KAKO DO PRELEPOG STANA? Ispratite ova 3 saveta dizajnera enterijera za uređenje vašeg doma
Foto: Promo

KAKO DO PRELEPOG STANA? Ispratite ova 3 saveta dizajnera enterijera za uređenje vašeg doma

Edukacija -

Uređivanje enterijera može biti prava noćna mora. Od previše opcija za izbor nameštaja, boju i svetlo može vam se zavrteti u glavi. Dizajnerka enterijera Kari Vilbenks kaže da mnogi u dizajniranju svoje kuće preskoče ključni korak – u obzir ne uzimaju širu sliku. Morate imati realističnu procenu prostora koji vam je na raspolaganju.

foto: Promo

Koliko je prostor važan za naše funkcionisanje posebno je pokazala skorašnja kriza, koja je veći deo populacije zatvorila u kuće i stanove.

Ova tri saveta će vam pomoći da izvučete maksimum iz svog prostora.

foto: Promo

Izbor nameštaja

Vilbenksova tvrdi da mnogi greše u tome što pokušavaju da oponašaju dizajn koji vide u katalozima i magazinima, ne shvatajući da zapravo takav dizajn uopšte nije pogodan za njihov prostor.

„Kada dizajnirate sobu, važno je da dobro izmerite prostor pre odlaska u kupovinu nameštaja. Ako promašite pri proceni veličine nameštaja, može vam se desiti da soba izgleda prenatrpano ili prazno", kaže dizajnerka Kejša Džilijen. Ona savetuje da u obzir uzmete karakter vašeg doma i vaš lični stil, kao i dugotrajnost i udobnost nameštaja.

foto: Promo

Izbor boja

Krečenje u drugu boju se često čini najbržim načinom da osvežite izgled sobe. Međutim, kako Kejša Džilijen kaže: „Izbor boje je bitan činilac bilo kog dizajna, a boja zida umnogome utiče na raspoloženje koje vlada u sobi". Da biste bili sigurni da niste preterali, ona predlaže da paletu svedete na tri boje. Morate znati kako izabrana boja deluje u prostoru u različito doba dana. „Kada je u pitanju izbor boja, svetlo igra veliku ulogu i može uticati na to da izabrana boja bude presvetla ili isuviše tamna."

Dizajnerka enterijera Debra Ekerblum sugeriše mešavinu boja i tekstura poput drveta, mermera, keramike i stakla. Ona koristi svetlije neutralne boje da vizuelno otvori prostor i učini da nameštaj dođe do izražaja.

foto: Promo

Osvetljenje

„U savršenom svetu, svetlo se planira od početka projekta", kaže Vilibenksova o značaju ovog elementa i dodaje da je nekada dovoljno pomeriti svetlo nekoliko centimetara pa da se celokupni utisak znatno poboljša.

Kada razmišljate o svetlu, osmislite ga na više načina. Planirajte kombinaciju ambijentalnog i akcentnog osvetljenja, kao i radnog svetla – za specifične potrebe poput čitanja ili kuvanja, sugeriše Debra Ekerblum.

foto: Promo

Ako mislite da imate oko i dara za prostor, nakon školovanja za enterijeristu ovaj talenat možete pretvoriti u profitabilno zanimanje.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track