Najnovije vesti

Ova četiri tehnološka trenda željno iščekujemo u 2017. godini
Foto: PROMO

Evo šta nas čeka

Ova četiri tehnološka trenda željno iščekujemo u 2017. godini

Edukacija

Bliži se Nova godina, a s njom i prelomni trenutak kada bi trebalo da rezimiramo i analiziramo šta smo sve postigli u prethodnoj godini i šta nas čeka u sledećoj.

Otvorite širom oči i spremite se za sve zanimljive novitete koji nas očekuju. Predstavljamo vam trendove koji se očekuju u tehnologiji 2017. godine. 

Pametna kućna tehnika

Ako niste čuli za „Internet stvari” (engleski Internet of Things), onda je krajnje vreme da se upoznate s tim pojmom, jer ćete uskoro verovatno postati deo ove zajednice. Veliki broj tehnoloških proizvođača počeo je da se specijalizuje za kreiranje digitalnih ekosistema, tako da jedan isti softver i pristupni profil možete da imate na nekoliko različitih uređaja. 

Ovo podrazumeva i povezivanje pametnih aparata, kao što su televizor, računar, pa sve češće i bela tehnika, poput frižidera ili veš-mašina. Zamislite da krenete ka kući s posla, napolju je preko 40 stepeni, a vi svojim mobilnim telefonom uključite hlađenje u svom domu još dok putujete, tako da vas dočeka osvežena atmosfera. Ostvarenje snova. 

Zamenska i virtuelna realnost

Takozvana „augmentovana” realnost doživela je procvat kada se pojavila globalno popularna igrica „Pokemon gou“. Ljudi su, koristeći svoje telefone, simulirali video-igricu u realnom svetu i nosili je svuda sa sobom. Takođe, uz Samsungov sistem Gear i virtuelna realnost više nije samo teorijski pojam. 

Ove godine je sve počelo, a ostaje nam samo da vidimo u kom pravcu će se dalje razvijati nova realnost koja je pred nama.

 


Mašine počinju da uče

Ne verujemo da će se sve završiti kao čuveni film „Terminator“, ali bilo bi dobro da budemo oprezni prilikom programiranja novih mašina, budući da se tehnologija razvija u takvom smeru da će mašine vrlo uskoro početi da uče. 

Guglov algoritam došao je do tačke na kojoj vaš lični digitalni asistent, kog nosite na svom telefonu, tačno zna šta vam je u kom trenutku potrebno i šta je to što volite, koja mesta posećujete i kako provodite vreme. Jednostavno rečeno, iz priloženih materijala, ovaj softver uspeo je da nauči mnogo toga o vama samostalno, a da nije bilo potrebno da mu vi nešto saopštite. 

Zato će ubuduće, kada kažemo „pametan” telefon, to dobiti potpuno novu dimenziju.

Sve se može naručiti

Zahvaljujući Uberu, globalnom startapu koji je omogućio naručivanje prevoza taksi-vozilima u bilo kom trenutku iz gotovo svakog dela sveta, na kućnu adresu, korisnici su počeli da se navikavaju na to da sve mogu naručiti uz pomoć aplikacije na svom telefonu. Ako želite da kao servis opstanete na tržištu, morate biti deo ovog trenda, pa samim tim prebaciti deo svog servisa na mobilnu platformu. 

Tehnološka pomama ne jenjava. Ono što je sigurno jeste da se sve brže razvija i da ćemo sve češće dobijati nove tehnologije. Zato mislite na vreme i upišite programiranje, kako biste bili osposobljeni znanjima potrebnim za uspešno unapređivanje postojećih tehnologija i svih inovacija koje su pred nama i za upravljanje njima.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...