GOOGLE ILI APPLE? Da li je bolje programirati za Android ili za iOS?
Foto: Promo

Programiranje mobilnih aplikacija

GOOGLE ILI APPLE? Da li je bolje programirati za Android ili za iOS?

Edukacija -

Verovali ili ne, Googleova prodavnica aplikacija beleži 76 milijardi preuzimanja godišnje, a Appleov App Store, namenjen korisnicima iOS-a, čak 30 milijardi. Mnoge od tih aplikacija čak nisu besplatne, već zahtevaju određenu vrstu pretplate.

Kako brojevi rastu iz godine u godinu, tako je i tražnja za kvalitetnim programerima za mobilne aplikacije sve veća. Mnogi se i dalje dvoume da li je bolje programirati za Android ili za iOS i gde je veća baza korisnika.

Ako ste investitor, prilikom donošenja ove odluke, stvari ćete verovatno posmatrati iz perspektive korisnika. Međutim, ukoliko razmišljate o tome da zapravo sami programirate aplikacije, onda vam je potrebna drugačija perspektiva.

Evo po čemu se rad na ove dve platforme razlikuje za programere.

foto: Promo

Android

Prednosti

Sam sistem je potpuno otvoren, pa je samim tim set funkcionalnosti koje su dostupne programerima daleko bolji za Android nego za iOS. Takođe, imate prilike da programirate aplikacije za mnogo veći broj uređaja (pametne satove, sisteme u automobilima, pametne uređaje u kući i slično).

Uz to, da se objavi aplikacija na Play Storeu potrebno je manje vremena nego što je slučaj kod iOS platforme. Ukoliko imate iskustva i prethodnu istoriju objavljivanja, ceo proces objave na Play Storeu može trajati samo nekoliko sati.

Mane

Iako je mogućnost programiranja za veliki broj uređaja prednost, ovo je istovremeno i mana. Jer to znači da imate daleko više formata i rezolucija u opticaju. Za sve njih morate biti spremni i morate biti u stanju da prilagodite svoju aplikaciju svakom od njih.

Takođe, neophodno je da uvek organizujete testiranje, kako bi aplikacija zadovoljila sve standarde kvaliteta.

Ukoliko u testiranju učestvuje eksterni tim, ceo proces može trajati duže, pa samim tim i koštati više. Kada radite s ograničenim budžetom, zbog ovakvih izdataka sama produkcija može biti nešto skuplja nego što ste u stanju da izdvojite.

foto: Promo

iOS

Prednosti

Prva i osnovna prednost jeste mogućnost zarade. U poređenju sa korisnicima Androida, korisnici Applea su platežno sposobniji i daleko više troše na aplikacije i kupovinu u samom sistemu. Zato radom na razvoju za iOS možete daleko više i zaraditi.

Takođe, Apple nudi programerima detaljna uputstva na temu stila i korisničkog interfejsa koji im mogu pomoći da razviju kvalitetnu i dopadljivu aplikaciju, koja će odgovarati standardima ovog brenda.

Uz to, imate vrlo ograničen broj uređaja, pa samim tim i formata za koje kreirate program, pa ste rasterećeniji nego u slučaju Androida.

Mane

Postoji razlog zašto samo lansiranje aplikacije na App Storeu traje dugo: nakon što se ona postavi na sistem, Appleovi programeri je manualno testiraju. Samim tim izvesni period mora proći pre nego što ona ugleda svetlost dana.

Takođe, polise su izuzetno oštre, pa postoji realna mogućnost da nećete uspeti da prođete njihova testiranja. Vaša aplikacija mora da odgovara standardima funkcionalnosti, da bude korisna, da nudi određenu vrednost i da bude bezbedna za krajnjeg korisnika i njegove podatke.

Ovaj sistem nije fleksibilan kao Android, mada mnogi to smatraju prednošću.

foto: Promo

Naučite kako

Činjenica je da je sve manje prostora za izbor. U svetu, a i kod nas, broj korisnika Androida i Applea gotovo se izjednačava, pa je neophodno da posedujete znanja i za jednu i za drugu platformu.

Da biste se obučili za developera neće vam biti dovoljno nekoliko meseci, jer učenje programiranja aplikacija zahteva malo organizovaniji pristup i mentorstvo onih koji već imaju ozbiljno iskustvo u ovoj struci.

Zato posvetite barem godinu ovom projektu kako biste ovladali svim neophodnim veštinama.

Upišite obuku za mobilno programiranje i počnite već danas da osmišljavate svoju prvu aplikaciju.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track