Najnovije vesti

Šta ne treba da kažete o sebi na razgovoru za posao?
Foto: Promo

Trik-pitanja na intervjuu za posao

Šta ne treba da kažete o sebi na razgovoru za posao?

Edukacija

Bilo da tražite nov posao ili pred menadžmentom opravdavate zašto ste najbolji kandidat za višu poziciju, postoje izrazi i opisi koje treba da izbegnete.

Svi oni koji vode razgovore za posao imaju i svoja omiljena pitanja tokom intervjua. Najčešće, jedno od njih je i: „Kako bi vas vaše kolege opisale?” ili „Opišite sebe u tri reči”. 

Kako god pitanje bilo formulisano, budite sigurni da vrednost vašeg odgovora najviše zavisi od reči koje ste izabrali, a ne od njihovog stvarnog značenja. Ukratko: postoje reči koje ne smete da izgovorite, ma koliko bili sigurni da vas precizno opisuju.

1. Inteligentan

Vi znate da ste inteligentni, ispitivači to znaju i baš takvog kandidata traže, ali nemojte da to i naglas izgovorite. „Inteligentan” je reč kojom želite da vas drugi opišu (u vašem odsustvu), ne ona koju sami treba da kažete. Pritom, shvatanja inteligencije su različita, a nema potrebe da rizikujete.

Bolje je da istaknete način na koji promišljate: razmišljate logično, brzo učite, sagledavate širu sliku… Treba da istaknete ono što su činjenice, a ne ono što podleže tuđem sudu.

2. Dopadljiv

Ako se svima zaista dopadate, kakav dokaz biste za to mogli da pružite? Svi vam se jave kad stignete na posao, smeju se vašim šalama? Ipak nije tako.

Zato budite „timski igrač”, „otvoren za tuđa mišljenja”, „brižan”... sve ono što možete i da potkrepite primerima. Nabrojte slučajeve kada ste inicirali neku akciju i interakciju, pa makar to bilo i organizovanje kancelarijske zabave.

3. Uspešan

Iako svoje zadatke uspešno izvršavate, to ne znači da ste uspešni. Zato, suzite fokus – govorite o nekom svom konkretnom uspehu. Precizno kažite u čemu ste zaista dobri. Ako ste „uspešni na svim poljima”, to nikog ne interesuje; ako ste odličan vođa projekta, to je i poželjno i neophodno.

4. Strastveno predan

Lepo je što volite svoj posao, ali izbegavajte da sebe opisujete bilo kojom rečju koja može da ima i negativno značenje. Čak i ako ste opsednuti poslom, nemojte to da priznajete. Sve što zahteva dodatno pojašnjenje, nije dobro.

Samo izaberite drugačiji izraz: „posvećen”, „detaljan”, „precizan”... Uvek koristite reč sa jasnim značenjem. I dajte konkretan primer koji je objašnjava.

5. Skroman

Niko vam neće verovati, šta god da kažete posle.

Isticanje skromnosti je zapravo hvalisanje, a to vam nije potrebno. Zato kad god poželite da se pohvalite svojim uspesima, iznesite samo činjenice: šta ste uradili, do kojih rezultata je to dovelo i šta su drugi o tome rekli. Procenu ostavite drugoj strani.

Da li je moguće biti uspešan na razgovoru i uz korišćenje ovih prideva? Jeste, ali budite uvereni da će – makar na trenutak – oni s kojima razgovarate morati da ulože velike napore da ne uzdahnu ili ne prevrnu očima. Vi ste projekat, ne rizikujte da ugrozite „prodaju” jer ste se previše trudili. 

Veštine koje garantuju uspeh na razgovoru za posao u detaljima možete pronaći na ovom linku.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...