Najnovije vesti

ŠTA ČINI LIDERA? Evo kako da uz 4 konkretna saveta razvijete liderske sposobnosti
Foto: Promo

Liderstvo u praksi

ŠTA ČINI LIDERA? Evo kako da uz 4 konkretna saveta razvijete liderske sposobnosti

Edukacija

Liderstvo ne čine samo znanje i iskustvo – to je stanje uma.

Nacionalni institut za statistiku i geografiju Meksika posebno se pozabavio podacima vezanim za preduzetništvo.

U Meksiku postoji 4,1 milion malih i srednjih preduzeća; ona zapošljavaju 72% radno aktivnog stanovništva i generišu 52% nacionalnog dohotka. Bez obzira na svoju važnost za ekonomiju, čak 80% preduzeća zatvori se u prvih 5 godina postojanja, a prvu deceniju ne proslavi skoro 90% njih. Osnovni razlog je neodgovarajuće rukovodstvo.

foto: Promo

Biti lider ne znači samo biti lice kompanije. Njena ili njegova odgovornost su i nova zapošljavanja i odnos s klijentima i smanjivanje troškova. Lider ništa ne prepušta slučaju. Pravi lider mora da zna kako posao raste i razvija se i da tome prilagodi svoje trenutne resurse i mogućnosti.

foto: Promo

Ekonomista Danijel Markos napravio je odlično poređenje između razvoja kompanije i razvoja lidera:

- startap poduhvate vode preduzetnici,

- firme vode menadžeri,

- kompanije vode direktori,

- tržišne lidere vode poslovni lideri.

U skladu sa rastom i razvojem preduzeća, morate da rastete i vi. U prvoj fazi sakupljate opremu, stvarate tim i imate velike snove. U drugoj jasnije znate svoj pravac razvoja i počinjete da delegirate obaveze. U trećoj ste već nadređeni drugim menadžerima, vi stvarate timove i prenosite svoja znanja. U poslednjoj – vi ste analitičar, strateg i inovator.

foto: Promo

Kako da to postignete?

1. Napravite svoju rutinu

Potrebno je da uvek u isto vreme ležete, ustajete prvi, vežbate, zdravo se hranite i zapisujete svoje planove i ciljeve. Tako stalno imate vreme tokom koga možete da se potpuno posvetite građenju svog uspeha.

2. Razmišljajte dugoročno

Ne ograničavajte svoje snove i budite spremni da se bez prestanka trudite da ih ostvarite. Danijel Markos pominje plan od 25 godina.

foto: Promo

3. Proučavajte

Probleme sa kojima se vi susrećete sada neko drugi je već rešio. Vrlo je verovatno da je o tome napisao i knjigu. Zato ne prestajte da istražujete i tražite savete.

4. Naviknite se na preduzetničke vremenske okvire

Potreban vam je bar jedan dan da osmislite ciljeve, bar jedan dan da ih ostvarite i bar jedan dan da se odmorite. I tako svaki put.

Konačno, najvažnije je da uvek počnete od sebe. Produbite svoja znanja i steknite neophodno preduzetničko iskustvo, jer će vam samo jaka osnova omogućiti da postanete svetski lider.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...