Najnovije vesti

RAD, RED I POŠTENJE: Ovo je 10 osobina koje HR menadžeri treba da traže u novim kadrovima!
Foto: Promo

Ljudski resursi

RAD, RED I POŠTENJE: Ovo je 10 osobina koje HR menadžeri treba da traže u novim kadrovima!

Edukacija

Ključ uspeha malih preduzeća jeste u pronalaženju i angažovanju savršenih kandidata – onih koji su primeri vašeg poslovanja i koji će postati dugoročni, odani radnici.

 

Ričard Vejnberger, poslovni konsultant i član AASC (Asoicijacija akreditovanih poslovnih konsultanata), savetuje da posvetite pažnju na ove ključne faktore kako biste uspešno identifikovali i zapošljavali vrhunske kandidate. Ako planirate da postanete menadžer ljudskih resursa, evo kakvi kandidati treba da budu oni koje tražite.

 

1. Dobro se uklapaju

 

Vaši najbolji zaposleni treba da imaju sposobnosti koje su prilagođene njihovom poslu.

 

Možete utvrditi da li kandidat poseduje odgovarajuće veštine kroz otvorena pitanja, pisane upitnike, vežbe sa rešavanjem problema, zadatke koje rade kod kuće i druge izazove koji testiraju sposobnost osobe da obavlja određeni posao.

 

Ako zaposleni nisu u mogućnosti da urade posao za koji su angažovani, ma kako njihov CV izgledao dobro na papiru, to će ostaviti negativne posledice na sve koji su uključeni u proces zapošljavanja, pogotovo na HR menadžere, i negativno uticati na poslovanje cele firme.

 

2. Imaju integritet i radnu etiku

 

Angažujte samo poštene ljude, koji imaju visok integritet. Godine izgradnje dobre reputacije preduzeća mogu se uništiti preko noći zbog nepoštenog ili neetičnog zaposlenog, naročito u doba onlajn recenzija.

 

Pored poštenja, zaposleni treba da imaju jaku radnu etiku, jer ona može da utiče i na radnu etiku drugih i da je poboljša. Integritet i jaka radna etika se nadopunjuju na radnom mestu.

 

3. Motivisani su

 

Zaposlene bi trebali da motivišete i drugim sredstvima, a ne samo platom koju dobijaju, ističe Vejnberger. Trebalo bi da imaju jaku volju za rad, interesovanje za poziciju i kompaniju, i da su spremni da rade stvari koje su i iznad i izvan njihovog opisa posla. Postoje različite metode koje možete da koristite za motivisanje zaposlenih, ali svaki zaposleni mora takođe imati određenu količinu urođene motivacije.

 

4. Imaju talenta za rešavanje problema

 

Važno je da identifikujete i regrutujete talentovane zaposlene koji poseduju prirodnu sposobnost promišljanja i rešavanja složenih problemskih situacija. Takvi kandidati su često ljudi koji pronalaze inovativne načine za poboljšanje performansi u poslu.

 

Kad ih izaberete, naučite da se oslonite na talentovane zaposlene kako biste unapredili poslovanje cele kompanije. Retki su primeri gde se uspeh ostvaruje zahvaljujući jednom čoveku.

 

foto: Promo

5. Daju visoke performanse

 

Dobri zaposleni treba vrhunski da obavljaju dodeljene zadatke. Oni sami treba da podstiču ostale da rade sa vrhunskim performansama i, zauzvrat, isporučuju kvalitetne proizvode i usluge klijentima.

 

6. Preduzimaju inicijativu

 

Budući da može biti teško (a i pogrešno) za male kompanije da se bave mikromenadžmentom svakog zaposlenog, trudite se da zapošljavate one koji umeju da razmišljaju i rade samostalno.

 

Zaposleni koji zahtevaju stalni nadzor, smernice i uputstva onemogućavaju proizvodnju i efikasnost.

 

7. Prate pravila

 

Dobri zaposleni prate pravila prihvatljivog ponašanja u odnosima sa rukovodiocima, kolegama i klijentima. Zaposleni koji ne poštuju pravila mogu da utiču i na druge zaposlene, koji mogu da podlegnu istom lošem ponašanju.

 

Preduzeća ne smeju da tolerišu zaposlene koji se ne pojavljuju na radnom mestu, rade stvari lošeg kvaliteta ili loše tretiraju kupce i klijente.

 

8. Odgovaraju kulturi preduzeća

 

Važno je pronaći zaposlene koji odgovaraju kulturi i viziji koje je vaše preduzeće stvorilo.

 

Tokom intervjua za posao, pitajte kandidata odgovarajuća pitanja, ona koja će vam pružiti pravu sliku o njihovoj ličnosti. Danas loše odabran kandidat sutra će izazvati probleme; birajte zaposlene koji će se uklapati u vašu kompaniju na duže staze.

 

9. Dobro funkcionišu sa drugima

 

Vaš biznis treba da ima dobar, funkcionalan tim zaposlenih.

 

Nezadovoljni i nesrećni radnici smanjuju moral i učinak svih. Tokom procesa intervjua pokušajte da utvrdite da li će potencijalni novi zaposleni sarađivati sa drugima, da li će biti timski igrači i po potrebi biti spremni da zamene ulogu – čak i ako zadatak nije u opisu posla.

 

10. Promovišu kompaniju

 

Zaposleni treba da budu ambasadori vaše kompanije. Entuzijazam radnika imaće uticaja i na druge zaposlene i na kupce. Strastveni zaposleni uživaju u svom poslu i šire svoju strast i na druge.


Ako smatrate da ćete uživati u radu sa ljudima, biranju i stvaranju odličnih profesionalnih kadrova, onda je HR karijera za vas. Više o školovanju za ovu profesiju saznajte ovde.

 

 

 

(Promo - tekst / Foto:Promo)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...