Najnovije vesti

ŠTA DONOSI MASTER DIPLOMA? Ekspertsko znanje, bolji posao i veća plata
Foto: Promo

ŠTA DONOSI MASTER DIPLOMA? Ekspertsko znanje, bolji posao i veća plata

Edukacija

Završili ste fakultet i imate osećaj da još uvek ne znate ništa konkretno i praktično da radite? Master studije mogle bi da budu rešenje. Osim što nude usko stručno obrazovanje iz najtraženijih oblasti, one vam omogućavaju i da steknete znanja i veštine zahvaljujući kojima ćete moći da birate posao, a samim tim i visinu plate.

Za razliku od osnovnih studija, koje traju tri ili četiri godine, master studije se završavaju relativno brzo i sjajna su prilika za sticanje specijalizovanih znanja neophodnih da postanete ekspert u određenoj oblasti, ali i primenjivih veština koje će vam omogućiti lakše snalaženje u realnom poslovnom okruženju.

Bez obzira na to kada ste završili osnovne studije, da li ste zaposleni ili još uvek razmišljate o pravoj karijeri za vas, pročitajte ovih 8 razloga zbog kojih ne bi trebalo da imate dilemu.

1) Vaše šanse za dobar posao postaju veće

Master diploma priznatog fakulteta ili više strukovne škole može predstavljati vašu prednost u odnosu na ostale kandidate prilikom konkurisanja za posao. Takođe, diploma poboljšava vašu poziciju u pregovorima oko uslova zaposlenja, visine plate i ostalih beneficija. Zahvaljujući veštinama i znanjima koje steknete na master studijama, poslodavac će vas prepoznati kao stručnjaka i lakše ćete dobiti posao koji želite.  

2) Promena karijere je nadohvat ruke

Ukoliko imate posao kojim niste zadovoljni ili jednostavno tražite nove profesionalne izazove gde će vaš trud i potencijal biti adekvatno nagrađeni, promena karijere je upravo ono što vam je potrebno.

Kvalitetne master studije traju relativno kratko, moguće ih je uskladiti sa obavezama na poslu, a donose vam dodatne veštine za novu karijeru koje vas izdvajaju kao stručnjaka.  

Takođe, ukoliko po završetku fakulteta otkrijete da niste baš zainteresovani za rad u oblasti za koju ste se školovali, možete izabrati master program iz nečega što vas zaista interesuje. Još jedan sjajan način da imate više opcija kada je reč o vašem profesionalnom razvoju i karijeri jeste da izaberete master studije iz sektora koji je komplementaran sa vašim osnovnim studijama. Na primer, možete kombinovati obrazovanje iz oblasti informacionih tehnologija i kreativne veštine. To će vas učiniti svestranijim stručnjakom i izdvojiti vas od drugih kandidata.

3) Unaprediće vaše veštine

Čak i ukoliko imate posao kojim ste zadovoljni, master diploma je dobra ideja. Ona predstavlja vredan podsticaj za vašu karijeru. Sa dodatnim zvanjem i veštinama bićete sjajan kandidat za povišicu, možete lakše konkurisati za unapređenje ili preuzeti dodatne odgovornosti u kompaniji u kojoj radite i tako steći viši status i priznanja. Jednostavno, danas sve više zaposlenih poseduje master diplome, a za mnoge poslove i kompanije takva diploma je neophodan uslov.

4) Donosi savremena i primenjiva znanja

Master studije su specijalizovanije od osnovnih i fokusiraju se na to da studentu pruže neophodna i primenjiva znanja, kao i posebne takozvane „soft skils”, odnosno „meke veštine” koje može koristiti u realnom kompanijskom okruženju. Dakle, master program je ujedno i prava priprema za bolje snalaženje na poslu. Osim toga, sa današnjim napretkom tehnologije, mnoga znanja stečena na osnovnim studijama brzo postaju prevaziđena i zastarela. Upravo zato je upisivanje mastera sjajan način da ostanete u toku sa najnovijim trendovima

5) Bićete prepoznati kao stručnjak u svojoj oblasti

Posedovanje master diplome iz odgovarajuće oblasti može vas izdvojiti od ostalih kandidata i biti vaša preporuka za posao. Jednostavno, u današnjem poslovnom svetu najuspešniji pojedinci su oni koji ulažu u sebe i aktuelna znanja. Zvanje mastera znači da ste se specijalizovali za određenu oblast i stekli praktične veštine koje će vam omogućiti da se odlično snađete u realnim uslovima – a upravo to je ono što svaki poslodavac traži.  

