UČENJE NA DALJINU: Ovo su 4 glavne predrasude o onlajn obrazovanju
Foto: Promo

Onlajn obrazovanje

UČENJE NA DALJINU: Ovo su 4 glavne predrasude o onlajn obrazovanju

Edukacija -

U eri korone učenje na daljinu je dobilo novu težinu. Univerziteti širom sveta zbog okolnosti prelaze na režim učenja na daljinu (distance learning), pa je kredibilnost ovog načina rada umnogome porasla. Donedavno je učenje na daljinu posmatrano kao neka vrsta dopisne škole, a sada se pogled na ovu vrstu rada menja. Međutim, mnoge predrasude o učenju daljinu i dalje postoje.

U nastavku slede odgovori na najučestalije predrasude o učenju na daljinu.

Teško je motivisati se za rad

Da li vam je bilo teško da ustanete rano ujutru i idete u školu? Ipak, to ste uspevali. Mada vam se mnogo puta nije ustajalo iz kreveta. Sa učenjem na daljinu imate mnogo veću fleksibilnost. Vi birate vreme kada ste najfokusiraniji i najraspoloženiji da pohađate predavanje.

Forum, email i chatroomovi, grupni rad na zadacima – aktivna komunikacija u onaljn obrazovanju nije izgubljena.

foto: Promo

Te diplome se ne priznaju

Akreditacije i sertifikacije možete lako pronaći na web stranicama kredibilnih institucija. Uvek birajte obuku koja vodi do sertifikata. S druge strane, veliki broj visokoškolskih jedinica koje upisuju polaznike nije akreditovan, pa se uvek morate raspitati. Ne postoji opšte pravilo.

Kad ti nešto nije jasno, nemaš kome da se obratiš

Onlajn konsultacije sa profesorom su uobičajena praksa. Mnogi predavači imaju obavezne sate kada će vam biti na raspolaganju za video-poziv. S druge strane, uvek putem mejla možete zakazati konsultacije.

foto: Promo

Onlajn učenje je lakše od tradicionalnog

Ovo je istina, ali ne zbog samog gradiva. Onlajn učenje je jeftinije – ne samo po pitanju novca. Privatni troškovi izgubljenog vremena zbog putovanja od kuće do škole, kao i vremena provedenog između časova kod tradicionalnog učenja, u onlajn učenju ne postoje. Efektivnije je i fokusiranije. Sloboda koju onlajn učenje daje čini da ljudi veruju da je ono lakše.

foto: Promo

Kriza u svetu nastala zbog korone učinila je da mnogi uvide kako onlajn obrazovanje ima brojne prednosti. Nastava širom sveta organizovana je u skladu sa principima onlajn učenja, a brojni programi prilagođeni su platformama za učenje preko interneta. Polako postaje jasno da učenje na daljinu vodi do priznatih sertifikata i diploma. Iskoristite i sami vreme koje provodite kod kuće da se usavršite u oblasti koja vas zanima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track