RAZMATRATE KARIJERU U IT SEKTORU? Evo zašto bi trebalo da postanete programer
Foto: Promo

Karijera programera

RAZMATRATE KARIJERU U IT SEKTORU? Evo zašto bi trebalo da postanete programer

Edukacija -

Stiv Džobs je često govorio kako bi svi trebalo da nauče da programiraju, jer će kroz učenje programiranja naučiti da razmišljaju. Sem radi ličnog razvoja, razloga da postanete programer ima mnogo. Kao najčešći uglavnom se navode brzo pronalaženje posla i velika zarada. Zaista, na sajtovima za zapošljavanje u Srbiji u svakom trenutku možete pronaći oko 700 oglasa za pozicije programera, a najmanje plate u ovom sektoru su oko 700 evra.

Ukoliko još niste sigurni da je karijera programera pravi izbor za vas, pročitajte savete u nastavku ovog teksta.

foto: Promo

Učenje programskih jezika nije kockanje, već ulaganje u svoju budućnost

U godinama iza nas informatička pismenost je postala osnova modernog obrazovanja, a znanje jednog ili više programskih jezika garancija za sigurno radno mesto.

Studije pokazuju da na svetu trenutno ima 23 miliona softverskih developera a da će ovaj broj u naredne tri godine porasti na 27.

foto: Promo

Programiranje će vam doneti pristojnu zaradu

Iz prethodnog komentara je jasno da je ovladavanje programerskim veštinama trenutno jedan od najboljih načina da se dođe do radnog mesta na kome ćete biti zadovoljni svojom zaradom. Plata početnika na juniorskoj programerskoj poziciji u Srbiji iznosi 700 evra, dok je plata medior programera – 1.299 evra. Plate programera na seniorskoj poziciji su oko 2.261.

Programiranje će vam otvoriti priliku da se bavite preduzetništvom

Poznavanje jednog programskog jezika ili više programskih jezika takođe će vam omogućiti i da izrađujete samostalne projekte.

foto: Promo

Osim toga, prilikom pokretanja startapa vaše šanse da dobijete novac od investitora biće znatno veće ukoliko posedujete programersko znanje.

Učenje programiranja ne mora da traje dugo

Iako programerske veštine donose sigurnost, ljudi odluku da uče programske jezike ne donose olako. Primarni razlog za oklevanje jeste ubeđenost da je za ovladavanje programiranjem potrebno mnogo godina.

Istina je da se za profesionalno bavljenje poslom programera možete osposobiti za manje od godinu dana. Ukoliko znate koja vrsta programiranja vas zanima, do veština i znanja koja će lansirati vašu karijeru možete stići kroz manje od 12 meseci učenja po specijalnom programu. Kada znate da li vas zanimaju razvoj aplikacija, web programiranje ili rad s bazama podataka, vaš put će biti znatno kraći. Tek kada uradite istraživanje i ustanovite u kojoj sferi programiranja vidite sebe, sertifikovana obuka kroz mentorski rad na proverenoj obrazovnoj instituciji je sledeći korak

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track