PREZENTUJTE KAO PROFESIONALAC: Evo kako da napravite odličnu marketinšku PPT prezentaciju
Foto: Promo

Četiri saveta za prezentaciju u Power Pointu

PREZENTUJTE KAO PROFESIONALAC: Evo kako da napravite odličnu marketinšku PPT prezentaciju

Edukacija -

Ako pravite marketinšku prezentaciju kako biste ideju prodali klijentu, važno je znati da vaše usmeno izlaganje može biti potpuno zanemareno ukoliko adekvatno vizuelno pomagalo nedostaje.

Ukoliko nemate kvalitetnu i dobro urađenu vizuelnu prezentaciju svega što planirate da ispričate, vaše govorničko umeće i poznavanje teme može da bude uzaludno. Zato na Power Point morate da gledate kao na alat koji će staviti na probu sve vaše veštine.

foto: Promo

Bez obzira na temu kojom se bavite, postoje tačno tri faktora koji mogu uticati na ukupan utisak koji ćete ostaviti: doslednost stilu koji ste postavili, obraćanje pažnje na detalje i tok same prezentacije. Tu je i tehnološka pismenost, odnosno poznavanje ovog alata i svih njegovih mogućnosti.

Kako bismo vam pomogli da napravite dobru vizuelnu pratnju vašeg izlaganja, spremili smo nekoliko saveta od kojih možete da počnete.

Vi diktirate stil

Prva greška koju prave gotovo svi koji počinju da rade na velikim prezentacijama u Power Pointu jeste da izaberu neko od ponuđenih rešenja i da ga prilagode svojim potrebama.

Ne smete dozvoliti softveru da vam diktira kako će vaše izlaganje izgledati.

Kreirajte šablon, odnosno sami dizajnirajte temu koja će pratiti ceo tok priče. Takođe, izbegavajte da koristite već ponuđene fontove, već prilagodite identitet potrebi.

Primera radi, instalirajte tipografiju koja odgovara brendu koji zastupate ili vašoj kompaniji u ime koje izlažete.

foto: Promo

Budite uredni

Iako vam to može zvučati kao nepotrebno sitničarenje, ukoliko uporedite dve prezentacije istog sadržaja, ali različite vizuelne uređenosti, primetićete da ona urednija ostavlja bolji utisak.

Isto kao što ćete ispeglati svoju košulju pre nego što se obučete za izlaganje, morate se potruditi da vaša prezentacija ne bude neuredna i izgužvana. Trudite se da svi elementi u njoj prate istu liniju, na svim slajdovima.

U tome vam može pomoći i jednostavno kopiranje elemenata i njihovo naknadno uređivanje, a možete da koristite i opciju Arrange, koja će vas sprovesti kroz pravilno ređanje svih objekata.

Koristite integrisane oblike

Stare verzije softvera su nudile jednostavne oblike poput krugova, kvadrata i pravougaonika, pa ne iznenađuje činjenica da su se dizajneri služili dodatnim alatima kako bi kreirali oblike koji su im potrebni u datom trenutku.

Međutim, novije verzije donose veliki broj unapređenja i stilova koje bi trebalo da istražite i počnete da koristite. Na primer, koristeći ove oblike možete da kreirate grafikone i tabele kakve do sada niste mogli da stvorite i da učinite da vaša prezentacija izgleda besprekorno i profesionalno pre svega.

Upotrebite dodatne crop opcije

Koliko puta vam se desilo da ste tokom izrade prezentacije morali da molite dizajnera da vam dodatno uredi određene vizuelne prikaze, kako biste ih prilagodili dizajnu i uklopili uz sve ostale elemente?

Sada možete da koristite i dodatne crop opcije kako biste sami isekli vizuelne prikaze na unapred tačno određen oblik.

foto: Promo

Bilo da želite da vaša fotografija bude u krugu, trouglu ili nekom od nekoliko desetina ponuđenih oblika, možete to jednostavno da učinite uz samo nekoliko klikova. Vrlo brzo ćete videti kako to može uticati na ceo tok prezentacije.

Sadržaj je najvažniji, odmah nakon njega ide način na koji ćete ga izložiti i odbraniti, ali i sam izgled prezentacije nosi jednaku jačinu i komunicira poruku za sebe. Kroz dobar dizajn ćete najpre pokazati svoju profesionalnost i posvećenost. Pružićete klijentima i saradnicima validan razlog da imaju poverenja u vas i vaše veštine.

Naravno, Power Point možete da savladate relativno jednostavno, prateći instrukcije, međutim, za sam sadržaj vam je potrebno ozbiljnije znanje. Zato upišite menadžment u marketingu i napravite korak dalje ka poslu iz vaših snova, ili se posvetite grafičkom dizajnu i kreirajte savršene prezentacije sa originalnim elementima koje ste sami razvili.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track