VEŠTINE ZA BUDUĆNOST: Ovih 5 veština će biti najtraženije na tržištu rada sutrašnjice
Foto: Promo

Tržište rada

VEŠTINE ZA BUDUĆNOST: Ovih 5 veština će biti najtraženije na tržištu rada sutrašnjice

Edukacija -

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji mnogi biznisi su uspeli da prežive krizu koju je izazvala pandemija kovida 19. Bilo da su segmente svog poslovanja preselili na digitalne kanale ili su u potpunosti automatizovali neke procese, pojedini poslovni modeli su procvetali tokom ovog perioda.

foto: Promo

To znači da će i u budućnosti tražnja za zaposlenima koji znaju kako da automatizuju ove procese i kako da ih učine dostupnim i ljudima bez tehničkog iskustva biti velika. Zato se na vreme obučite za te poslove.

Činjenica je da se tržište rada menja, jer su i potrebe drugačije. Drugim rečima, ako želite da opstanete u tom svetu i da zadržite svoj posao ili napredujete u njemu, moraćete da unapredite neke svoje veštine.

foto: Promo

Ukoliko niste sigurni u čemu bi trebalo da se usavršite, evo šta će se najviše tražiti u budućnosti.

Uređenje baza i tabela

Automatizacija pre svega zahteva određene informacije koje se moraju uneti u sistem, kako bi on imao šta da radi.

Ovi podaci održavaju se u bazama ili tabelama kojima neko mora upravljati. Poznavanje Excela na naprednom nivou ili upravljanje bazama podataka biće veština koja će se ne samo tražiti, već i podrazumevati za većinu pozicija na koje se budete prijavljivali.

Vođenje digitalnih medija

Ukoliko vodite ili pokrećete svoj biznis, odnosno bavite se marketingom u maloj firmi, biće vam neophodno poznavanje digitalnih medija.

foto: Promo

Komunikacija putem društvenih mreža, pisanje blog objava za sajt, kao i upravljanje različitim nalozima za plaćanje medijskog prostora predstavljaju nešto u čemu bi što pre trebalo da se obučite. Zato unapredite svoje znanje iz domena digitalne komunikacije.

Dizajnerske veštine

Vizuelna komunikacija je postala izuzetno važna za krajnje korisnike, jer se vizuelne informacije pamte mnogo bolje. Ljudi su u stanju da obrade veći broj podataka kada su oni prezentovani grafički.

Ako smatrate da imate talenta i ako ste već nekada u životu pokušavali da se bavite grafikom, obučite se za ovaj posao. Ne samo što ćete moći da radite kao zaposleni u nekom studiju, agenciji ili kompaniji, već ćete u startu sebi stvoriti priliku da postanete svoj gazda i birate projekte na kojima ćete raditi. Posla za dobre dizajnere će biti uvek.

foto: Promo

Razvoj softvera

Imajući u vidu da je ovde najviše reč o automatizaciji, ne iznenađuje to što se i ova veština našla na listi.

Kao što je nekada to bio slučaj sa stranim jezikom, činjenica je da će IT industrija sve više napredovati i da mnoge pozicije neće moći da funkcionišu bez osnovnog poznavanja programiranja.

Zato savladajte osnove programiranja.

Održavanje softvera

Softver se nikada ne završava sa razvojem, već je neophodno održavati ga u dobrom stanju i unapređivati ga tako da odgovara na potrebe onoga ko ga koristi. Zato je administracija ovih sistema izuzetno važna.

foto: Promo

Za svaku firmu je važno da ima osobu od poverenja koja u svakom trenutku može da ustanovi gde je došlo do problema, kako se to desilo i na koji se način problem može preduprediti u budućnosti. Obučite se za administratora i nećete brinuti o poslu.

Ukoliko se pripremate za promenu zanimanja ili želite da se dodatno edukujete i budete spremni za sve promene koje budućnost donosi, onda morate raditi na sebi u kontinuitetu i stalno sticati nova znanja. U kojoj god se industriji nalazili, okolnosti će se promeniti. Digitalizacija i automatizacija učiniće da se od vas očekuje da se tome brzo prilagodite. Zato upišite kvalitetnu školu, izaberite svoje usmerenje i obučite se za poslove koji će biti najpopularniji u svetu koji je pred nama i u novim vremenima koja dolaze.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja