Tijana Dapčević otkriva strašnu istinu o bananama
Foto: Promo

Neverovatno, ali istinito

Tijana Dapčević otkriva strašnu istinu o bananama

Edukacija -

Za razliku od kajsija, mandarina ili jagoda, banane spadaju među retko voće koje nam je dostupno tokom cele godine. Možda su baš zato banane, sa svojom retkom kombinacijom proteina, vitamina i minerala, postale jedno od najprodavanijeg voća.

Međutim, banane kriju jednu veliku tajnu sa kojom većina njihovih ljubitelja verovatno nije upoznata. Neverovatne činjenice o ovom voću otkrila nam je pevačica Tijana Dapčević u emisiji “Super nauka”, koja se emituje na novoj obrazovnoj televiziji eduTV. Banane su nastale veštačkim putem i preti im izumiranjeUprkos mišljenju da je banane koje kupujemo stvorila priroda, one su zapravo konstantno pod budnim okom i velikim uticajem naučnika. Uostalom, da li ste se nekad zapitali zašto su banane koje danas konzumiramo jedino voće bez semenki? Činjenica je da širom sveta postoje razne vrste divljih banana, ali ipak u supermarketima i na pijacama možete naći skoro isključivo takozvanu sterilnu kavendiš sortu, koja dominira tržištem od 60-ih godina prošlog veka. Uostalom, da li ste se nekad zapitali zašto su banane koje danas konzumiramo jedino voće bez semenki? Kavendiš banana smatra se naslednikom sorte gro mišel, koja je izumrla zbog “Panama bolesti”, koja je napadala i uništavala stabljike banana velikom brzinom. Međutim, u proteklih 50 godina i “Panama bolest” je evoluirala, što je doprinelo predviđanjima da će i ovu sortu zadesiti ista sudbina kao i njenog prethodnika. Da biste saznali hoće li se ovakva predviđanja obistiniti ili su naučnici sada spremni da stanu na put “Panama bolesti”, pogledajte kompletnu emisiju “Super nauka” na eduTV-u.

“Super nauka” će vas informisati i zabaviti kompletan eduTV program

“Super nauka” će vas informisati i zabaviti

U emisiji “Super nauka” možete saznati brojne interesantne činjenice i odgovore na nesvakidašnja pitanja, kao što su: zašto lišće žuti, kako nastaje dupla duga, zašto zvezde trepere, i mnoga druga. Prva obrazovna televizija na ovim prostorima eduTV pokrenula je ovu emisiju kako bi gledaocima ponudila sasvim drugačiji naučno-popularni format koji na zanimljiv način približava naučne fenomene i svakodnevne pojave koje nas okružuju, a o kojima često ne znamo mnogo. Poznate ličnosti koje učestvuju u VIP serijalu “Super nauka” predstaviće vam sadržaj koji će vas zabaviti, ali i naučiti brojnim interesantnim činjenicama iz različitih oblasti. “Super nauka”, kao i kompletan eduTV program, prilagođena je svim generacijama, tako da ćete, gledajući obrazovnu televiziju, uvek pronaći nešto za sebe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track