SAVETI ZA MONTAŽERE VIDEO-MATERIJALA: Šta da radite pre nego što krenete u montažu
Foto: Promo

Video-produkcija

SAVETI ZA MONTAŽERE VIDEO-MATERIJALA: Šta da radite pre nego što krenete u montažu

Edukacija -

Izbor dobrih kadrova i uređivanje snimaka koji nisu zadovoljavajućeg kvaliteta jesu prve asocijacije na posao video-montažera. Međutim, montiranje video-zapisa je mnogo više od toga. Uređivanje snimaka je najvažniji deo svake video-produkcije. U pitanju je onaj deo rada pri kome se stvaraju emocija i drama. Verovatno ste čuli za izraz – film nastaje u montaži.

Video-montaža je zapravo proces dodavanja elemenata, a ne njihovog oduzimanja, iako je uvreženo mišljenje da montažeri izbacuju višak materijala. Montiranje određenog video-snimka nije samo seckanje, već proces u kome se stvara protok informacija, dodaju se emocije, iluzije i stvara zabava. Montaža je zadužena za komuniciranje sa publikom, kojoj nije dovoljna samo slika da bi doživela video-materijal. Osećanja zapravo dolaze zahvaljujući uređivanju snimka.

Ukoliko želite da postanete video-montažer i izgradite uspešnu karijeru u ovoj oblasti, u dva teksta vam predstavljamo savete koji će vam olakšati rad i doneti dobar rezultat.

Imajte na umu celinu i predvidite potrebne kadrove

Prilikom snimanja bi uvek trebalo da imate na umu da ćete kasnije taj video-materijal morati i da montirate. Zato je važno da napravite što više različitih snimaka, koji će vam u kasnijem radu pomoći kod editovanja video-sadržaja. Trudite se da držite kameru mirno i snimite što je više materijala moguće, a lako ćete kasnije izbrisati sve što vam ne treba.

foto: Promo

Napravite plan rada

Organizovanost je pola posla. Ukoliko radite na montiranju nekog dugometražnog filma, prvo što bi trebalo da uradite jeste pravljenje plana rada. Imenujte svaki video-klip u programu u kome obrađujete snimke, tako da ih kasnije možete lako pronaći. Ukoliko to ne uradite odmah, snimci će završiti sa gomilom drugih fajlova na vašem računara, i prilikom montaže ćete uvek iznova gubiti mnogo vremena tražeći ih.

Prvo napravite grubu skicu

Onog trenutka kada se vaš snimak učita u programu u kome obrađujete video-materijal potrebno je da napravite takozvano grubo uređivanje, a zatim i hronološki raspored po kome ćete montirati sadržaj.

...a onda izbrišite nepotrebno

Nakon organizacije posla i pravljenja rasporeda po kome ćete uređivati svoj materijal, red je da počnete da izbacujete nepotrebne delove sadržaja. Pređite preko kompletnog materijala i izbrišite sve ono za šta ste ubeđeni da vam neće biti od koristi.

Počnite da montirate!

Nakon što ste napravili selekciju, otarasili se viškova i spakovali materijal u sekvencu, možete da počnete da montirate.

foto: Promo

U narednom tekstu ćemo sugerisati šta bi trebalo da uradite kad ste za montažnim stolom kako biste osigurali dobar rezultat.

Ukoliko sebe vidite kao filmskog autora ili kreatora reklamnih i muzičkih spotova, montaža je dobar izbor karijere. Kako do potrebnih znanja? Obrazovni program za video-produkciju vas može kroz rad na realnim projektima u studijskom okruženje za jednu godinu pripremiti za posao u ovoj dinamičnoj industriji.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track