POSAO WEB PROGRAMERA: Ovo je sve što treba da znate o web programiranju
Foto: Promo

Karijere u IT sektoru

POSAO WEB PROGRAMERA: Ovo je sve što treba da znate o web programiranju

Edukacija -

U vremenu kada se gotovo svi aspekti društvenog i poslovnog života sele na internet, web sajt je, bez obzira na vrstu delatnosti firme, potreban svima, što znači da programeri koji rade na njihovom kreiranju ne moraju da brinu hoće li imati posla. Štaviše, portal Medijum analizirao je isplativost ulaganja u učenje web programiranja u 2021. godini i zaključio je da je ovo i dalje dobra investicija u budućnost. Zato svima koji razmatraju učenje web programiranja predstavljamo glavne karakteristike web programiranja.

link
foto: Promo

Šta je posao web programera?

Osnovo zaduženje svakog web programera je kreiranje internet stranica i web aplikacija, ali to nije sve. Njihov zadatak je i da analiziraju potrebe korisnika i omoguće im dostupnost svih sadržaja i funkcionalnosti na sajtu. Web programeri su u stalnoj komunikaciji sa dizajnerima, ilustratorima, piscima promotivnih tekstova (kopirajterima) i drugim osobama koje su uključene u proces izrade jednog web sajta.

Tokom svakodnevnog rada ovi stručnjaci koriste autorske ili skriptne jezike za kreiranje web stranica. Pisanje kodova, dizajniranje i uređivanje sajta takođe pripada njihovom poslu.

Web programer nije isto što i web dizajner

Kada se govori o ovoj profesiji, jedna od čestih zabluda jeste da je web dizajn isto što i web programiranje. Razlika između ova dva zanimanja je u tome što su dizajneri kreativci zaduženi isključivo za vizuelni identitet sajta, dok je zadatak web programera da obezbede sve funkcije na web stranici.

link
foto: Promo

Web sajt nikada nije potpuno dovršen

Web sajt je poput biljke kojoj je potrebna stalna nega. Kad god pomislite da vaš sajt funkcioniše besprekorno, naići ćete na neki element koji klijent želi da izmeni, ili unapredi. Pri tome se tehnologija neprestano razvija, tako da će svaki sajt uvek zahtevati dodatna poboljšanja kako bi zadovoljio sve kriterijume na webu, poput optimizacije za pretraživače i navike potrošača.

Osobine uspešnih web programera

Iako mnogi programere zamišljaju kao samotnjake, oni su zbog prirode posla društvena bića sa razvijenim komunikacijskim veštinama. Razvijene komunikacijske veštine omogućavaju web programerima lakše održavanje saradnje sa klijentima i ostalim stručnjacima u okviru njihovog tima. Pored održavanja komunikacije, ovo zanimanje od vas zahteva i da se naoružate strpljenjem, s obzirom na to da je trka za ispunjavanje vremenski zadatog roka za svaki projekat nešto na šta ćete morati da se naviknete.

Težnja ka perfekciji je još jedna karakteristika koja će vas u ovom poslu izdvojiti od konkurencije i vrlo brzo kvalifikovati kao odličnog web programera. S druge strane, među najvažnijim osobinama koje svaki uspešan web developer mora da poseduje jesu i radoznalost i želja za usvajanjem novih veština, koje napredak modernih tehnologija zahteva.

link
foto: Promo

Kvalitetno obrazovanje je put do uspeha

Uz školovanje po specijalizovanom obrazovnom programu za web development steći ćete sve korisne veštine i znanja koje ćete u praksi moći da primenite u profesionalnom programiranju sajtova. Samo uz temeljno obrazovanje na priznatoj ustanovi koja edukuje kadar za informacione tehnologije možete očekivati da uživate u svim prednostima ovog zanimanja. Za samo jednu godinu školovanja možete savladati željene tehnike i započeti karijeru web programera.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track