Najnovije vesti

Ova pitanja i odgovori mogu vas skupo koštati na sledećem razgovoru za posao
Foto: Promo

Imate razgovor za posao? Evo kako ne treba da se ponašate

Ova pitanja i odgovori mogu vas skupo koštati na sledećem razgovoru za posao

Edukacija

Ako ste u potrazi za novim radnim mestom, šaljete svoju radnu biografiju na sve adrese i provodite dane čitajući savete za ponašanje na intervjuu za posao, onda ste sigurno naišli na preporuku da uvek prilikom razgovora zvučite samouvereno kako bi vaš potencijalni poslodavac stekao utisak da vi zaista znate šta radite.

Međutim, i samouverenost ima granice. Ton i smisao izgovorenih odgovora ili ličnog opisa više od bilo čega može uticati na utisak koji ćete ostaviti, od čega zavisi šansa za zaposlenje. Zato sledeći put kada budete razgovarali sa svojim potencijalnim poslodavcem, potrudite se da izbegnete da izgovorite sledeće odgovore i pitanja.

„Ja nemam slabosti”

Budimo realni, svi imamo slabosti. Neki od nas su sujetni, pa sve shvataju lično. Drugi žele da posao završe što pre, pa prave greške u brzini. Treći su, opet, previše pedantni i imaju problem da poštuju rokove. I vi, kao i svi ostali, sigurno imate neku slabost.

Ono što će pokazati vašu vrednost jeste spremnost da prepoznate i priznate taj nedostatak ili višak s kojim ste se suočavali do sada. Samo tako će vaš potencijalni poslodavac prepoznati da ste dovoljno samosvesni da prepoznate svoje greške i da radite na tome da se ne ponavljaju. A to nije slabost, nego vrlina.

„Pod kojim uslovima je moguće dobiti otkaz?”

Ako ste već na početku počeli da postavljate pitanja o svom mogućem odlasku, budite sigurni da nećete ni dobiti posao. Nijedan poslodavac ne želi da zaposli radnika kog će u najskorijem vremenu morati iz nekog razloga da zameni. Na vama je da se potrudite i date sve od sebe da ostanete na mestu na koje ste došli, a ne da razmišljate o tome zašto biste bili ugroženi i šta može da dovede do vašeg otpuštanja. 

„Da li čitate mejlove svojih zaposlenih?”

Čak i kada budete dobili posao, ovakva pitanja jednostavno ne bi trebalo da postavljate. Ako ispitujete svog poslodavca o tome da li vas prati, sigurno ćete izazvati sumnju i navesti ga da, čak i ako vas nije kontrolisao, počne to da radi. 

Budite otvoreni i iskreni i nećete imati razloga za brigu. Poslovni i-mejlovi se koriste samo za poslovne svrhe i to uvek morate imati u vidu, a sve ostalo – što je privatno, možete obaviti kada završite svoje radno vreme i odete kući ili se domognete privatnog naloga. 

„Nisam kriv zato što sam otpušten”

Ljudi dobijaju otkaze svakodnevno i razlozi za to su raznoliki. Nekada jednostavno postanu višak, a nekada naprave grešku koja ih košta posla. Ukoliko ste se našli u situaciji da ste otpušteni s prethodnog radnog mesta, budite otvoreni u vezi s tim. Imajte u vidu da se sve što izgovorite tokom razgovora može proveriti, pa tako i to da li ste vi dali otkaz ili ste bili otpušteni. 

Zato, ako vam se to pitanje postavi, objasnite o čemu se radi, ali nema razloga da dajete izgovore, ukoliko se to od vas ne traži. Niko vas neće diskvalifikovati zato što ste otpušteni: čim sada tražite posao, to znači da niste zaposleni i to je sasvim u redu. 

„Ovo je jedina pozicija za koju sam se prijavio”

Ne, nije jedina i vi to dobro znate. Nemojte ostavljati utisak previše zainteresovanog kandidata, zato što to može delovati kao da ste očajni. Slobodno pričajte o tome koje opcije imate, iako nema razloga da spominjete konkretne firme. Ako vam se postavi pitanje, pričajte o pozicijama i vrstama posla koje vas zanimaju. Ko zna, možda se baš na tom mestu otvori prostor za vas. 

Pre svega ostalog, važno je da budete iskreni. U vreme interneta i elektronskih komunikacija, svi ostavljamo digitalni trag, pa se gotovo svaka informacija o nama može proveriti. 

Ne upadajte u zamku laži. Verujte u sebe i nećete imati problema prilikom razgovora. Ako želite da se nađete s druge strane stola i da vi budete ispitivač, jer mislite da ste pronicljivi, upišite studije ljudskih resursa i osposobite se stičući sva znanja potrebna za posao s ljudima i zapošljavanje pravih kandidata. Nikada se ne zna, možda je baš tu ključ vaše karijere.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...