WEB DIZAJN: Evo kako da postanete uspešan web dizajner
Foto: Promo

Karijera u IT-ju

WEB DIZAJN: Evo kako da postanete uspešan web dizajner

Edukacija -

Koliko puta vam se desilo da posetite web sajt čiji vas dizajn toliko uznemiri da gotovo trenutno odlučite da ga napustite? Ukoliko odgovor na ovo pitanje glasi „Mnogo puta", postoji velika šansa da imate osećaj koji je potreban da biste postali web dizajner.

Kreiranje web sajtova danas je jedna od popularnijih profesija, jer nudi mogućnost da ispoljite svoju kreativnost i istovremeno odlično zaradite. Ako želite da postanete web dizajner, pokušajte da se pridržavate saveta koje ćete pronaći u nastavku ovog teksta.

1. Radite na komunikacionim veštinama

Komunikativnost predstavlja jednu od onih veština koja vam može pomoći da napredujete, bez obzira na oblast u kojoj radite. Za web dizajnere komunikacija je važna, jer su konstantno upućeni na rad u timu. Iako je uvreženo mišljenje da zaduženja koja obavljaju web dizajneri uglavnom mogu da se obave samostalno, istina je da posao ovih profesionalaca uvek zavisi od velikog broja ljudi.

Koliki je izazov komunikacija u poslu web dizajnera najbolje govori činjenica da oni moraju biti u stanju da govore različitim žargonima. Za početak, web dizajneri moraju da budu sposobni da ostvare odličnu komunikaciju sa klijentima kako bi od njih dobili što više informacija koje će im pokazati u kom pravcu treba da razmišljaju. Nakon toga, potrebno je da se sporazumeju i sa programerima, grafičkim dizajnerima i svim ostalim stručnjacima koji rade na istom projektu.

foto: Promo

2. Ne zalazite u grafički dizajn

Jedna od najčešćih predrasuda jeste da grafički dizajneri zbog svojih veština mogu obavljati i posao vezan za samo kreiranje web sajtova, a i da web dizajneri mogu biti uspešni grafički dizajneri. Iako postoje dodirne tačke, web dizajn je potpuno drugačija profesija, pa ćete izlaskom iz njenih okvira rizikovati da narušite svoj ugled.

Činjenica je da grafički dizajner uvek ima mogućnost da se usavrši za rad na web dizajnu i obrnuto, ali ukoliko niste mali dodatnu obuku, preporučuje se da se držite svog terena.

3. Znanje programskih jezika garantuje posao

Pored veština koje su vam neophodne za kreiranje web stranica, poznavanje bilo kog programskog jezika znatno će vam pomoći da dođete do što bolje zarade.

HTML i CSS su definitivno jezici kojima ćete morati da vladate, ali učenjem svakog sledećeg programskog jezika otvarate sebi nova vrata IT sveta. Tako će vam ovladavanje programskim jezikom PHP pomoći da zakoračite u web programiranje, ali i da kasnije mnogo brže i jednostavnije naučite bilo koji drugi jezik i tako se kvalifikujete kao stručnjak sa najširim spektrom mogućnosti.

foto: Promo

4. Usavršavajte svoja znanja

Skoro svaki dan u svetu modernih tehnologija donosi nešto novo, a da biste održali korak sa nadolazećim trendovima potrebno je da neprestano radite na sticanju novih veština. Na ovaj način olakšaćete sebi posao i, što je još važnije, bićete kvalifikovaniji od konkurencije. Sajt Themeforest.net može vam pomoći da proverite šta klijenti najčešće traže od web dizajnera širom sveta, kao i koji su najsavremeniji trendovi iz oblasti u kojoj gradite karijeru.

foto: Promo

Kako da počnete?

Obrazovanje je prvi korak ka poslu kojim želite da se bavite. Bez obzira na to da li posedujete određeno predznanje ili ga nemate, do znanja potrebnih za kreiranje web sajtova možete stići nakon godinu dana školovanja po specijalnom programu. Edukativna ustanova koja se bavi školovanjem stručnjaka za informacione tehnologije pružiće vam mogućnost da se kvalifikujete kao stručnjak u oblasti web dizajna i započnete svoj put ka uspehu.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track