koje će vas meditacija dovesti do uspeha
Foto: PR

Kako da smanjite stres?

Četiri načina na koje će vas meditacija dovesti do uspeha

Edukacija

Da li znate da mnoge svetske kompanije organizuju treninge meditacije za svoje zaposlene kako bi povećale njihovu efikasnost i produktivnost? Oni svakodnevno odvajaju deo radnog vremena za meditaciju i svedoče o tome da se ovakav pristup isplati, jer zadovoljniji i srećniji zaposleni mogu mnogo kvalitetnije i brže da obave posao.

Tekstovi različitih naučnih članaka, objavljenih na zvaničnom sajtu Američke nacionalne medicinske biblioteke, svedoče o tome da redovna meditacija povećava mentalne sposobnosti. Ovo su četiri načina na koje meditacija i vas može dovesti do uspeha.

1. Umanjuje stres Stres je sastavni deo svakog posla. Ovo naročito važi za kancelarijske poslove, rad u timovima ljudi i rad koji čine svakodnevni sastanci s klijentima.

Stres šteti zdravlju i uništava međuljudske odnose.

Meditacija vas uči kako da imate kontrolu nad svojim emocijama. Kada postignete tu ravnotežu, mnogo lakše ćete komunicirati s ljudima, ne samo u poslovnom već i u privatnom životu. 2. Povećava fokus i koncentraciju Žongliranje s mnoštvom obaveza istovremeno, takozvani multitasking, postalo je deo svakodnevice i predispozicija je koju svaki poslodavac traži. To brzo dovodi do umora, a samim tim pada koncentracija i gubi se sposobnost usredsređenosti. Zbog toga je meditacija lekovita za sve vas od kojih se očekuje da radite više stvari u isto vreme. Ona će vam pomoći da se fokusirate samo na jednu misao i da smanjite napetost, kao i da ponovo uspete da se usredsredite na konkretne zadatke.

3. Povećava socijalnu povezanost i socijalnu inteligenciju

Kada ste pod stresom i imate mnogo zadataka koje ne stižete da obavite, postajete netrpeljivi prema ljudima. Ljutnja i osujećenost se povećavaju i odnosi među kolegama postaju sve zategnutiji. Meditacija je odličan način da se međuljudski odnosi usklade, a posebno je važna za poslovne lidere koji, pored toga što moraju da održe skladne odnose, moraju da budu i primer drugima.

4. Inspiriše i razvija kreativnost

Kreativnost je potrebna u svakom poslu. Bez obzira na to što na prvi pogled deluje kao da vaš posao nije inspirativan, kreativnost vam je neophodna da biste rešili probleme na koje nailazite. Istraživanja su pokazala da je meditacija od presudne važnosti kada težite tome da dođete do novih ideja i oslobodite se stega koje ih sputavaju.

Kada vam meditacija postane deo svakodnevice, primetićete boljitak na svim poljima. Ona je jedan vid samousavršavanja koje je ključno za napredak ne samo u poslu već i u privatnom životu.

Ona će vas pokrenuti i motivisati da se usavršavate i na drugim poljima, da unapređujete svoja znanja i steknete obrazovanje na prestižnim školama o kojima ste sanjali. Jednom rečju, to je prvi korak ka uspehu, koji će vam olakšati svaki sledeći.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...