KREATIVNOST, FLEKSIBILNOST, ZARADA: Saznajte sve prednosti koje vam nudi zanimanje grafičkog dizajnera
Foto: Promo

Grafički dizajn

KREATIVNOST, FLEKSIBILNOST, ZARADA: Saznajte sve prednosti koje vam nudi zanimanje grafičkog dizajnera

Edukacija -

Zanimanje grafičkog dizajnera u poslednjih nekoliko godina postalo je jedna od najpopularnijih profesija. Dobra zarada i obilje poslova samo su neki od razloga zbog kojih se mnogi mladi kreativci odlučuju da steknu znanja u oblasti grafičkog dizajna i započnu uspešnu karijeru. Profesija grafičkog dizajnera nudi i brojne druge prednosti koje vam predstavljamo u nastavku kako biste dobili što potpuniju sliku o ovom zanimanju.

foto: Promo

Posao koji garantuje i kreativnost i zaradu

Verovatno najveća prednost u kojoj uživaju grafički dizajneri jeste činjenica da imaju priliku da izraze svoju kreativnost i da za to budu dobro plaćeni. Ovaj razlog jedan je od osnovnih zbog kojih u poslednjih nekoliko godina sve više umetnika usavršava svoje digitalne veštine i prelazi u oblast grafičkog dizajna. Karijera grafičkog dizajnera omogućava vam da sledite svoju strast i sklonost ka umetnosti, ali u isto vreme i da radite u drugim oblastima i unovčite svoj talenat

Nikad nećete brinuti za posao

Kao grafički dizajner imaćete mogućnost da radite u štampanoj ili web formi. Ukoliko se odlučite da svoju karijeru gradite u digitalnom svetu, proširićete krug svojih klijenata. S druge strane, ako se odlučite da odete i korak dalje i usvojite osnove HTML-a, CSS-a ili PHP-a i obučite se za web dizajn, otvorićete sebi potpuno novi svet mogućnosti.

foto: Promo

Bez obzira na oblast poslovanja, skoro svakoj kompaniji je neophodan grafički dizajner, posebno prilikom izrade marketinških kampanja koje direktno utiču na profit. Velika tražnja za grafičkim dizajnerima uticala je i na pojavu jače konkurencije, tako da će u budućnosti šansu za što bolje poslove imati isključivo oni stručnjaci koji poseduju savremena znanja, prate trendove i poznaju najnovije alate.

Veliki potencijal na tržištu slobodnog rada (freelance)

Ukoliko pitate grafičke dizajnere šta je to zbog čega vole svoje zanimanje, većina će vam odgovoriti da su u pitanju raznovrsnost i fleksibilnost, koje daju mnogobrojni frilenserski poslovi. Internet omogućava grafičkim dizajnerima da pronađu klijente iz bilo kog dela sveta i da za njih odrađuju projekte radeći od kuće u slobodno vreme.

foto: Promo

Dobra prilika za preduzetničku inicijativu

Frilenserski poslovi su samo početak. Razvijanjem velike mreže zadovoljnih klijenata vrlo brzo ćete imati toliko posla da nećete moći sve da postignete sami. U takvim situacijama mnogi grafički dizajneri pokreću sopstveni studio i angažuju kolege koje će uključiti u njihove projekte. Drugim rečima, odlično odrađeni projekti i baza zadovoljnih klijenata omogućiće vam da napravite iskorak u karijeri i postanete sami svoj gazda.

foto: Promo

Mala ulaganja za velika dela

Nezavisni grafički dizajneri imaju savršene uslove za to da se preko interneta predstave potencijalnim klijentima bez velikih ulaganja. Danas lako možete kreirati blog na kome ćete istaći svoje najbolje radove, dok društvene mreže možete iskoristiti za promovisanje usmereno prema širokom krugu korisnika. Pored niskih troškova za sopstveno reklamiranje, još jedna dobra stvar je to što profesija grafičkog dizajnera ne zahteva ni druge poslovne rashode. Za bavljenje ovim zanimanjem potreban vam je samo računar i nekoliko instaliranih programa.

foto: Promo

Kako se postaje grafički dizajner?

Da biste započeli karijeru grafičkog dizajnera potrebno vam je da za početak budete kreativni i spremni da provedete godinu u školovanju tokom koga ćete steći sve neophodne veštine. Iako na internetu možete pronaći razne savete koji bi trebalo da vam pokažu put ka vrhu, do uspešne karijere najbrže ćete stići ukoliko budete učili od proverenih stručnjaka. Nakon 12 meseci obrazovanja po programu za grafičke dizajnere imaćete sve što vam je potrebno za odlično plaćen posao.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track