KAKO POČETI? Ovih 5 stvari će vam pomoći da započnete karijeru
Foto: Promo

Saveti za razvoj karijere

KAKO POČETI? Ovih 5 stvari će vam pomoći da započnete karijeru

Edukacija -

Osećate da ste zaglavljeni u sopstvenom životu? Nemate ideju čime biste želeli da se bavite? Možda znate tačno šta želite da postignete, ali ne znate kako da dođete do toga? Evo deset saveta i tehnika za pronalaženje pravog puta u karijeri.

Kako da istražite svoje mogućnosti, napravite planove i započnete izgradnju bolje budućnosti?

1. Budite otvoreni za sve opcije

Svaki posao može biti šansa da stignete na neko sasvim neočekivano mesto. Čak i nešto što vam izgleda kao način za sticanje džeparca, recimo pozicija recepcionera u lokalnoj teretani, mogao bi biti početak vaše karijere iz snova.

Zamislite kako odlazite dalje – kvalifikacija za instruktora fitnesa ili joge, prijateljstvo sa timom koji se profesionalno bavi tim sportom, putovanje na neku daleku destinaciju radi usavršavanja, snimanje dokumentarnog filma o edukaciji u tom sportu ili započinjanje sopstvenog biznisa u ovoj sferi...

Nikada ne znate do kakvog preokreta može doći ako ste osoba otvorenog uma i ne plašite se izazova.

2. Volontirajte

Volontiranje vam pomaže da steknete prenosive veštine i otkrijete koji vam se aspekti posla dopadaju.

Male lokalne organizacije nude odlične mogućnosti. Ako dokažete da ste posvećeni i da brzo učite, možete proširiti polje svoje odgovornosti i naučiti više o organizaciji. Iako ćete verovatno početi tako što ćete skupljati donacije ili potpise od vrata do vrata, to ne mora da bude kraj priče. Ako pokažete inicijativu i strast, možda ćete se uskoro naći u prilici da u konkretnim zadacima razvijate svoje veštine marketinga, odnosa sa javnošću ili menadžmenta, da vežbate javno obraćanje ili pravljenje prezentacija – sposobnosti koje će vam biti od velike pomoći na svakom sledećem poslu.

3. Iskoristite poznanstva i slučajne susrete

Kada birate svoju buduću karijeru, neka vaša misija bude da saznate sve što možete o poslovima drugih ljudi, prijatelja, rođaka, onih sa kojima se srećete tokom dana u prodavnici, pošti...

Pitajte ih šta rade, zašto uživaju u tome i kako su došli do tog radnog mesta. Upoznajte se sa karijerama o kojima niste ništa znali i saznajte više o poslovima koji su vam poznati i interesantni.

Nemojte biti napadni, nasrtljivii i indiskretni, ali ni suviše stidljivi. Ne zaboravite – ljudi vole da govore o sebi! Većina onih kojima se obratite sa željom da čujete nešto više o njima samima videće u vama odličnog sagovornika.

Zato se potrudite da ostavite dobar prvi utisak i lako ćete ostvariti kontakt i sa potpunim strancima.

4. Kontakti, kontakti, kontakti

Kao što kaže stara izreka: Nije važno šta znate, već koga znate.

Započnite tamo gde vam je najlakše, u svojoj porodici i među prijateljima. Raspitajte se ko poznaje ljude koji su bili u sličnoj situaciji u kojoj ste vi, ko ima privatni biznis ili zna nekoga ko traži ljude za novi posao...

Pogledajte gde su i šta rade vaši profesori iz srednje škole ili sa fakulteta i zamolite neke od njih da vas povežu sa učenicima koji su imali slična interesovanja ili ciljeve kao i vi, a uspeli su u poslu.

Posećujte sajmove zapošljavanja, javna predavanja i tribine, ona okupljanja i događaje na kojima se govori o poslovima koji bi mogli da vas zainteresuju.

5. Naučite kako da napravite dobar CV

Jedna od tajni za pronalaženje dobrog posla jeste da vaša biografija dobro deluje na papiru.

Ako možete da napišete ubedljiv CV i propratno pismo, već ste dobro počeli. Morate naučiti koji su standardi pisanja CV-ja, šta bi trebalo da on sadrži i kako da sebe predstavite u najboljem svetlu.

Pogledajte informacije o tome na mreži, pročitajte neku knjigu o tome, popričajte sa nekim ko ima iskustva u zapošljavanju kandidata za posao ili pronađite poslovnu školu na kojoj ćete ovladati svim poslovnim veštinama.

Ovo su samo neki od načina da nađete zaposlenje. Ako želite da steknete prenosive veštine upotrebljive u bilo kojoj karijeri, pažljivo pratite ove savete. Budite otvorenog duha, uvek spremni da učite i sledeće godine u ovo vreme možete sebe naći na putu ka poslu iz snova.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track