SAVETI ZA MONTAŽERE VIDEO-MATERIJALA: Evo kako da počnete montažu
Foto: Promo

Video-produkcija

SAVETI ZA MONTAŽERE VIDEO-MATERIJALA: Evo kako da počnete montažu

Edukacija -

U prethodnom tekstu pozabavili smo se savetima koji bi trebalo da olakšaju rad video-montažera u pripremnoj fazi. Tu su, između ostalog, bili pojašnjeni postupci popisivanja kadrova, planiranja rada i oslobađanja od viška materijala. To je bio onaj manje zanimljiv deo posla. U nastavku sledi njegov zabavni deo. U pitanju su saveti za sam rad – montiranje spremnog materijala.

Počnite da dramatizujete

Vreme je da počnete da pričate svoju priču. Razmišljajte o tome gde nedostaju krupni kadrovi i koji efekat bi određenoj sceni pomogao da bude dramatičnija. Eksperimentišite s kadrovima razičitih planova i trajanja. Sada, kada imate plan, vreme je da se igrate, je je kostur koji će osigurati čvrstinu već postavljen.

foto: Promo

Ne preterujte prilikom seckanja video-materijala

Kadrovi ne bi trebalo da vam budu kraći od jedne sekunde. Statistika kaže da kadar može da traje između dve sekunde i 10 sekundi. Samo ukoliko u njemu postoji mnogo dešavanja, ili ako neko govori, kadar može biti duži. Pokušajte da napravite miks kratkih kadrova i onih koji traju malo duže. Ne preterujte sa dužinom i uvek imajte u vidu da je ljudskom umu dovoljno 5 sekundi da zapamti detalje.

Budite štedljivi s efektima

Isto važi i za efekte. Iako vam dodatni efekti mogu pomoći prilikom stvaranja kompletnog doživljaja kod publike, morate biti oprezni i nastojati da ne preterate, jer ćete u tom slučaju postići kontraefekat kod publike.

foto: Promo

Umesto da efekte na silu pokušavate da udenete tamo gde im nije mesto, iskoristite ih na početku i na kraju. Potrudite se da napravite lep uvod i odjavnu špicu. Bez obzira na što je publici najbitiniji sam sadržaj između, uvod i odjavna špica mogu umnogome da poboljšaju utisak koji ćete ostavtiti na gledaoce.

Zvuk i muzika u potpunosti menjaju emociju

Jedna od najvažnijih stavki prilikom montiranja jeste dodavanje muzike, odnosno zvučnih efekata uopšte. Jedan isti snimak biće potpuno različito shvaćen ukoliko ga prati drugačija muzika, pa se zato ovom segmentu montaže treba posebno posvetiti.

foto: Promo

Budite kreativni. Ako koristite popularnu muziku, isprobajte što više različitih žanrova ili, ako koristite ambijentalnu, razne tipove za određeni kadar. Proverite koja muzika najbolje opisuje emociju koju želite da prenesete, a možete eksperimentisati i sa kontrastom, po principu tužna scena – vesela pesma.

Uložite u memoriju zbog stabilnosti

Na kraju, jedan savet koji nema konkretno veze sa montažom video-materijala, ali će vam dobrano olakšati taj proces. Ukoliko želite da montirate video-snimak brzo i bez nerviranja, uložite u vašu RAM memoriju. Bilo koji program da koristite za editovanje video-snimaka na vašem računaru, morate imati dovoljno RAM memorije.

foto: Promo

Posao video-montažera spada u zanimanje u kome možete pokazati svu svoju kreativnost. S obzirom na napredak u digitalnom dobu, video-klipovi su postali široko zastupljeni svuda oko nas, njihova izrada više ne mora da bude skupa, a tempo života i zahtevi tržišta naterali su montažere da teže kraćim i jeftinijim klipovima.

Sve ove činjenice govore da će potreba za kvalitetnim video-montažerima u budućnosti biti sve veća, zato ukoliko želite da se bavite ovim poslom, naučite veštine koje su vam potrebne i počnite svoju novu karijeru. Da biste ušli u taj svet, srećom nije vam potrebno previše vremena. Za samo godinu možete postati profesionalni video-montažer ako se školujete po prilagođenom programu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track