6) Sjajna prilika za networking  

Eksperti za zapošljavanje imaju jedan savet za vas: ne tražite poslove, tražite ljude. Master studije vam omogućavaju da upoznate zanimljive i uspešne ljude, bilo da su u pitanju profesori koji vam predaju ili kolege studenti. Nije mali broj onih koji su po završetku mastera osnovali kompaniju sa kolegama koje su upoznali tokom studiranja ili sarađivali sa svojim profesorima na uzbudljivim projektima.

7) Donosi veću platu  

Ne samo da zaposleni sa zvanjem mastera često imaju veće plate od svojih kolega sa diplomom osnovnih studija već i kad pregovaraju za novi posao, master im omogućava da traže višu zaradu. Poslodavac zna da, ukoliko želi da dobije kvalitetnog stručnjaka koji uz to ima i potvrdu o svom znanju, mora da izdvoji odgovarajući novac. Dakle, vreme koje uložite u sticanje diplome vratiće vam se višestruko tokom karijere.

8) Vratite se učenju, prijaće vam  

Čak i ako ste odavno završili studije, po starom programu, kada nije postojao master već samo magistratura, ovo je vaša prilika da se vratite učenju. Istraživanja su pokazala da povratak na studije posle duže pauze ima veliki uticaj na kvalitet života pojedinca. Pre svega, ono predstavlja kreativni iskorak iz rutine, jača samopouzdanje, poboljšava koncentraciju i čini da se osećate ispunjenije. Zapamtite: nikad nije kasno da se posvetite onome što volite.

Ukoliko neki od ovih razloga odgovara i vašim shvatanjima i ciljevima, onda bi definitivno trebalo da upišete master. Za one koji su spremni da steknu svoju master diplomu, ali nisu sigurni koja oblast ili škola pruža najbolje uslove i perspektivu – evo kratkog pregleda koji vam može pomoći da izaberete odgovarajuće master studije za svoju karijeru.

IT master – siguran izbor za visoko plaćene pozicije

foto: Promo

Za sve koje interesuje karijera u okviru IT-ja, master studije na Visokoj školi strukovnih studija za IT donose vredna znanja, ali i mnogobrojne veštine koje vam pomažu da se snađete u realnom poslovnom okruženju. Master studije na ITS-u obezbediće vam širok spektar znanja iz informacionih tehnologija na celokupnom procesu projektovanja, izrade i implementacije softvera. Steći ćete vredna znanja iz najrelevantnijih oblasti IT-ja kao što su: cloud computing, data science, big data, mobile development, digitalna forenzika, kriptografija, data mining, napredne web tehnologije, obezbeđenje kvaliteta softvera, napredno 3D modelovanje...

Stručni predavači, podsticajno okruženje i aktuelan program za kratko vreme profilisaće vas u stručnjaka u najprofitabilnijoj oblasti. Saradnja sa velikim IT kompanijama donosi vam priliku da već tokom studija radite na realnim projektima i u kompanijskom okruženju, a to je takođe i vaša šansa za posao nakon studiranja. Na ITS-u ćete za kratko vreme postati jedan od najtraženijih stručnjaka današnjice koji poseduju kvalitetna i primenjiva znanja iz oblasti informacionih tehnologija.

Master za kreativce – postani deo dobro plaćene kreativne industrije  

Ukoliko ste kreativac koji želi da svoj osećaj za boju, liniju ili pokret dobro naplati i stekne primenjive i savremene veštine, master studije na FSU predstavljaju pravi izbor. Kroz rad sa priznatim i posvećenim stručnjacima, dodatno ćete se usavršiti i steći specijalistička znanja iz umetnosti, ali i savremenih tehnologija i poslovanja, što će vam omogućiti da istovremeno budete stvaralac, producent, realizator velikih projekata – drugim rečima, da budete zaposleni umetnik. Ako ste zaljubljenik u scenu ili se pronalazite u dizajniranju ili slikarstvu, zajedno sa kolegama i profesorima možete kreirati umetnost kakvu želite, izlagati u najboljim galerijama i glumiti u eminentnim pozorištima i TV projektima.

Upisivanje master programa može vam se višestruko isplatiti. Znanja i veštine koje na njima usvojite, kao i kontakti koje ostvarite, otvoriće vam mnogobrojne poslovne prilike. Sjajna vest je da master studije ne traju dugo – od jedne do dve godine u zavisnosti od fakulteta. Kada se uzmu u obzir kratkoća trajanja studija i brojni benefiti koje diploma donosi, jasno je da je master pametna investicija koja će vam se brzo isplatiti.

Dakle, uložite u sebe, u svoje znanje i zvanje.

Promo tekst

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...