SAVETI PROFESIONALNIH FOTOGRAFA: Evo kako da napravite odličnu uličnu fotografiju
Foto: Promo

Četiri saveta profesionalaca

SAVETI PROFESIONALNIH FOTOGRAFA: Evo kako da napravite odličnu uličnu fotografiju

Edukacija -

Fotografija zaustavlja vreme i čuva trenutke zauvek.

Ovo se posebno odnosi na uličnu fotografiju, koja za cilj ima da sačuva od zaborava pokrete uhvaćene spontano, u slobodnom prostoru. Nepoznati ljudi, mokre ulice ili letnje panorame, prema čemu god da imate afinitet, uz malo vežbe možete fotografisati i smeštati te fotografije u svoju kolekciju radova na koje ste ponosni.

foto: Promo

Nije jednostavno usavršiti tehniku pravljenja fotografija na ulici. Osećaj za odsudni trenutak i brzina su samo neki od kvaliteta dobrih fotografa ulične fotografije. Baš zato smo za vas pripremili nekoliko saveta stručnjaka koji će vam na najbolji način objasniti kako možete da napravite savršenu uličnu fotografiju.

Tražite svetlo za fotografiju koju želite

Pre nego što krenete u akciju, dobro razmislite o tome šta želite da dobijete i izvučete iz tog dana.

foto: Promo

Ukoliko je lepo vreme, vedro nebo i jako sunce, potrudite se da pronađete zanimljiva mesta kao što su ulazi u podzemne prolaze, gde ćete moći da uhvatite zanimljivu oštru senku i prelamanje svetlosti u prorezima.

Sa druge strane, ukoliko je oblačno, to vam može biti odlična postavka za fotografisanje mekših ivica koje nije neophodno naglašavati snažnijim svetlom i senkama. Zato prvo izaberite dan, pa onda lokaciju.

Uklonite višak

foto: Promo

Ne zaboravite da su fotografije dvodimenzionalne i da na njima postoji samo ono što se nalazi u kadru, dok prosečni gledalac može samo da pretpostavi šta je van njega.

Zato se fokusirajte upravo na tu scenu koju ćete zarobiti, jer ništa osim toga nije važno. Očistite sve što je nepotrebno i što može skrenuti pažnju sa predmeta u fokusu i podesite sve tako da napravite savršen ambijent.

To podrazumeva da se i sami pozicionirate tako da na najbolji način uokvirite sve elemente koji su neophodni za efekat koji želite da postignete.

Tražite lokaciju i inspiraciju

Uložite vreme čak i kada ne nosite aparat da analizirate različite delove grada i uočavate lokacije koje vam mogu biti od koristi.

Prođite kroz pijacu, kroz zanatske četvrti u svom gradu ili kroz ulice s mnoštvom kafića koje su uvek prepune prolaznika. Ovde ćete sigurno pronaći inspiraciju, kao i kadar koji će vam u nekom trenutku biti od koristi.

Kada pronađete takvo mesto, ponesite aparat, izaberite dan i pokušajte da ukadrirate baš onaj momenat koji vam se dopao.

foto: Promo

Sačekajte trenutak

Čak i kada pronađete tu savršenu lokaciju, punu ljudi, dešavanja i pokreta, morate da sačekate idealan trenutak kako biste došli do fotografije kakvu ste zamislili.

Morate da budete strpljivi i da ne fotografišete nasumice, već treba dugo sedeti i čekati da se desi nešto posebno. Na primer, ako ste ispred piljarnice, možete sačekati da stigne kamion sa voćem i uhvatiti detalje kada se velike količine šarenih artikala unose u prodavnicu ili slažu na tezge ispred radnje.

Probudite svoju kreativnost, ali budite strpljivi i sačekaćete baš taj savršen momenat.

foto: Promo

Naučite kako

Da biste napravili karijeru u fotografisanju, pored dobrog oka i talenta, morate imati i znanja o kompoziciji i tehnici koja ne možete steći na kratkim kursevima od nekoliko meseci. Posvetite barem jednu godinu usavršavanju kako biste stekli sve veštine neophodne za ovaj posao.

Upišite obuku za dizajn novih medija i savladajte sve tehnike koje će vam biti neophodne.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track