Najnovije vesti

VEŠTINE ZA NOVO DOBA: Evo šta se ne uči u školi (a trebalo bi)
Foto: Promo

Obrazovanje za XI vek

VEŠTINE ZA NOVO DOBA: Evo šta se ne uči u školi (a trebalo bi)

Edukacija

„Šta će meni to?” – svako je izgovorio barem jednom tokom školovanja. Opšte obrazovanje je važno, ma šta o tome mislili dok se školujete.

Ipak, učenje se ne završava sa završetkom školovanja. Naprotiv – tada tek počinje, jer mnoge važne stvari ostaju nepoznanica. Poslovanje se najviše uči iz iskustva, sopstvenog i tuđeg.

foto: Promo

Šta sigurno niste naučili u školi, a neophodno je za uspešan rad?

1. Tokovi novca

Znate definiciju, ali u stvari ne znate da bilo šta od toga primenite u stvarnim situacijama. Proći će mnogo vremena i steći ćete mnogo iskustva kroz sopstvene pokušaje i greške pre nego što uspete da bez posebne pripreme svakodnevno pratite izvode iz banke, fakture, račune… jer svaki previd može skupo da vas košta.

2. Stvarno ponašanje korisnika

Većina preduzetnika je (bezrazložno) sigurna da uvek može da predvidi ponašanje potrošača. Oni sprovode istraživanja i plaćaju različite fokus grupe i ispituju reakcije na proizvod. Naučeni smo da bi trebalo da imamo sve činjenice kako bi vaše pretpostavke bile što bliže realnom stanju na tržištu.

Nažalost, živi ljudi nisu brojevi i pretpostavke se ne mogu uvek primeniti. Zato nijedno istraživanje ne može da dâ 100% stvarnu sliku. Kada se prvi put susretnete s rezultatima koje nikako niste predvideli, prirodno je da se uplašite. A kako reagovati na ovaj strah i šta uraditi kada se realnost i pretpostavke ne podudaraju – škola ne uči.

3. Upravljanje vremenom

Naučili ste da za sve zadatke napravite plan i uvek uračunate i dodatno vreme i prostor za neplanirane okolnosti i probleme. U stvarnosti, niko vam nije rekao da je nemoguće predvideti koliko traje otklanjanje ili uklanjanje i najmanjeg poremećaja u planu.

U poslovanju ćete se stalno suočavati sa više zahteva i poslova nego što možete da ostvarite. Zato morate da naučite da određene obaveze odlažete već na početku, što nije uvek jednostavno, ali i da naučite da to na primeren način saopštite nadređenima ili klijentu.

4. Dopadljivost

Ni u poslu ne morate svima da se dopadate, ali jeste važno da vaši saradnici o vama imaju makar pozitivno mišljenje. Zato je harizma važna: prijateljski pristup, otvorenost u nastupu, spremnost na razumevanje i kompromis – sve to povećaće vam šanse da pronađete saradnike i poslovne partnere za nove projekte.

foto: Promo

Da li ste išta od ovoga naučili u školi? Verovatno niste. Školovanje vas uči činjenicama i tuđim iskustvima, ali se podrazumeva da iskustva stičete sami.

S druge strane, vrlo je retko da neki poslodavac traži potpune početnike. Zato je rad na sebi izuzetno važan. Naravno, i za to su potrebne smernice.

Ne može se reći da neko ima previše znanja, ali neophodno je da se svako stečeno znanje proveri kroz iskustvo i praksu. Ne brinite – postoje škole koje su ukrstile i jedno i drugo: savremena znanja oslonjena na postojeće činjenice, kombinovana sa praktičnim radom u vodećim kompanijama, što vam daje mogućnost da upoznate stvarni svet savremenog poslovanja i na vreme shvatite razliku između teorije i njene primene u praksi.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...