NEMATE INSPIRACIJU? Evo 4 besplatna načina da prevaziđete kreativnu blokadu
Foto: Promo

Kako da izađete iz kreativne kolotečine

NEMATE INSPIRACIJU? Evo 4 besplatna načina da prevaziđete kreativnu blokadu

Edukacija -

Zvuči kao fraza, ali inspiracija se može pronaći u gotovo svemu oko nas. Međutim, nekada smo toliko pod stresom, pritiskom rokova i problema da ne možemo da je ugledamo i iskoristimo.

Zato je neophodno da napravimo pauzu od svega i prekinemo tokove kojima se krećemo.

Najveći problem kreativaca nastaje kada upadnu u problem koji im se čini kao nerešiv i kada počnu da se vrte ukrug oko samo jednog rešenja koje mogu da vide u tom trenutku. Ukoliko uspete da promenite perspektivu i sa druge strane sagledate celu situaciju, primetićete promenu i sigurno ćete ugledati još neko potencijalno rešenje koje vam do sada možda nije bilo evidentno.

Ako nemate vremena i novca, pripremili smo nekoliko saveta koji vam mogu biti od koristi.

foto: Promo

Provozajte se autobusom

Čak i ako vozite automobil, izađite iz svoje zone komfora i provozajte se gradskim prevozom.

Imaćete priliku da čujete različite priče ljudi, sa različitih strana i steknete sliku koju možda do sada niste imali o svetu u kome živite. Grad se menja iz dana u dan, posmatrajte građevine oko sebe, ulice, prolaznike, boje, prirodu, parkove.

Imate sjajnu priliku da posmatrate život, jer živite u vremenu velikih promena. Ukoliko se fokusirate, posmatrate i slušate, bez razmišljanja o problemima, doći ćete do interesantnih saznanja.

foto: Promo

Prošetajte do knjižare

Mnogi kreativci inspiraciju pronalaze upravo na ovom mestu.

Nekada je dovoljno samo da vidite određeni raspored knjiga, osetite energiju, prelistate nekoliko stranica ili udahnete miris novih, tek štampanih stranica.

Naravno, najbolji ishod ove posete jeste da kupite knjigu koju ste dugo čekali ili želeli. Samo u svojoj ulici sigurno imate bar jednu knjižaru starog kova u kojoj ćete pronaći nekoliko zanimljivih knjiga. Ako vam se ne dopadaju nove knjižare, idite u antikvarnicu.

Čime god da se bavite, možete na ovaj način razbuditi svoju kreativnost.

foto: Promo

Pričajte sa inspirisanima

Oko vas sigurno postoje osobe na koje se ugledate i koje vas inspirišu svojim primerom i načinom na koji rade.

Kada ste u kreativnoj krizi, pozovite ih na kafu i razgovarajte. Izbegavajte da razgovarate o poslu, izazovima koje imate i problemima, već ih pustite da podele sa vama energiju i kreativnu inspiraciju kojom svakako zrače.

Ukoliko procenite da ne možete sebi da priuštite takvu vrstu pauze, uvek možete da pročitate priču o nekoj od slavnih kreativnih ličnosti, koja vas može inspirisati.

foto: Promo

Idite na trening

Fizička aktivnost dokazano pomaže u smanjivanju stresa i nervoze u telu i svesti.

Zato je važno da izdvojite vreme i posvetite se sebi i treninzima. Bilo da odete na čas joge, trčite po obližnjem parku, uplatite termin u teretani, preplivate bazen ili izaberete bilo koju drugu vrstu aktivnosti, vaše telo će vam biti zahvalno.

Ono što je još značajnije jeste to da ćete očistiti um i svest od negativnih misli i loše energije. Istraživanja su pokazala da trening podstiče kreativnost. Ovo će vam pomoći da počnete da razmišljate brže i da dođete do novih ideja.

Naučite kako

Ukoliko osećate da imate nalet kreativnosti, a ne znate kako da ga iskoristite, to je velika šteta. Neki od najvećih inspirativnih umova današnjice svoje mesto su našli upravo u svetu dizajna.

Ovo ne možete naučiti na kratkim kursevima od nekoliko meseci, zato posvetite barem jednu godinu profesionalnom usavršavanju uz pomoć kompetentnih mentora.

Upišite obuku za grafički dizajn i postanite kreativac svetskog glasa.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track