OVAJ POSAO SVI ŽELE: Koliko je zaista teško postati programer u Srbiji?
Foto: Promo

it karijera

OVAJ POSAO SVI ŽELE: Koliko je zaista teško postati programer u Srbiji?

Edukacija -

Posao programera donosi brojne prednosti, kao što su odlična zarada, prilika za rad od kuće, ali i mogućnost brzog pronalaska novog posla. Ipak, i pored svih benefita koje donosi ovaj posao, mnogi se pitaju koliko je teško postati programer.

foto: Promo

Osnovni razlog za takvu neodlučnost krije se, pre svega, u stereotipu da je učenje programskih jezika veoma teško i da u ovoj oblasti ne mogu svi da rade. Međutim, prava slika o programiranju je potpuno drugačija.

Programiranjem mogu da se bave SVI

Nekada je bilo neophodno da odlično znate matematiku da biste se bavili programiranjem. Sada to više nije slučaj jer su moderni programski jezici dostupniji i jednostavniji za učenje i rad.

Sada je ceo proces sticanja znanja olakšan zahvaljujući internetu i softveru za učenje na daljinu. Tako početnici sada imaju priliku da savladaju programski jezik sa bilo kog mesta sa internet konekcijom. Na ovaj način svi mogu da organizuju praćenje predavanja i učenje kada im to najviše odgovara.

Korak po korak do prvog programskog koda

foto: Promo

Prvi susret početnika sa programskim kodom može delovati pomalo obeshrabrujuće, međutim, već posle nekoliko nedelja učenja po najsavremenijim IT programima situacija će biti potpuno drugačija. U tom periodu steći ćete osnovno znanje koje će vam pomoći da razumete funkcionisanje kodova, ali i kako da kreirate neke jednostavnije verzije njih.

Kako vreme vašeg usavršavanja bude odmicalo, sve više ćete razvijati postojeće veštine i usvajati novo znanje, koje će vam omogućiti da razmišljate kao računar, a upravo to je prvi znak da ste već prešli polovinu puta ka svom cilju.

Izaberite programski jezik u skladu sa svojim interesovanjima

Jednostavnost i lakoća sa kojom ćete postati uspešan programer zavise, pre svega, od vaše odluke koji programski jezik ćete učiti. Učenje PHP-a je najjednostavniji način da steknete potrebno znanje koje će vam omogućiti da se bavite web programiranjem, ali i da već na početku karijere zarađujete oko 685 evra, koliko iznosi prosečna plata za početnike.

Pisanje programa u C# jeziku takođe je prilično jednostavno. Ovaj programski jezik je objektno orijentisan i u njemu ćete moći da programirate za web i radite na razvoju igara i Microsoft programa. Prosečna zarada za C# početnike iznosi oko 740 evra.

S druge strane, ako maštate o tome da kreirate video-igre, aplikacije za desktop ili Android uređaje, programski jezik Java omogućiće vam da ostvarite svoje snove. S obzirom na to da je Java godinama najtraženiji programski jezik na IT tržištu, brz pronalazak odlično plaćenog posla je zagarantovan. Java junior programeri u proseku zarađuju 671 evro, a već posle nekoliko godina iskustva, ovu sumu možete znatno uvećati.

foto: Promo

Koliko vremena vam je potrebno za učenje?

Bez obzira na to koji programski jezik želite da savladate, uz školovanje po adekvatnom programu to možete ostvariti već nakon godinu dana. Znanje koje usvojite u tom periodu otvoriće vam brojne mogućnosti za profesionalni uspeh u IT svetu.

Ono što je najvažnije, uz poznavanje jednog programskog jezika, usavršavanje svakog sledećeg biće vam sve lakše. Svaki novi jezik koji naučite u velikoj meri će uticati na vaš status i zaradu u digitalnom svetu. Na vama je samo da uradite ono što su mnogi uspešni programeri već učinili – da započnete sa učenjem željenog programskog jezika.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track