LJUDSKI RESURSI: Čemu služi odsek za HR
Foto: Promo

Poslovni svet

LJUDSKI RESURSI: Čemu služi odsek za HR

Edukacija -

Sektor ljudskih resursa važan je za svaku firmu iz mnogo razloga – od strateškog planiranja do građenja imidža kompanije.

Menadžeri ljudskih resursa postoje ne samo u velikim korporacijama, već i u manjim firmama koje su dobro organizovane. Njihov zadatak je da budu na raspolaganju zaposlenima. Svaka firma ili kompanija, bez obzira na svoju veličinu, postaje stabilnija i snažnija ako ima jak HR.

foto: Promo

Šta su poslovi kadrovske službe saznajte u nastavku.

Menadžment rizika i bezbednost na radnom mestu

HR odeljenja su zadužena i za menadžment rizika i sigurnost zaposlenih. Ova obaveza podrazumeva staranje o tome da su zaposlenima obezbeđeni odgovarajući uslovi za rad i da je osigurana bezbednost na radnom mestu. Samim tim, zakoni zaposlenima u kadrovskoj službi takođe nisu strani. Tako HR stručnjak mora biti upoznat i sa zakonskim regulativama, mora imati ažurirane podatke o svakom zaposlenom i o uslovima u kojima radi.

Briga o novozaposlenima

foto: Promo

Odeljenje za ljudske resurse koordiniše profesionalnu orijentaciju novih zaposlenih i pažljivo nadgleda njihove prve korake u novom radnom okruženju. Oni pre svega prate kako se zaposleni uklapaju u sredinu u koju su došli. Takođe im pomažu u rešavanju svih problema na koje nailaze, od birokratskih do međuljudskih, a posebno vode računa o tome da se od samog početka formira kvalitetan i iskren odnos između poslodavca i zaposlenog.

Razvoj ljudskih potencijala

Treninzi i obuke takođe su u nadležnosti HR-a, bez obzira na to da li se radi o menadžmentu firme ili o ostalim radnicima. HR menadžeri vode proces zapošljavanja novog kadra. Oni učestvuju u svim segmentima zapošljavanja – od čitanja rezimea i zakazivanja razgovora sa kandidatima, sve do procedure primanja u radni odnos.

foto: Promo

Zaključak

Radi se o poslu koji pruža mnogo mogućnosti za razvoj karijere i pronalaženje radnog mesta. Ako ste se pronašli u ovome i kratak opis osnovnih zaduženja HR menadžera vam deluje kao nešto što biste mogli da naučite jer je u skladu sa vašim vrednostima, pronađite školu u kojoj vas vrhunski profesionalci u poslu mogu naučiti svemu što je potrebno da počnete da radite u ljudskim resursima. To može biti prilika da promenite svoj život i da konačno dobijete ono što vam pripada.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track