Ovih pet saveta će vam pomoći da s detetom ostvarite bolju komunikaciju
Foto: PR

Pomozite mališanima da budu bolji

Ovih pet saveta će vam pomoći da s detetom ostvarite bolju komunikaciju

Edukacija -

Da li vam se čini da je vaše dete ponekad previše tvrdoglavo? Ili vas često ignoriše jer mu kompjuterske igrice oduzimaju mnogo vremena? Zbog ovakvih i sličnih postupaka dešava vam se da detetu kažete nešto zbog čega se kasnije kajete. Ali to nije pravo rešenje.

Naučite kako da bolje razumete svoje dete i pomognete mu da poboljša uspeh u školi i van nje. Ovo su načini na koje to možete da uradite.

Pokušajte da razumete svoje dete

Deca ponekad žele da pridobiju vašu pažnju na bilo koji način. Koliko puta do sada ste pričali telefonom, dok je dete pokušavalo da vas animira?

Koreni nemirnog ponašanja se kriju u brojnim obavezama koje su detetu dodeljene, a od kojih ono, zbog nesigurnosti i nepoznavanja, pokušava da pobegne. Tako, na primer, kada treba da se uči za kontrolni zadatak ili kada dođe vreme da se uradi domaći, dete pokušava na sve načine da stvori zabavu, igra igrice, izađe napolje s društvom… Tada na scenu stupate vi. Saslušajte ga i pronađite problem koji ga muči.

Budite potpuno jasni kada detetu zadajete obaveze

Kao roditelj, često verujete da razumete šta vaše dete zapravo želi. Ali i kada mislite da ga odlično poznajete, biće vremena kada poruka koju vam ono šalje neće biti potpuno jasna.

Ako vas dete ne sluša i ne izvršava svoje obaveze, lako možete pomisliti da je tvrdoglavo ili da vas namerno ignoriše. Ali šta ako je problem u njegovom nerazumevanju zadatih zadataka? Nekada je, pored objašnjenja, određene zadatke potrebno dodatno pojasniti i kroz konkretne primere.

Sledeći put, ako vidite da detetu nije jasno šta treba da uradi:

- gledajte ga pravo u oči kada mu govorite koje obaveze treba da ispuni,

- detaljno mu objasnite šta se od njega sve očekuje,

- napravite mu spisak stvari koje treba da obavi ako mislite da neće moći sve da zapamti.

Pomozite detetu, ali nikada ne radite domaće zadatke umesto njega

Vaše dete nije uvek nezainteresovano i lenjo ako domaći zadatak radi u poslednji čas. Možda jednostavno ne zna kako se rešavaju komplikovani matematički zadaci, kao ni odakle da počne.

Jednačina s jednom nepoznatom u školi neretko je veoma jednostavnija od one koju deca dobijaju da reše za domaći kod kuće. Nemojte osuđivati dete jer izbegava da počne s rešavanjem domaćeg zadatka iz matematike. Pomozite mu i ohrabrujte ga.

Ali to ne znači da morate da sedite pored njega i objašnjavate matematiku, koju, možda, ni sami ne znate dobro. Danas postoje mnogi načini da vaše dete prevaziđe probleme koje mu zadaje ova nauka. Jedan od njih je i OKmatematika.

Na ovoj platformi vaše dete će lako savladati i najteže matematičke zadatke i to onlajn, bez muke. Uz platformu za učenje na daljinu koja detetu nudi lekcije u video-formatu, nećete imati više dilemu kako da vaše dete sedenje za računarom iskoristi na produktivan način.

Kvalitetna komunikacija kao najjača vezivna nit

Ako ste prezauzeti poslovnim obavezama, nemojte da vaše dete ispašta zbog toga. Nervozi zalupite vrata svoje kuće kada se vratite s posla. Ali ako vaš posao zahteva da o njemu mislite i nakon zvaničnog radnog vremena, ovo su pravi saveti za pospešivanje komunikacije s detetom.

- Pitajte ga: „Šta se dešava?” pre nego „Šta izigravaš?”

- Izdvojite vreme samo za dete i saslušajte njegovu stranu priče.

- Ako nema motivaciju za obavljanje zadataka, bodrite dete rečima: „Šta bi se desilo da uradiš to?”, umesto „Šta će se desiti ako to ne uradiš?”

Koliko god mislite da je roditeljstvo nekada pretežak izazov, sve nejasnoće koje nastaju između vas i vašeg deteta su samo slatke muke. Kada prođe školsko doba, ovih nesuglasica ćete se sećati s osmehom, a verovatno i žudeti da ih opet iskusite.

Zato, umesto visokim tonom i pogrdnim rečima, sa svojim detetom komunicirajte smireno i budite uvek spremni da ga saslušate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track