WEB DIZAJN KOJI ODOLEVA VREMENU: Ovo je 5 dizajnerskih principa koji ne izlaze iz mode
Foto: Promo

Web dizajn u praksi

WEB DIZAJN KOJI ODOLEVA VREMENU: Ovo je 5 dizajnerskih principa koji ne izlaze iz mode

Edukacija -

Da li ste znali da su loše dizajnirani web sajtovi loše rangirani na Guglu? To u praksi znači da su loše rangirani u pretraživanjima termina u vezi s njihovim sadržajem. Pitanje koje se nameće jeste – šta čini dobar web dizajn?

Kvalitet koji utiče na rangiranje na Guglu uglavnom je tehničke prirode i tiče se funkcionalnosti. Ali primera radi, ocenjuje se i lakoća za upotrebu. U nastavku pročitajte šta obezbeđuje funkcionalnost i estetiku.

foto: Promo

„Pravilo tri klika”

Ova popularna taktika u krugovima dizajnera korisničkog interfejsa postala je norma. Ona podrazumeva taktiku za efektivnu navigaciju, uključujući logičan raspored strana, dugmiće na koje može da se klikne i „pravilo tri klika”, koje podrazumeva da kao korisnik možete pronaći informaciju koja vam je potrebna uz najviše tri klika mišem.

Vizuelna dopadljivost

Postiže se promišljenom paletom boja, fotografijama i vizuelnim rešenjima. Zato će komplementarne boje stvoriti osećaj harmonije, dok će kontrastne boje olakšati čitanje, gde je to potrebno. Izbegavajte stranice bez slika. A kada ubacujete slike, povežite ih sa sadržajem, dizajnom stranice i ciljnom grupom.

foto: Promo

Definisana svrha web stranice

Šta god da je predmet web sajta, korisnik mora biti u fokusu. Svaka stranica bi morala da ima jasnu namenu. Primera radi, sajtovi za kupovinu nisu isti kao oni za slušanje muzike ili interakciju s prijateljima. Iako ova primedba zvuči logično, iznenadili biste se kad biste znali koliko je web stranica nefunkcionalno.

Prilagodljivost (responsiveness) i Mobile FIrst

Interfejs za mobilne telefone

Ako vaš web sajt nema ugrađeno prilagođavanje za pregledanje na malim ekranima, Gugl će ga penalizovati. Pošto ogroman broj korisnika danas web sajtovima pristupa preko prenosivih uređaja, omogućite podešavanje rezolucije raznim dimenzijama ekrana.

foto: Promo

Brzo otvaranje stranice

Ono što Gugl ne prašta jeste loše programiran web sajt, koji se sporo otvara. Kako da ubrzate web stranicu? Optimizujte slike. Pregledajte kôd. Postoji mnogo alata koji vam nakon skeniranja mogu precizno reći šta pravi problem. Neki od ovih alata su besplatni.

Ako želite da postanete web dizajner i pravite dopadljive sajtove na koje će se korisnici rado vraćati, odvojte godinu dana za sertifikovanu obuku u nekoj od škola specijalizovanih za ovu oblast.

foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track