IZBOR PROGRAMSKOG JEZIKA: Kako da izaberete koji programski jezik ćete učiti
Foto: Promo

Za buduće programere

IZBOR PROGRAMSKOG JEZIKA: Kako da izaberete koji programski jezik ćete učiti

Edukacija -

Velika primanja i mogućnost lakog pronalaženja posla učinili su da zanimanje programera postane jedno od najpopularnijih zanimanja današnjice.

Uprkos tome, izbor idealnog programskog jezika može biti velika prepreka da se otpočne sticanje obrazovanja za ovu poziciju.

Ukoliko razmišljate o tome da i sami postanete programer, razmislite šta želite da postignete sa programskim jezikom za koji se odlučite. Da biste stekli pravu sliku o pojedinim programskim jezicima i njihovim specifičnostim, predstavljamo osnovne karakteristike najpopularnijih programskih jezika.

HTML / CSS:

Većina budućih programera počinje od toga da savlada HTML i CSS. Razlog je jednostavan. Ova dva programska jezika su od suštinskog značaja za kreiranje statičkih web stranica.

foto: Promo

HTML čini strukturu tekstualnog sadržaja, linkova i svega ostalog što vidite na web sajtu, dok CSS svim tim elementima određuje boju i izgled, odnosno stilove.

Ukoliko želite da karijeru gradite na webu, obuka za ova dva programska jezika može biti pravi izbor, nakon čega ćete biti spremni da kreirate sajtove.

JavaScript

JavaScript je prvi kompleksni programski jezik za mnoge programere, pre svega jer predstavlja logičan naredni korak za sve koji su već savladali HTML i CSS.

JavaScript postaje sve popularniji programski jezik opšte namene. Za raziliku od svojih početaka, JavaScript sada živi i van interneta. Usvajanjem znanja o ovom programskom jeziku obezbedićete sebi široke mogućnosti u oblasti informacionih tehnologija.

Java

Uprkos svom imenu, a suprotno uvreženom mišljenju, Java nema nikakve veze sa prethodno pomenutim programskim jezikom.

foto: Promo

Java važi za trenutno najpopularniji programski jezik, koji može da se koristi za kreiranje mobilnih i desktop aplikacija. U ovom programskom jeziku kreirana su mnoga rešenja koja koriste banke, bolnice, univerziteti i druge ustanove. U poslednje vreme Java programeri najčešće grade svoju karijeru u oblasti razvoja mobilnih aplikacija za Android uređaje. Java programeri spadaju među najplaćenije stručnjake u IT sektoru, pa je obuka za Java programiranje siguran izbor.

PHP

U pitanju je jedan od programskih jezika koji je među najlakšima za učenje. PHP je jezik široke primene. O tome koliko je koristan najbolje svedoči podatak da su neki od najvećih sajtova, poput Facebooka, nastali upravo zahvaljujući ovom programskom jeziku.

WordPress i Drupal takođe su napisani u PHP-u, a na ovim platformama pokrenut je najveći broj web stranica širom sveta. Ako vidite sebe kao web programera, a želeli biste da brzo ovladate jezikom, PHP je idealan programski jezik, koji će vam omogućiti da ostvarite svoje snove.

Objective-C / Swift

Objective-C koristi se za pisanje kodova prilikom kreiranja desktop softvera i mobilnih aplikacija za iPhone i iPad uređaje.

Swift predstavlja novije izdanje programskog jezika, koji se takođe koristi za programiranje aplikacija i softvera za iOS platformu. Iako je Objective-C i dalje veoma zastupljen, Swift se smatra programskim jezikom budućnost. Ipak, oni koji žele da postanu iOS programeri morali bi da nauče oba programska jezika

foto: Promo

Koliko vremena vam je potrebno da postanete programer?

Uprkos mnogim mišljenjima da su za učenje programskih jezika potrebne mnoge godine truda, do željenih znanja možete stići već nakon 12 meseci školovanja po posebno kreiranom obrazovnom programu. Uz iskusne stručnjake kao mentore i rad u realnom okruženju, posle nekoliko meseci bićete spremni da pišete jednostavne kodove, a kroz godinu dana moći ćete da pronađete posao koji će vam doneti odličnu zaradu, o kakvoj ste maštali.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track