ZA STARE I NOVE HR MENADŽERE: Da li i vi pravite ove tipične greške?
Foto: Promo

Ljudski resursi

ZA STARE I NOVE HR MENADŽERE: Da li i vi pravite ove tipične greške?

Edukacija -

Većina HR menadžera reći će da su odabrali ovaj poziv jer vole ljude i uživaju u tome da pomažu drugima. Oni najiskreniji priznaće da ne treba zanemariti ni dobru zaradu i uticaj koji imate u firmi kao menadžer ljudskih resursa.

foto: Promo

Verovatno su ovo bili razlozi zbog kojih ste i vi odlučili da postanete HR menadžer: ako dobro sarađujete sa ljudima i želite da im pomognete da pronađu posao koji zaslužuju – niste napravili grešku, HR zaista jeste pravi posao za vas.

Sa druge strane, ako ste već neko vreme u svetu rada sa ljudskim resursima, možda je trenutak da se zapitate jeste li vi i dalje prava osoba za taj posao.

Za istinski profesionalizam u ovoj branši potrebno je mnogo toga. Ako želite da budete uspešni, važno je da stalno radite na sebi i da nikada svoj posao ne uzimate zdravo za gotovo. Učite, budite u toku sa dešavanjima u svojoj oblasti, ali i sa novim tehnologijama, redovno proveravajte i analizirajte sebe i svoj rad.

foto: Promo

Ljudi često upadnu u rutinu i počnu da prave greške kojih nisu ni svesni. Ne dozvolite sebi propuste koje HR menadžeri često imaju na radnom mestu. Da bi vam bilo lakše, evo nekoliko stvari koje bi trebalo da uzmete u obzir i koje nikada ne biste smeli da zaboravite.

Fokusirajte se na širu sliku

Česta greška HR menadžera jeste da se fokusiraju na traženje i zapošljavanje najboljih novih kandidata, a da pri tome zaborave na one radnike koji su već u firmi.

Ispravno angažovanje sadašnjih zaposlenih deo je šire slike. To je podjednako važno kao i zapošljavanje novih radnika. Da li su vaši napori na prepoznavanju sposobnosti, uvid u efikasnost i napredak zaposlenih izjednačeni sa naporima koje ulažete u odabir novih kadrova? Trebalo bi da budu.

foto: Promo

Održavajte strast

Važno je da HR menadžeri zastupaju pravila i potrebe organizacije. Međutim, dešava se da oni počnu da misle samo o njima i zaborave na ono što ih je motivisalo kada su počinjali da rade – na ljudski faktor unutar korporativne priče. Zato kolegama nekada deluju kao hladni i udaljeni, neosetljivi na potrebe drugih.

Razmislite o tome da li vam se ovo dešava i, ako je tako, potrudite se da ponovo otkrijete svoju strast prema poslu. Ako budete osoba koja svoj posao radi iz ljubavi i sa ljubavlju, vaša energija inspirisaće kolege – i one koji tek žele da se zaposle, kao i one koji već rade sa vama.

Održavajte komunikaciju

Svaka promena i tranzicija kroz koju firma prolazi ostavlja traga na zaposlenima. Utiče na način na koji rade i na njihove međusobne odnose.

Dobar menadžer za ljudske resurse mora u svako doba da održava komunikacijske linije unutar čitave organizacije. Da biste u kritičnim situacijama mogli da pomognete kolegama i kompaniji, redovno komunicirajte sa zaposlenima. Radite to ne samo kada se suočavaju sa promenama, već svakodnevno.

Tek kada budete dobro upoznati sa problemima sa kojima se sreću vaše kolege, moći ćete zaista da im pomognete.

Izađite iz kancelarije

Znate li kako većina radnika doživljava poziv da se pojave u kadrovskoj službi? Kao zastrašujući. To se događa zato što im se rukovodilac službe za HR predstavlja kao direktor, koji razgovara sa zaposlenima samo kako bi ih opomenuo ili upozorio na nešto.

Potrudite se da ovo ne bude i vaš stav.

Zaposleni će ceniti lični kontakt. Izađite iz svoje kancelarije i pogledajte gde rade vaše kolege. Postavljajte pitanja i saslušajte njihove ideje i predloge. Pokažite razumevanje, dajte im podršku i uskoro ćete stvoriti bolje radno okruženje. Objasnite im i svoju ulogu u firmi, recite im šta zapravo radi odeljenje za ljudske resurse i kako i kada mogu da vam se obrate za pomoć.

Pokažite iskrenu zainteresovanost

Kao HR menadžer morate da vodite računa o svakom pojedincu i da imate u vidu sve podatke o njemu.

Nemojte upasti u zamku opštih motivacionih govora. Oni mogu donekle da inspirišu čitav kolektiv, ali razgovorom licem u lice podstaći ćete kolege da rade na ostvarenju njihovih ličnih ciljeva, i rezultat će biti nemerljivo bolji.

Personalizacija je ključ efikasnog upravljanja ljudskim resursima. Prilikom komunikacije sa kolegama važno je uzeti u obzir njihove sklonosti, ličnost, godine, staž i ciljeve.

foto: Promo

Razvijte program mentorstva

Kroz proces mentorstva novostečeni radnik dobija odgovarajuće smernice za lični i profesionalni razvoj. Najkraće rečeno – uči kako da dobro radi svoj posao. Zaposleni se mnogo manje plaše preuzimanja odgovornosti, iskazivanja mišljenja i izražavanja kreativnosti kada dobiju efikasan nadzor i podršku.

HR menadžeri nekada misle da je dovoljno da odrede osobe koje će biti mentori pridošlicama i da se njihov posao tu završava.

Ovo je još jedna od čestih grešaka. Mentorstvo ne bi trebalo da bude improvizovano. To bi trebalo da bude jasan program, zasnovan na planovima, ciljevima i praćenju rezultata, a HR menadžer mora da prati i kontroliše čitav taj program.

Usavršavajte se

Ne mislite da ste završili sa teorijskim učenjem kada ste počeli da radite i da ćete od sada sva nova znanja sticati kroz praksu.

To je još jedna od zamki koje vrebaju HR menadžere sa iskustvom. Informacije o ljudskim resursima i sistemi za praćenje kandidata za posao neprestano se nadograđuju.

Morate ostati u toku sa novim dešavanjima, trendovima i tehnologijama. Stalno učenje i profesionalno usavršavanje predstavljaju jedini način da nastavite da poboljšavate svoju efikasnost kao HR menadžer.

Pronađite svoju viziju

Menadžer ljudskih resursa ima važnu ulogu u svakoj organizaciji. Morate dati sve od sebe da biste postali stručnjak, ovo nije pozicija na kojoj je dovoljno da dobro izvršavate zadatke koji se pred vas postavljaju – rukovodioci će od vas očekivati da neprestano napredujete i predlažete nove ideje.

foto: Promo

Pronađite svoju viziju, koja uključuje ne samo vaš lični razvoj, već i rast cele organizacije kao rezultat vašeg rada.

Nastavite da prezentujete svoje ideje, razvijajte nove veštine i savladavajte nove načine rada. HR je oblast u kojoj od vašeg napretka umnogome zavisi napredak kompanije za koju radite.

Budite sigurni da će šefovi ceniti vaš trud i znaće da nagrade vaš doprinos kompaniji.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track